Trumpin ja Bidenin ensimmäinen vaali­väittely sortui riitelyyn ja henkilö­kohtaisuuksiin, Biden kutsui Trumpia pelleksi – HS seurasi hetki hetkeltä kiivasta debattia - Ulkomaat | HS.fi

Trumpin ja Bidenin ensimmäinen vaali­väittely sortui riitelyyn ja henkilö­kohtaisuuksiin, Biden kutsui Trumpia pelleksi – HS seurasi hetki hetkeltä kiivasta debattia

Trumpin veroasiat, rotukysymykset ja Yhdysvaltojen toipuminen korona­kriisistä saivat presidentti­ehdokkaat mittelemään kovasanaisesti väittelyssä, joka täyttyi keskeytyksistä ja vastustajan nälvimisestä.

29.9. 19:27 | Päivitetty 30.9. 9:24

Helsinki / Washington

Yhdysvaltain istuva presidentti Donald Trump ja demokraattipuolueen vastaehdokas Joe Biden kohtasivat varhain aamulla Suomen aikaa Yhdysvaltojen presidentinvaalien ensimmäisessä väittelyssä Clevelandissa, Ohiossa.

Yhdysvaltalaisessa mediassa väittelyä pidettiin laajasti katastrofina. ABC-televisiokanavalla sitä kutsuttiin kaikkien aikojen huonoimmaksi väittelyksi. CNN-uutiskanavalla sanottiin sen olevan häpeä Yhdysvalloille.

Väittelyssä mentiin henkilökohtaisuuksiin ja asiakysymykset jäivät jalkoihin. Biden kutsui Trumpia muun muassa pelleksi ja Yhdysvaltain historian huonoimmaksi presidentiksi. Trump puhui jatkuvasti päälle ja sanoi jo ensimmäisen osion päätteksi, ettei Biden ole saanut pitkällä poliittisella urallaan mitään aikaan.

Kumpikin kyseenalaisti vastapuolen älykkyyden. Kumpikaan ei esiintynyt valtiomiesmäisesti.

”Voisitko pitää pääsi kiinni”, Biden sanoi Trumpille yhden keskeytyksen aikana.

HS:n toimituspäällikkö ja kirjeenvaihtaja kertovat videolla ensireaktionsa väittelystä:

Koostevideo näyttää väittelyn ärhäkimmät puheenvuorot:

Suurimman osan aikaa Biden kuitenkin reagoi Trumpin välihuutoihin päätä pudistelemalla ja naureskelemalla.

Tämän jutun lopusta löytyy hetki hetkeltä -seuranta, jossa väittelyn sanomisia suomensivat ja selittivät HS:n ulkomaantoimituksen vt. esimies Petja Pelli ja HS:n Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Anna-Sofia Berner. Seurannasta löytyy lähes kaikki väittelyn olennainen sisältö.

Donald Trumpin ja Joe Bidenin vaaliväittelyä johti Fox News -kanavan Chris Wallace.­

Biden oli vahvimmillaan haastaessaan Trumpin johtajuutta koronaviruspandemiassa. Hän aloitti osion muistuttamalla, että 200 000 yhdysvaltalaista on kuollut.

Myöhemmin entinen varapresidentti kohdisti sanansa suoraan niille, jotka ovat menettäneet läheisiään. Trump ei yhtynyt surunvalitteluihin.

”Sinun johdollasi kuolleita olisi enemmän”, presidentti keskeytti.

Trump myös väitti, että monien asiantuntijoiden mielestä hän on tehnyt koronaviruksen kanssa ”ilmiömäistä työtä”.

Biden toisti kahteen kertaan väitteen, että paremmalla maskien käytöllä noin 100 000 ihmistä olisi voitu pelastaa. Biden myös muistutti Trumpin koronavirukseen liittyvistä kommenteista, kuten Trumpin aiemmasta väitteestä, että virus olisi katoamassa.

Trump puolestaan näytti taskussaan olevaa hengityssuojaa ja totesi, että hän käyttää sitä silloin, kun se on tarpeen.

”Sinä käytät sitä median edessä aina, vaikka puhuisit jossain yksin kaukana kaikista ihmisistä”, Trump piikitteli.

