Useita ihmisiä on pidätetty Michiganin osavaltion kuvernöörin sieppauksen suunnittelusta Yhdysvalloissa - Ulkomaat | HS.fi

Useita ihmisiä on pidätetty Michiganin osavaltion kuvernöörin sieppauksen suunnittelusta Yhdysvalloissa

Epäiltyjen väitetään aikoneen siepata Michiganin osavaltion kuvernöörin. Lisäksi he olivat suunnitelleet pitävänsä hänelle oikeudenkäynnin ”maanpetoksesta.”

Michiganin kuvernööri Gretchen Whitmer puhui lehdistötilaisuudessa toukokuussa. Poliisi kertoi torstaina rikostutkinnasta, jossa miesjoukon epäillään suunnitelleen Whitmerin sieppausta.­

8.10. 23:23

Yhdysvalloissa 13 ihmistä on pidätetty epäiltyinä Michiganin kuvernöörin sieppauksen ja osavaltion hallintorakennuksen valtauksen valmistelusta.

Pidätetyistä seitsemän on miehiä, joilla epäillään olevan yhteyksiä puolisotilaalliseen Wolverine Watchmen -ryhmään. Pidätetyistä kuutta epäillään osallisuudesta kuvernöörin sieppauksen valmistelusta.

Epäiltyjen väitetään aikoneen siepata kuvernööri Gretchen Whitmerin, joka edustaa demokraattipuoluetta ja on usein ollut republikaanipresidentti Donald Trumpin vihanpurkausten kohteena.

Trump on tänä vuonna toistuvasti arvostellut Whitmeriä Michiganin tiukoista rajoituksista koronaviruksen leviämisen rajoittamiseksi. Viime huhtikuussa Trump vaati Twitterissä Michiganin ”vapauttamista”.

Michiganissa oli viime keväänä useista mielenosoituksia, joissa vaadittiin koronarajoitusten purkamista. Osavaltion hallintorakennuksen luona pidettyihin mielenosoituksiin osallistui myös näkyvästi aseistettuja ihmisiä.

Tieto sieppaussuunnitelmasta ilmenee liittovaltion rikospoliisin FBI:n torstaina julkistamista tiedoista ja asiakirjoista.

”Työmme on paljastanut yksityiskohtaisia suunnitelmia poliisin ja hallinnon virkahenkilöihin sekä laajempaan väestöön kuuluvien henkien vaarantamisesta”, kertoi Michiganin pääsyyttäjä Dana Nessel tiedotustilaisuudessa.

Yhdysvaltojen turvallisuusviranomaisten sisäisissä muistioissa on viime kuukausina varoiteltu, että väkivaltaiset kotimaiset ääriainekset voivat aiheuttaa uhkaa kohteille, jotka liittyvät tuleviin presidentinvaaleihin.

Liittovaltion syyttäjän Andrew Birgen mukaan FBI sai tietää sosiaalisesta mediasta, että joukko ihmisiä keskusteli Michiganin hallinnon ”väkivaltaisesta kaatamisesta”.

Yksi epäillyistä miehistä oli FBI:n julkistaman asiakirjan mukaan toistuvasti ilmaissut aikeensa siepata Whitmerin ennen 3. marraskuuta pidettäviä vaaleja. Vaaleissa valitaan paitsi Yhdysvaltojen presidentti, myös kongressiedustajia ja osavaltioiden poliittisia johtajia.

FBI:n kesäkuussa nauhoittamassa puhelinkeskustelussa mies sanoi, että hän aikoi pitää Whitmerille oikeudenkäynnin ”maanpetoksesta” sen jälkeen, kun tämä on siepattu. Suljetussa Facebook-ryhmässä julkaistulla videolla mies syyttää Whitmeriä ”tyranninartuksi”, koska Michiganissa oli rajoitettu pääsyä kuntosaleille.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston uusimmat

Luetuimmat - Ulkomaat