Jäävesihaasteen pioneeri kuoli ALS-tautiin 37-vuotiaana – Video näyttää, miten ilmiö innoitti Donald Trumpin ja muut kuuluisuudet hytisemään kylmässä vedessä - Ulkomaat | HS.fi

Jäävesihaasteen pioneeri kuoli ALS-tautiin 37-vuotiaana – Video näyttää, miten ilmiö innoitti Donald Trumpin ja muut kuuluisuudet hytisemään kylmässä vedessä

Jäävesihaaste on yksi menestyksekkäimpiä sosiaalisessa mediassa tehtyjä varainhankintakampanjoita.

23.11.2020 10:25 | Päivitetty 23.11.2020 10:37

Liikehermoja rappeuttavasta harvinaisesta ALS-taudista tietoisuutta lisänneen Jäävesihaasteen (Ice Bucket Challenge) kehittäjiin kuulunut yhdysvaltalainen Patrick Quinn on kuollut 37-vuotiaana, kertovat uutistoimistot.

Quinn ei aloittanut haastetta, mutta oli tekemässä siitä maailmankuulun yhdessä perheensä ja ystäviensä kanssa. Hän itse sairastui ALS-sairauteen vuonna 2013.

Patrick Quinn sairasti liikehermoja rappeuttavaa ALS-tautia. Kuva on viime vuodelta.­

Jäävesihaaste on yksi menestyksekkäimpiä sosiaalisessa mediassa tehtyjä varainhankinta­kampanjoita. Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan taudin tutkimukselle on kerätty haasteen avulla noin 185 miljoonaa euroa.

Rahat on käytetty muun muassa tutkimukseen, jolla on saatu merkittäviä tuloksia. Vuonna 2016 uutisoitiin, että kampanjalla kerätyt rahat mahdollistivat läpimurron ALS-taudin tutkimuksessa.

Quinn kertoo kampanjasta Youtubessa julkaistuilla videolla:

Jäävesihaaste oli suosittu etenkin kesällä 2014. Siihen osallistuneet kaadattivat jäävettä päälleen ja jakoivat videon tapahtumasta verkkoon ja yleensä myös lahjoittivat rahaa ALS-sairauden tutkimukseen. Monet kampanjaan osallistuneet myös haastoivat muita mukaan haasteeseen.

Mukaan innostuivat myös monet julkisuuden henkilöt, kuten Yhdysvaltain nykyinen presidentti Donald Trump ja ohjelmistoyhtiö Microsoftin perustaja Bill Gates. Tässä jutussa oleva video näyttää, miten he ja monet muut reagoivat jääveteen.

Haasteen innoittajana toiminut ALS-tautia itse sairastanut Anthony Senerchia kuoli 46-vuotiaana vuonna 2017.

Kampanja sai alkunsa, kun golfaaja Chris Kennedy julkaisi Twitterissä videon, jossa hän kaatoi päälleen ämpärillisen jäävettä.

ALS-jäävesihaasteesta syntynyt ilmiö sai myös paljon arvostelua siitä, että vakavasta sairaudesta tiedon välittäminen jäi sivuseikaksi jäävesihassuttelun ohessa.

Amyotrofinen lateraaliskleroosi (ALS)

Liikehermosairaus, jossa tahdonalaisia lihaksia hermottavat liikehermot tuhoutuvat.

Sairauteen ei ole parantavaa hoitoa ja potilaat kuolevat keskimäärin 3–5 vuoden sisällä oireiden alkamisesta.

Keskimääräinen sairastumisikä on noin 60 vuotta, ja tauti on hiukan yleisempi miehillä kuin naisilla.

Tautia sairastaa Suomessa noin 350 ihmistä.

Lähde: Terveyskirjasto, HS

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat