YK:n edustaja: Taleban ja al-Qaida tekevät yhä tiivistä yhteistyötä, vaikka Taleban lupasi katkaista suhteet - Ulkomaat | HS.fi

YK:n edustaja: Taleban ja al-Qaida tekevät yhä tiivistä yhteistyötä, vaikka Taleban lupasi katkaista suhteet

Ääri-islamistinen Taleban solmi alkuvuonna Yhdysvaltojen kanssa sopimuksen, jossa se lupasi katkaista siteensä terroristiverkosto al-Qaidaan.

Autopommi-iskun jälkiä Afganistanin Khostissa tiistaina, jolloin maassa tehtiin useita kuolonuhjeja vaatineita terrori-iskuja.­

29.10.2020 10:52

Afganistanissa terroristiverkosto al-Qaida on edelleen tiiviissä tekemisissä Taleban-liikkeen kanssa, vaikka Taleban sitoutui alkuvuonna katkaisemaan siteensä siihen, kertoi YK:n virkamies BBC:lle.

Yhdysvallat ja ääri-islamistinen Taleban-liike allekirjoittivat helmikuussa historiallisen sopimuksen, jossa ne sitoutuivat Yhdysvaltojen ja Naton joukkojen vetäytymiseen Afganistanista ensi kesään mennessä.

Vastineeksi Talebanin on taattava, että al-Qaida ei pysty toimimaan Afganistanissa ja käyttämään aluetta kansainvälisten iskujen suunnittelemiseen.

YK:n edustaja Edmund Fitton-Brown sanoi BBC:lle, että samaan aikaan kun Taleban oli valmistellut sopimusta Yhdysvaltain kanssa, se oli luvannut al-Qaidalle ryhmien pysyvän liittolaisina.

”Talebanin edustajat keskustelivat säännöllisesti ja korkealla tasolla al-Qaidan kanssa. He vakuuttivat, että kunnioittaisivat historiallisia siteitään”, työkseen al-Qaidaa ja Talebania seuraava Fitton-Brown sanoi.

Yhdysvaltojen Afganistanin-erikoislähettiläs Zalmay Khalilzad (vas.) ja Talebanin edustaja Mullah Abdul Ghani Baradar rauhansopimuksen allekirjoitustilaisuudessa Qatarissa helmikuussa.­

Yhdysvaltain kanssa tehty sopimus ei ole virkamiehen mukaan oleellisesti muuttanut Talebanin ja al-Qaidan suhdetta. Taleban-liikettä on pidetty al-Qaidan suojelijana.

”Al-Qaida on tiiviissä tekemisissä Talebanin kanssa. Niillä on paljon yhteistä sotilaallista toimintaa ja koulutustoimintaa, mikä ei ole muuttunut”, Fitton-Brown kuvaili.

Yhdysvallat hyökkäsi Afganistaniin vuonna 2001, kun Afganistanissa toimiva al-Qaida oli tehnyt terrori-iskuja Yhdysvaltoihin 11. syyskuuta. Silloinen Yhdysvaltain presidentti George W. Bush vannoi metsästävänsä militantteja, kunnes näillä ”ei ole paikkaa juosta, piiloutua tai levätä”.

Al-Qaida ja sen kyky iskeä länteen on merkittävästi heikentynyt kymmenen viime vuoden aikana, mutta verkoston monien kärkihahmojen, kuten sen johtajan Ayman al-Zawahirin, uskotaan edelleen olevan Afganistanissa.

Talebanin edustajat ovat vakuuttaneet, että he noudattavat täysin Yhdysvaltain kanssa tekemänsä sopimuksen ehtoja eli estävät kaikkia ryhmittymiä käyttämästä Afganistania tukikohtanaan iskujen suunnitteluun Yhdysvaltoja ja sen liittolaisia vastaan.

BBC:n mukaan Yhdysvaltain edustajat ovat olleet epämääräisiä vastauksissaan, kun heiltä on kysytty, uskovatko he Talebanin täysin noudattavan sopimuksessa määriteltyjä ehtoja al-Qaidasta.

Taleban-liike ja Afganistanin hallitus aloittivat syyskuussa neuvottelut pyrkimyksestä rauhansopimukseen. Keskustelujen päämääränä on sopimus lähes 19 vuotta jatkuneen sodan lopettamisesta.

Neuvottelut pidetään Qatarin pääkaupungissa Dohassa, mutta Reutersin mukaan ne ovat edenneet hitaasti. Myös viime aikoina lisääntyneet väkivaltaisuudet Afganistanissa ovat heikentäneet osapuolten välistä luottamusta.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat