Republikaanien pako Trumpin rinnalta jatkuu – Nyt vetäytyi pitkäaikainen tukija Chris Christie: ”Emme voi enää teeskennellä” - Ulkomaat | HS.fi

Republikaanien pako Trumpin rinnalta jatkuu – Nyt vetäytyi pitkäaikainen tukija Chris Christie: ”Emme voi enää teeskennellä”

Maanantaina Trumpin toiveet vaalituloksen muuttamisesta on yhä kaventumassa, jos Michiganin osavaltio vahvistaa ääntenlaskentansa tuloksen maanantaina.

New Jerseyn entinen kuvernööri Chris Christie.­

23.11.2020 9:32 | Päivitetty 23.11.2020 22:37

Donald Trumpin väitteet Yhdysvaltain presidentinvaalien vilpillisyydestä ovat saaneet jälleen yhden merkittävän tukijan vetäytymään istuvan presidentin linjasta.

Entinen New Jerseyn osavaltion kuvernööri Chris Christie kutsui sunnuntaina presidentin lakitiimin toimintaa ”kansalliseksi häpeäpilkuksi”. Hän kehotti Trumpia luopumaan yrityksistään haastaa demokraattien Joe Bidenin kiistattomana pidetty vaalivoitto.

”Olen ollut Trumpin kannattaja ja äänestänyt häntä kahdesti. Mutta vaaleilla on seurauksensa, ja emme voi enää teeskennellä, että [vaaleissa] olisi tapahtunut jotakin sellaista, mitä ei tapahtunut”, Christie sanoi ABC-uutiskanavan haastattelussa Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan.

Christie oli ensimmäinen kuvernööri, joka tuki Trumpia republikaanien presidenttiehdokkaaksi vuonna 2016. Tänä vuonna hän auttoi Trumpia valmistautumaan vaaliväittelyihin Bidenia vastaan.

Merkittävien republikaanien vetäytyminen Trumpin takaa jatkui maanantaina. Illalla Suomen aikaa Länsi-Virginian republikaanisenaattori Shelley Capito sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan, ettei ole ”mitään merkkejä” siitä, että vaaliepäselvyydet voisivat muuttaa Bidenin vaalivoittoa.

Hän myös totesi, että Bidenin tulisi saada käyttöönsä kaikki tarpeelliset kansalliseen turvallisuuteen ja koronavirustilanteeseen liittyvät raportit, Reuters kertoi.

Video: Donald Trump aloitti demokraattien syyttämisen vaalivilpistä jo vuosia sitten:

Demokraattien ehdokas Biden voitti Yhdysvaltain presidentinvaalit ennätyksellisellä äänimäärällä ja selvällä valitsijamiesten enemmistöllä.

Trump ei ole suostunut tunnustamaan Bidenin voittoa, vaan on kampanjatiiminsä avustuksella nostanut tuloksesta useita oikeuskanteita. Tähän mennessä ne eivät ole tuottaneet tulosta: viimeksi sunnuntaina Trumpin kerrottiin hävinneen Pennsylvaniassa oikeusjutun, jolla presidentin edustajat yrittivät estää osavaltiossa annettujen äänten virallisen vahvistuksen.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Trumpin kampanja aikoo valittaa päätöksestä.

Asianajaja Sidney Powell.­

Sunnuntaina ABC:lle puhunut Christie huomautti, että väitteitä vaalien epärehellisyydestä esitetään vain oikeuden ulkopuolella eli käytännössä silloin, kun niiden lausujille ei koidu asiasta seuraamuksia. Hän nosti erityisesti esiin asianajaja Sidney Powellin, joka sanoi viime viikolla lehdistötilaisuudessa, että presidentinvaaleissa käytetty elektroninen vaalijärjestelmä olisi vaihtanut miljoonia äänestyslippuja Bidenin hyväksi.

Powell ei tarjonnut väitteilleen todisteita, ja sunnuntaina Trumpin kampanjatiimikin otti häneen etäisyyttä. Asianajaja Rudy Giulianin ja Jenna Ellisin julkaisemassa lausunnossa todettiin Reutersin mukaan, ettei Powell kuulu varsinaiseen Trumpin lakitiimiin. Konservatiivinen Powell edustaa Trumpin entistä kansallisen turvallisuuden neuvonantajaa Michael Flynniä oikeusjutussa, joka ei liity presidentinvaaleihin.

Sunnuntaina myös Trumpia aiemminkin arvostelleet entiset kansallisen turvallisuuden neuvonantajat John Bolton ja H. R. McMaster jatkoivat presidentin viimeaikaisten tempausten arvostelua.

Bolton korosti uutiskanava CNN:lle, että tähän mennessä Trumpin kampanja on hävinnyt kaikki paitsi kaksi yli 30:stä vaaleista käynnistetystä oikeustoimesta, brittilehti The Guardian kirjoittaa. Bolton piti selvänä, että Biden vannoo presidentinvalansa tammikuussa suunnitelmien mukaisesti.

McMaster ilmaisi The Guardianin mukaan CBS-uutiskanavalle huolensa siitä, että Trumpin uskoa äänestystuloksen luotettavuuteen rapauttava toiminta pelaa Yhdysvaltain vastustajien, kuten Venäjän, pussiin.

Presidentti Donald Trump elehti auton ikkunassa poistuessa golfkentältä Virginiassa sunnuntaina.­

Istuvan presidentin yrittäessä hidastaa vaaliprosessin etenemistä Biden on jatkanut valmistautumista tulevaan presidenttikauteensa. Uutistoimisto Reutersin mukaan hänen on tarkoitus kertoa ensimmäisistä hallitusnimityksistään tiistaina paikallista aikaa.

Tietoja Bidenin valinnoista on kuitenkin jo tihkunut, ja mediatietojen mukaan esimerkiksi ulkoministeriehdokkaaksi on nousemassa nykyinen ulkopoliittinen neuvonantaja ja entinen varaulkoministeri Antony Blinken.

Myöhemmin maanantaina Trumpin toiveet vaalituloksen muuttamisesta voivat kaventua entisestään, jos vaaleissa ratkaisevassa roolissa ollut Michiganin osavaltio vahvistaa odotetusti ääntenlaskentansa tuloksen. Biden voitti Trumpin Michiganissa yli 150 000 äänen erolla, ja tulos olisi lain mukaan nyt virallistettava.

Tuloksen vahvistaminen ei ole kuitenkaan täysin varmaa, sillä vaalilautakunnan republikaanijäsen Norman Shinkle on vihjannut kannattavansa vahvistusprosessin lykkäämistä teknisten ongelmien vuoksi, Reuters kirjoittaa. Yhdessä Michiganin piirikunnassa tällaiset ongelmat ovat saattaneet vaaliviranomaisten mukaan vaikuttaa muutamiin satoihin ääniin.

Vaalituloksen vahvistamisesta vastaava lautakunta päättää tuloksen vahvistamisesta tai vahvistamatta jättämisestä kokouksessaan maanantaina. Lautakunnassa on neljä jäsentä, joista kaksi edustaa demokraattipuoluetta ja kaksi republikaaneja.

Video: Pennsylvania on yksi osavaltioista, joissa Trumpilla on käynnissä oikeustoimia ääntenlaskennasta:

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat