Trump antoi potkut kyber­turvallisuudesta vastaavalle johtajalle, joka tyrmäsi väitteet vaalivilpistä - Ulkomaat | HS.fi

Trump antoi potkut kyber­turvallisuudesta vastaavalle johtajalle, joka tyrmäsi väitteet vaalivilpistä

Chris Krebsin johtaman viraston mukaan presidentinvaalit olivat maan historian turvallisimmat.

Chris Krebs on johtanut Trumpin hallinnon alaista kyberturvallisuusasioista vastaavaa virastoa, jonka hiljattain julkaiseman kannanoton mukaan näyttöä vaalivilpistä ei ole löytynyt.­

18.11.2020 5:10 | Päivitetty 18.11.2020 5:59

Yhdysvalloissa presidentti Donald Trump on kertonut antaneensa potkut maan kyberturvallisuus- ja infrastruktuuri­turvallisuus­viraston (CISA) johtajalle Chris Krebsille.

Krebs on tyrmännyt presidentin väitteet siitä, että kuun alussa järjestetyissä presidentinvaaleissa oli tapahtunut laajaa vilppiä.

Trump sanoo Twitterissä, että Krebsin vaalien turvallisuudesta antama lausunto on ”erittäin virheellinen”. Lisäksi presidentti toisti väitteensä vaalivilpistä, josta ei kuitenkaan viranomaisten tai kansainvälisten vaalitarkkailijoiden mukaan ole mitään näyttöä.

Viime viikolla CISAn verkkosivuilla julkaistiin useiden liittovaltion ja osavaltioiden vaaliviranomaisten yhteinen lausunto, jossa marraskuun 3. päivän vaaleja kutsuttiin ”maan historian turvallisimmiksi”.

Krebs itse noteerasi potkunsa Twitterissä toteamalla, että on kunnia palvella ja että ”me toimimme oikein”.

AFP:n ja Reutersin mukaan Krebs oli tiettävästi jo viime viikolla kertonut lähipiirilleen uskovansa, että saa potkut.

CISAn edustajat eivät kommentoineet Krebsin irtisanomista Reutersille. Uutistoimiston haastatteleman virkamieslähteen mukaan CISAn toimitusjohtajan Brandon Walesin odotetaan ottavan Krebsin paikan keskiviikkona.

Wales on toiminut useissa Yhdysvaltain kotimaan turvallisuusviraston tehtävissä Trumpin hallinnon alaisuudessa. Entisen kollegan mukaan Walesia ei pidetä puoluekantoja mukailevana henkilönä.

Todisteiden puutteesta huolimatta Trump on muun muassa väittänyt, että ääniä annettiin kuolleiden ihmisten nimissä ja että ääniä on jollakin keinolla siirretty häneltä demokraattien ehdokkaalle, vaalit voittaneelle Joe Bidenille.

CISAn lausunnon allekirjoittaneet tahot perustelevat vaalien poikkeuksellista turvallisuutta esimerkiksi vaaleja edeltäneellä testaamisella ja vaaleissa käytettyjen laitteiden sertifioinneilla.

Lisäksi lausunnossa korostetaan, että kaikissa osavaltioissa, joissa tulos on ollut tiukka, jokainen ääni on rekisteröity ja voidaan tarvittaessa laskea uudelleen.

”Ei ole minkäänlaisia todisteita siitä, että mikään äänestysjärjestelmä olisi tuhonnut tai kadottanut ääniä, muuttanut ääniä tai olisi muullakaan tavoin vaarantunut”, lausuntoon on kirjoitettu lihavoiduin kirjaimin.

Bidenin tiedottaja välitti lausunnon, jonka mukaan Krebsiä pitäisi kiittää vaalien turvaamisesta eikä erottaa totuuden kertomisen vuoksi.

Trump-kriitikkona tunnettu republikaanisenaattori Ben Sasse asettui myös puolustamaan Krebsiä.

”Chris Krebs teki todella hyvää työtä – kuten osavaltioiden vaaliviranomaiset ympäri maan kertovat – eikä häntä tietenkään pitäisi erottaa”, Sasse sanoi lausunnossaan.

Trump ei ole tunnustanut häviötään, vaan hän on toistuvasti väittänyt vaalien olleen vilpilliset ja olevansa todellinen voittaja. Vaalit kuitenkin voitti entinen varapresidentti Biden.

Trump on kieltäytynyt yhteistyöstä Bidenin kanssa eikä ole esimerkiksi antanut Bidenin tiimin käyttöön resursseja, jotka normaalisti kuuluisivat tulevalle presidentille.

AFP:n mukaan Valkoisen talon on kerrottu olleen kiukkuinen CISAlle myös Rumor vs. Reality- eli Huhut vastaan todellisuus -verkkosivusta, jolla virasto pyrki taistelemaan väärää tietoa vastaan. Sivustolla kumotaan useita Trumpin esittämiä väitteitä vilpistä.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat