Itämerestä löytynyt ”maanjäristyspommi” räjähti vahingossa kesken purkamisen Puolassa – video näyttää räjähdyksen - Ulkomaat | HS.fi

Itämerestä löytynyt ”maanjäristyspommi” räjähti vahingossa kesken purkamisen Puolassa – video näyttää räjähdyksen

Kukaan ei loukkaantunut räjähdyksessä. Lempinimellä ”Earthquake bomb” eli maanjäristyspommi tunnettu Tallboy oli noin kuusi metriä pitkä ja siinä oli noin 2 400 kiloa räjähteitä.


13.10. 9:41 | Päivitetty 14.10. 7:47

Toisen maailmansodan aikainen pommi räjähti tiistaina vahingossa veden alla kesken sen purkuoperaation Luoteis-Puolassa, kertoo uutistoimisto Reuters.

Kukaan ei Puolan viranomaisten mukaan kuitenkaan loukkaantunut räjähdyksessä. Kaikki sukeltajat olivat räjähdyshetkellä vaara-alueen ulkopuolella. Nyt pommi ei aiheuta enää vaaraa.

Sukeltajat aloittivat maanantaina tarkan operaation toisen maailmansodan aikaisen pommin purkamiseksi. Operaation oli tarkoitus kestää monta päivää.

Britannian pommikoneet pudottivat 5 400 kiloa painavia Tallboy-panssaripommeja Itämereen laskevan Piastowskin-kanaalin tarkoituksenaan upottaa natsi-Saksan raskas ristelijä Lützow.

Alus saatiin tuhottua toimintakyvyttömäksi, mutta pommituksen jäljiltä Itämereen, lähelle Puolan rannikkoa, jäi ainakin yksi räjähtämätön panssaripommi.

Tallboy-pommi räjähti kesken purkuoperaation tiistaina. Kuvakaappaus videolta­

Nimellä ”Earthquake bomb” eli maanjäristyspommi tunnettu Tallboy oli noin kuusi metriä pitkä ja siinä oli noin 2 400 kiloa räjähteitä. Se löydettiin ruoppauksen yhteydessä viime vuonna.

Suuren kokonsa takia Tallboyta ei aiottu räjäyttää hallitusti merenpohjassa. Kyseessä oli suurin Puolasta koskaan löydetty toisen maailmansodan aikainen pommi. Puolan armeija pyrki purkamaan sen kauko-ohjatulla laitteella.

Varotoimena noin 750 ihmistä evakuoitiin läheisestä Świnoujścien kaupungista.

Kuvakaappaus videosta.­

Puolan merivoimien välittämässä kuvassa näkyy laitteistoa, jolla Tallboy-panssaripommin sijaintia määriteltiin.­

Luitko jo nämä?

Osaston uusimmat

Luetuimmat - Ulkomaat