Uuden-Seelannin pää­ministeri Ardernin puolue saavutti ylivoimaisen vaali­voiton: työväen­puolueelle enemmistö parlamentti­paikoista - Ulkomaat | HS.fi

Uuden-Seelannin pää­ministeri Ardernin puolue saavutti ylivoimaisen vaali­voiton: työväen­puolueelle enemmistö parlamentti­paikoista

Vaalien yhteydessä äänestettiin myös kannabiksen viihdekäytön laillistamisesta ja eutanasian sallimisesta.

Työväenpuolueen kannattajat seurasivat vaalitulosten julkistamista Aucklandissa lauantaina.­

17.10. 12:15 | Päivitetty 17.10. 17:18

Uuden-Seelannin parlamenttivaalit olivat suurvoitto työväenpuolueelle ja sitä johtavalle 40-vuotiaalle pääministeri Jacinda Ardernille.

Ardernin johtama keskustavasemmistolainen työväenpuolue sai lähes puolet kaikista äänistä ja 64 paikkaa 120-paikkaisesta parlamentista. Tulos on työväenpuolueelle paras viiteen vuosikymmeneen.

Oppositiojohtaja Judith Collinsin keskustaoikeistolainen kansallispuolue sitä vastoin koki karvaan tappion. Puolue sai parlamenttipaikoista 35 ja kaikista äänistä 27 prosenttia. Sitä huonomman tuloksen puolue on 2000-luvulla saanut vain kerran, vuonna 2002.

Collins myönsi häviönsä ja kertoi onnitelleensa Ardernia puhelimessa.

”Kolme vuotta menee hujauksessa. Palaamme vahvempina”, Collins sanoi kannattajilleen häviön ollessa jo selkeä ääntenlaskun loppumetreillä.

Vaalien yhteydessä järjestettiin myös kaksi kansanäänestystä. Toisessa on kyse kannabiksen viihdekäytön laillistamisesta ja toisessa eutanasian sallimisesta. Kansanäänestysten tulokset selviävät vasta lokakuun lopussa.

Työväenpuoluetta edustava pääministeri Jacinda Ardern kampanjoi tiistaina yliopistolla Wellingtonissa.­

Työväenpuolueeseen kuuluva presidentti Claire Szabo antoi kunnian hyvistä tuloksista Ardernille.

”Tämä on mahtava ilta meille, keikumme tuoliemme reunoilla. Ei ole epäilystäkään siitä, että Jacinda Ardernin vahva ja erinomainen johtajuus on tämän takana”, hän sanoi.

Ardern nousi puolueensa ruoriin vuonna 2017, kun puolueen suosio liikkui 24 prosentin tuntumassa.

Ardernin suosiota selittää osaltaan se, että hänen hallituksensa on onnistunut minimoimaan koronaviruksen leviämisen Uudessa-Seelannissa. Virukseen liittyviä kuolemia on tapahtunut maassa 25, kun asukkaita on viisi miljoonaa. Ardern on saanut suitsutusta onnistuneesta pandemian torjunnasta.

Lue lisää: Koronavirustorjunnan mallimaa Uusi-Seelanti valvoo tiukasti rajojaan – Aucklandissa asuva suomalaislehtori jäi kuukausiksi jumiin Suomeen, palattuaan kotimaahan hän sai vihat niskaansa

Ardernia on myös kiitelty siitä, miten hän on vastannut maata ravistelleisiin kriiseihin. Maaliskuussa 2019 valkoista ylivaltaa ajava asemies ampui 51 muslimia Christchurchissa. Ardern osoitti empatiaa uhreja kohtaan ja kiristi nopeasti aselakeja.

Joulukuussa 2019 Ardern taas lohdutti maataan, kun tulivuori purkautui White Island -saarella, 21 ihmistä kuoli ja kymmenet saivat pahoja palovammoja.

Kritiikkiä Ardern on saanut siitä, että hän ei ole onnistunut toteuttamaan osaa aiemmista vaalilupauksistaan asumisen hintojen alentamisesta ja lapsiköyhyyden vähentämisestä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston uusimmat

Luetuimmat - Ulkomaat