Odotetusti Trump hyökkäsi toistuvasti Bidenin huumeriippuvuudesta kärsinyttä poikaa Hunter Bidenia vastaan ja koitti saada katsojien päähän iskostettua kuvaa, että poika olisi korruptoitunut.

”Moskovasta tuli miljoonia!” Trump huusi moderaattorin ja Bidenin päälle jättäen epäselväksi, mihin hän viittaa.

Biden myönsi, että hänen pojallaan on ollut huumeongelma.

”Hän on korjannut sen. Hän on tehnyt sen kanssa töitä. Olen ylpeä hänestä.”

Trumpin kampanja oli pitänyt etukäteen yllä epäilyjä siitä, että 77-vuotias Biden ei selviytyisi väittelystä. Trump on toistellut, että Biden ”ei saa muodostettua yhä kokonaista lausetta”.

Nämä väitteet Biden osoitti vääriksi. Hän puhui koherentisti ja pystyi myös vastaamaan Trumpin hyökkäyksiin.

Donald Trump ja Joe Biden kohtasivat Yhdysvaltain Clevelandissa.­

Väittelyn asiapitoisin jakso nähtiin heti alussa, kun puhuttiin korkeimman oikeuden tuomarinimityksistä. Biden ilmaisi huolensa yhdysvaltalaisten terveysvakuutusten puolesta, kun korkeimmassa oikeudessa on Trumpin nimitysten jäljiltä entistä selvempi konservatiivinen enemmistö, joka voisi murentaa Barack Obaman terveydenhuoltouudistusta.

”Sinulla ei ole mitään suunnitelmaa Obamacaren korvaamiseksi”, Biden sanoi. ”Yli 20 miljoonaa ihmistä on menettämässä terveysvakuutuksensa.”

Aihe on koronaviruksen vuoksi polttavan ajankohtainen.

Trump vastasi varsin rauhallisesti kysymykseen viimeisimmän tuomarinimityksensä oikeutuksesta. Liberaali korkeimman oikeuden tuomari Ruth Bader Gingsburg menehtyi äskettäin ja Trump on jo nimittänyt hänelle konservatiivisen seuraajan Amy Coney Barrettin.

Demokraattien mielestä Trumpin olisi pitänyt odottaa nimityksen kanssa vaalien yli.

”Me voitimme vaalit, ja meillä on oikeus tehdä niin”, Trump vastasi.

Donald Trump­

Talouskysymyksissä Trump on vahvimmillaan, sillä yhdysvaltalaisten enemmistö luottaa hänen hoitavan talousasiat Bidenia paremmin. Trump sanoi toistamiseen, että hänen kaudellaan on luotu ”Amerikan historian voimakkain talous”.

”Barack Obaman kauden viimeisenä kolmena vuonna luotiin työpaikkoja enemmän kuin sinun kautesi aikana”, moderaattori Chris Wallace muistutti.

Biden sortui omalta osaltaan tässä osiossa liioitteluun todetessaan, että Trump ”pilasi” Obaman jättämän hyvän talouden. Trumpin kaudella työttömyysluvut kuitenkin jatkoivat laskuaan ja osakekurssit nousuaan ennen koronaepidemian iskua.

CNN-kanavan faktantarkistajan Daniel Dalen mukaan Biden ei ollut väittelyssä täydellinen, mutta pysyi enimmäkseen faktoissa. Trumpilta taas nähtiin valheiden vyöry.

Trump esimerkiksi väitti luoneensa Yhdysvaltoihin 700 000 teollisuustyöpaikkaa. Dalen mukaan elokuuhun mennessä Trumpin kaudella oli kuitenkin menetetty 237 000 teollisuustyöpaikkaa. Ennen koronaviruspandemiaa näitä työpaikkoja oli syntynyt 483 000.

Vakavampia olivat Trumpin perusteettomat väitteet vaalivilpistä.

Joe Biden­

Yksi väittelyn odotettuja kohtia oli puhe Trumpin verojen maksusta. New York Times julkaisi juuri ennen väittelyä pitkän artikkelin, jossa lehti kertoi – nimettömiltä lähteiltä saamiinsa verotietoihin perustuen – että Trump olisi maksanut liittovaltion veroa vuosina 2016 ja 2017 vain 750 dollaria.

