Trumpin kampanja hävisi tärkeän oikeus­juttunsa Pennsylvaniassa, aikoo valittaa päätöksestä - Ulkomaat | HS.fi

Trumpin kampanja hävisi tärkeän oikeus­juttunsa Pennsylvaniassa, aikoo valittaa päätöksestä

Biden voitti Pennsylvanian 20 valitsijaa saamalla yli 80 000 ääntä enemmän kuin vastaehdokkaansa.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kuvattuna Valkoisessa talossa perjantaina.­

22.11. 7:08 | Päivitetty 22.11. 22:03

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on hävinnyt tärkeän oikeusjuttunsa Pennsylvaniassa, jossa presidentin edustajat yrittivät estää osavaltion presidentinvaaleissa annettujen äänten virallisen vahvistuksen. Trumpin kampanja aikoo valittaa päätöksestä, uutistoimisto Reuters kertoi myöhään sunnuntai-iltana Suomen aikaa.

Tärkeän vaa’ankieliosavaltion voittajaksi nousi demokraattien Joe Biden, joka on suurten mediatalojen ennusteiden pohjalta julistettu presidentinvaalien voittajaksi. Biden voitti Pennsylvanian 20 valitsijaa saamalla yli 80 000 ääntä enemmän kuin vastaehdokkaansa.

Koko vaaleissa Bidenin katsotaan voittaneen 306 valitsijaa, kun voittoon tarvitaan 270. Trump on voittanut taaksensa 232 valitsijaa. Bidenin arvioidaan saaneen yli 6 miljoonaa ääntä istuvaa presidenttiä enemmän.

Trump on kieltäytynyt tunnustamasta tappiotaan. Hän on pyrkinyt kääntämään tuloksen muuksi lukuisilla oikeusjutuilla sekä vetoamalla osavaltioiden republikaanijohtajiin, jotta nämä kumoaisivat äänestystulokset.

Pennsylvanian hylkäyspäätöksen tehneen liittovaltion tuomarin mukaan Trumpin kampanjaväellä ei ollut esittää todistusaineistoa vaalivilpistä. Kampanja yritti todistella, että postiääniä olisi käsitelty hieman eri tavoin Pennsylvanian eri osissa, minkä vuoksi koko osavaltion äänestystulos ei olisi pätevä.

”Tämä kanne, kuin Frankensteinin hirviö, on kurottu kasaan miten sattuu”, tuomari Matthew Brann sanoi Reutersin mukaan.

Brann on Trumpin edeltäjän Barack Obaman nimittämä tuomari, mutta kuuluu republikaanipuolueeseen.

”Tämän tuomio­istuimen eteen on tuotu äärimmilleen venytettyjä väitteitä sekä spekulatiivisia syytöksiä, joita todistus­aineisto ei tue. Yhdys­valloissa ei tällä tapaa voi perustella ääni­oikeuden viemistä edes yhdeltä ainoalta äänestäjältä, puhumattakaan siitä, että se vietäisiin väestöltään kuudenneksi suurimman osa­valtion kaikilta äänestäjiltä”, hän kirjoitti päätöksessään.

Rudy Giuliani­

Alkuperäisten vaali­vilppi­väitteidensä lisäksi Trumpin kampanja yritti lisätä kanteeseen väitteitä perustus­lain rikkomisesta, Reuters kertoo.

Pennsylvaniassa enemmistön äänistä saanut ehdokas saa lain mukaan taakseen kaikki valitsijamiehet, mutta Trumpin kampanja vaati Brannia antamaan Pennsylvanian kansanedustajille sittenkin luvan nimittää Trumpia tukevia valitsijamiehiä. Brann hylkäsi vaatimukset.

”Perustuslain rikkominen ei kuulu tämän tuomioistuimen toimivaltaan”, hän totesi.

Lue myös kirjeenvaihtajan kommentti: Jos joku yrittää varastaa vaalit, se on Donald Trump

Trumpin kampanjaa oikeussalissa edustamassa oli tiistaina presidentin henkilö­kohtainen asianajaja Rudy Giuliani, joka esitti väitteitä valtavasta demokraattien sala­liitosta, jonka kautta vaalit varastettiin.

Pat Toomey­

Tiedotteessa Giuliani kertoi olevansa pettynyt tuomarin päätökseen ja valittavansa siitä. Giulianin mukaan jutun hylkääminen Pennsylvaniassa toimii kuitenkin vain astinlautana vaalituloksen saamiseksi korkeimman oikeuden eteen, jolloin konservatiivienemmistöinen tuomioistuin pääsisi päättämään asiasta.

”Tänään tullut päätös oikeastaan auttaa meitä strategiassamme päästä nopeutetusti korkeimpaan oikeuteen”, Giuliani sanoi.

Myös Trump kritisoi hylkäyspäätöksen tehnyttä tuomaria Brannia Twitterissä.

”Tämä kaikki on jatkumoa loputtomalle noitajahdille. Tuomari Brann, joka ei edes antanut meille mahdollisuutta esittää todisteitamme, on Pennsylvanian senaattori Pat ”Ei tullimaksuja” Toomeyn tuote”, Trump kirjoitti.

Lue myös: Trumpin väki syyttää vaalien ryöväyksestä suurta Venezuela-salaliittoa ja painostaa poliitikkoja kumoamaan tuloksen

Kaikki republikaanit eivät ole Giulianin lailla valmiita edistämään Trumpin agendaa ohi osavaltioiden oikeusistuimien päätösten.

Republikaani­senaattori Pat Toomey totesi, että tuomari Brannin päätös vei Trumpin kampanjalta kaikki voiton mahdollisuudet Pennsylvaniassa ja Trumpin tulisi tunnustaa tappionsa vaaleissa.

Liz Cheney­

Edustajainhuoneen republikaani Liz Cheney kommentoi jo ennen tuomarin päätöstä, että jos Trump ei voita oikeudessa, hänen tulisi ”kunnioittaa vaaliprosessia”.

Toomey ja Cheney liittyivät näin kasvavaan joukkoon republikaaneja, jotka vaativat Trumpia tunnustamaan vaalituloksen.

Lue lisää: Trumpin kampanjalle uusia takaiskuja: Tapaaminen ei vakuuttanut Michiganin päättäjiä, yhä useampi republikaani kyseenalaistaa presidentin toimet

Luitko jo nämä?

Osaston uusimmat