Washington Post: Salaisen palvelun agentit arvostelevat Trumpin yllätys­vierailua sairaalan ulkopuolella: ”Hän ei edes esitä välittävänsä” - Ulkomaat | HS.fi

Washington Post: Salaisen palvelun agentit arvostelevat Trumpin yllätys­vierailua sairaalan ulkopuolella: ”Hän ei edes esitä välittävänsä”

Koronavirustautia sairastava presidentti pistäytyi sairaalan ulkopuolella tervehtimässä kannattajiaan. Ajelu on aiheuttanut närkästystä lääkäreiden ja salaisen palvelun jäsenten keskuudessa.

5.10. 5:17 | Päivitetty 5.10. 20:47

Koronavirustartunnan saanut Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on käynyt tervehtimässä kannattajiaan Walter Reedin sairaalan ulkopuolella.

Maskiin pukeutunut Trump vilkutteli ihmisille SUV-katumaasturin takapenkiltä ja lipui väkijoukkojen ohitse Bethesdassa Marylandin osavaltiossa sunnuntai-iltana paikallista aikaa. Ihmiset hurrasivat sekä heiluttelivat kylttejä ja lippuja.

Maskiin pukeutunut presidentti Donald Trump vilkutteli kannattajilleen Walter Reedin sotilassairaalan ulkopuolella Bethesdassa Marylandissä.­

Hetkeä ennen julkisuustempaustaan Trump julkaisi Twitterissä videon, jossa hän ilmoitti kannattajilleen tekevänsä lyhyen vierailun.

”Luulen, että annamme pienen yllätyksen niille hienoille patriooteille, jotka ovat kaduilla. He ovat olleet siellä jo pitkään, heillä on Trump-liput ja he rakastavat maatamme. En kerro muille kuin teille, mutta teen pienen yllätysvierailun”, Trump sanoi kannattajilleen videolla.

Trump kertoi videolla myös oppineensa paljon koronaviruksesta ja kiitteli jälleen sairaalassa saamaansa hoitoa.

Uutiskanava CNN:n mukaan ajelusta ei ilmoitettu etukäteen Valkoista taloa seuraavalle medialle.

Trumpin tiedottaja Judd Deeren mukaan presidentti palasi ajelultaan pian takaisin Walter Reedin sairaalaan.

Deeren mukaan Trumpin ja tämän henkilöstön suojaamiseksi tehtiin tarpeelliset varotoimet ja suojavälineitä käytettiin. Tiedottajan mukaan toiminnalle oli saatu lupa presidenttiä hoitavalta tiimiltä.

Presidentti vietiin sairaalaan perjantaina saamaan hoitoa koronavirustautiinsa. Trumpia hoitavat lääkärit ovat arvioineet, että presidentti voisi kotiutua sairaalasta maanantaina.

CNN:n mukaan presidentillä ei ole ilmoitettuja tapahtumia maanantaille.

Erikoisvarustellun SUV-katumaasturin takapenkillä istunut Trump nosti peukut pystyyn kannattajilleen.­

Mediatempauksen turvallisuus- ja terveysjärjestelyt herättivät heti paheksuntaa Yhdysvalloissa. Asiantuntijoiden mukaan Trump on rikkonut hallituksen omia terveysohjeistuksia poistumalla eristyksestä.

Walter Reedin sotilassairaalan lääkäri James P. Phillipsin mielestä presidentti toimi vastuuttomasti. Phillipsin mukaan Trump on vaarantanut samassa autossa kanssaan olleiden Yhdysvaltain salaisen palvelun agenttien terveyden.

Videon perusteella Trumpin SUV-katumaasturin etupenkillä oli kaksi ihmistä.

”Jokainen samassa autossa tuon täysin tarpeettoman presidentillisen ohiajon aikana ollut ihminen täytyy nyt asettaa karanteeniin 14 päiväksi. He voivat sairastua. He voivat kuolla. Poliittisen teatterin takia”, Phillips twiittasi.

Hänen mukaansa presidentin katumaasturi on luodinkestävä, mutta se on suunniteltu myös eristämään matkustajansa ulkopuolelta tulevilta kemiallisilta hyökkäyksiltä. Auton sisällä virus voi sen sijaan levitä hyvin tehokkaasti.

Yhdysvaltain salaisen palvelun jäsenet ja läheiset avustajat kommentoivat nimettömästi Trumpin toimintaa The Washington Postille.

Salaisen palvelun agenttien mukaan Trump ei vaikuta välittävän kanssaan matkustavien agenttien terveysriskeistä. Jotkut heistä kysyvät, miten presidentin halu tulla nähdyksi saattoi oikeuttaa agenttien asettamisen vaaraan.

”Hän ei nyt edes esitä välittävänsä”, yksi agenteista kommentoi presidentin ajelua.

Avustajalähteiden mukaan Trump oli tylsistynyt sairaalassa ollessaan ja halusi näyttää vahvalta sen jälkeen, kun hänen terveydestään oli kerrottu julkisuudessa synkkiä arvioita.

Phillips sanoi The New York Timesille antamassaan puhelinhaastattelussa, että Trumpin toiminta herättää kysymyksiä siitä, ohjaileeko presidentti lääkäreitään.

”Missä vaiheessa lääkäri–potilas-suhde päättyy ja alkaa komentajan ja alaisen välinen suhde, ja määrättiinkö nuo lääkärit sallimaan tämän tapahtua?”

Phillips kertoo luulleensa aluksi, että Trumpia viedään ehkä toiseen sairaalaan. Hän myös huomautti, että hoidon standardien rikkominen ei olisi edes mahdollista muille potilaille.

Trumpin sairauden vakavuudesta liikkui viikonloppuna osittain ristiriitaista tietoa. Valkoisen talon lääkärit ovat toistuvasti vakuutelleet, että presidentti voi hyvin ja työskentelee.

Toisaalta esimerkiksi Valkoisen talon kansliapäällikkö Mark Meadows sanoi lauantaina, että Trumpin tila oli ollut perjantaina ”hyvin huolestuttava”. Myöhemmin Meadows kuitenkin kertoi presidentin voinnin kohentuneen.

Lue lisää: Ensin lääkärit kertoivat Trumpin voivan erinomaisesti, sitten Valkoinen talo tiedotti tilan olevan ”hyvin huolestuttava” – Presidentin oireita salaillaan tärkeimmällä hetkellä vaalien alla

Trumpia hoitavat lääkärit kertoivat samaa viestiä sunnuntai-iltana Suomen aikaa järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

Lääkäri Sean Dooleyn mukaan Trump on ollut kuumeeton perjantaiaamun jälkeen eikä ole valittanut esimerkiksi hengitysvaikeuksia. Hänen sydämensä, maksansa ja munuaisensa toimivat Dooleyn mukaan normaalisti.

Lääkäri Sean Conleyn mukaan presidentillä oli perjantaiaamuna korkea kuume, ja hänen verensä happisaturaatio laski. Tällöin lääkärit suosittivat lisähapen käyttöä. Lääkärien mukaan Trump oli saanut lisähappea Washingtonissa.

Trumpin veren happisaturaatio on Conleyn mukaan viime päivien kuluessa laskenut hetkellisesti kaksi kertaa, mutta se on palautunut normaaliksi.

Presidentin lääkäri Sean Conley on vakuuttanut presidentin voivan hyvin.­

Trump on lääkärien mukaan saanut steroidilääkityksen. Hän saa lääkärien mukaan deksametasoni-kortikosteroidia. Lisäksi presidentin on kerrottu aiemmin saaneen remdesiviiri-nimistä lääkettä ja kokeellista vasta-aineseosta.

Lääketieteen asiantuntijat ovat arvioineet, että steroidien antaminen on tähän asti vahvin todiste siitä, että presidentin sairaus on ainakin ollut vakavampi kuin julkisuudessa on annettu ymmärtää.

Maailman terveysjärjestö WHO suosittelee kortikosteroidien käyttöä potilailla, jotka sairastavat vakavaa tai kriittistä covid-19-taudin muotoa. WHO ei suosittele kortikosteroidilääkitystä sellaisissa covid-19-tapauksissa, jotka eivät ole vakavia, koska siitä ei tällaisissa tapauksissa ole hyötyä tai se voi olla jopa haitallinen.

Lue lisää: Lääkärit: Trump voi päästä sairaalasta ehkä jo maanantaina, presidentti saanut lisähappea ja aloittanut steroidilääkityksen

Useilla Trumpin läheisyydessä viime aikoina olleilla on todettu koronavirustartuntoja. CNN:n mukaan tartunta on ainakin seitsemällä ihmisellä, jotka osallistuivat korkeimman oikeuden tuomariehdokkaan Amy Coney Barrettin nimitystilaisuuteen syyskuun 26. päivänä.

Sairastuneiden joukossa on muun muassa presidentin puoliso Melania Trump, entinen neuvonantaja Kellyanne Conway ja republikaanisenaattoreita.

Trump sai tiedon positiivisesta koronatestin tuloksestaan viime viikon torstaina. Jo ennen sitä oli tiedossa, että presidentin avustajalla Hope Hicksillä oli tartunta.

Samana päivänä presidentti kuitenkin vieraili New Jerseyssä varainkeruutapahtumassa, jossa oli yli 200 ihmistä.

Varapresidentti Mike Pencellä puolestaan ei ole todettu tartuntaa, ja hän edustaa presidenttiä kampanjatilaisuuksissa.

Lue lisää: Abortteja ja homoliittoja vastustava äärikonservatiivi – Vaalikampanjan keskiöön noussut varapresidentti Mike Pence on hyvin erilainen poliitikko kuin Trump

Trumpin vastaehdokas, demokraattipuolueen Joe Biden on puolestaan antanut jälleen negatiivisen testituloksen. Biden suuntaa maanantaina vaa’ankieliosavaltiona tunnettuun Floridaan.

Luitko jo nämä?

Osaston uusimmat

Luetuimmat - Ulkomaat