”Minä maksoin miljoonia”, Trump vastasi, kun moderaattori kysyi asiasta.

Biden julkaisi omat verotietonsa juuri väittelyn alla. Niiden mukaan hän ja hänen vaimonsa Jill Biden maksoivat vuonna 2019 liittovaltion veroja lähes 300 000 dollaria eli noin 256 000 euroa saivat tuloja bruttona noin 985 00 dollaria eli 840 000 euroa.

Moni oli odottanut Bidenin käyttävän tuoreita veropaljastuksia aseenaan, mutta Trump onnistui nopeasti siirtämään keskustelun laajempaan veropolitiikkaan.

Ehdokkaat ottivat yhteen myös Yhdysvalloissa viime kuukausina nähdyistä mielenosoituksista. Biden tuomitsi jälleen kerran väkivaltaiset mellakat, mutta Trump syytti Bidenia vasemmistolaisten Antifa-kannattajien hyysäämisestä.

Trumpille tarjottiin suora mahdollisuus irrottautua äärioikeiston väkivallasta ja valkoisen ylivallan kannattajista, mutta presidentti ei tarttunut siihen.

Ulkopolitiikasta ei puhuttu juuri lainkaan.

Ainut viittaus siihen oli, kun Biden syytti Trumpia ”Putinin koiranpennuksi”. Biden vakuutti ottavansa huomattavasti Trumpia kovemman asenteen suhteessa Venäjään.

Ilmastonmuutokselle oli omistettu oma osionsa. Trump tunnusti moderaattorin kysyessä, että myös hän uskoo ihmisen aiheuttamaan ilmastonmuutokseen ”tiettyyn pisteeseen asti”.

”Pariisin ilmastosopimus oli meille katastrofi”, hän kuitenkin sanoi. Muutenkin Trump keskittyi osiossa puhumaan enemmän hengitysilman puhtaudesta kuin ilmaston lämpenemisestä.

Donald Trump puolisonsa Melania Trumpin kanssa.­

Biden puolestaan lupasi viedä Yhdysvallat takaisin Pariisin sopimukseen.

Väittelyn lopuksi molemmilta ehdokkailta kysyttiin, voisivatko he rauhoitella äänestäjiään odottamaan kärsivällisesti vaalitulosta. Postiäänten suuren määrän vuoksi on hyvin mahdollista, että tulosta ei saada vielä tietää vaali-iltana tiistaina 3. marraskuuta.

Biden vastasi kysymykseen suoraan ”kyllä”, ja hän myös vakuutteli, että myös Trump tulee hyväksymään tuloksen, kun kaikki äänet on laskettu.

Trump puolestaan ei suostunut tähän rauhoittelukehotukseen. Sen sijaan hän kylvi epäluottamusta vaalijärjestelmää kohtaan.

”Ääniä hylätään oikealle ja vasemmalle”, hän sanoi. ”Systeemi on manipuloitu.”

Hän myös sanoi, että hän ”ei tule hyväksymään” tilannetta, jos hän näkee, että ”kymmeniätuhansia ääniä on väärennetty”.

Moderaattori kysyi, mitä Trump sitten kehottaisi äänestäjiään tekemään. Tähän kysymykseen Trump ei vastannut.

HS seurasi väittelyä hetki hetkeltä, lue seuranta tämän jutun lopusta

Lue lisää: Näin Joe Biden muuttaisi Amerikkaa: takaisin Pariisin ilmastosopimukseen, rikkaiden verotus jopa kaksinkertaiseksi ja ankarampi asenne Venäjää kohtaan

Oikaisu 30.9. kello 7.13: Bidenin mukaan Yhdysvalloissa on kuollut koronaviruksen seurauksena 200 000 ihmistä, ei 200 miljoonaa, kuten artikkelissa aiemmin virheellisesti väitettiin. Biden myös väitti, että maskin käyttö olisi voinut pelastaa 100 000 ihmistä, ei 100 miljoonaa ihmistä.

Luitko jo nämä?

Osaston uusimmat

Luetuimmat - Ulkomaat