Ranskan entinen presidentti Nicolas Sarkozy jälleen oikeuteen – Syytetään lahjonta­yrityksestä ja vaikutusvallan väärin­käyttämisestä - Ulkomaat | HS.fi

Ranskan entinen presidentti Nicolas Sarkozy jälleen oikeuteen – Syytetään lahjonta­yrityksestä ja vaikutusvallan väärin­käyttämisestä

Syyttäjien mukaan Nicolas Sarkozy olisi tarjoutunut hankkimaan tuomari Gilbert Azibertille huipputyöpaikan vastineeksi salassa pidettävän Sarkozyyn liittyvän tiedon vastaanottamisesta.

Ranskan entinen presidentti Nicolas Sarkozy Nizzan-vierailulla Ranskassa tammikuussa 2020.­

23.11.2020 13:24

Ranskan entinen presidentti Nicolas Sarkozy, 65, joutui maanantaina oikeuden eteen syytettynä tuomarin lahjontayrityksestä ja vaikutusvaltansa väärinkäyttämisestä, kertovat uutistoimistot Reuters ja AFP. Oikeudenkäynti on yksi monista, joissa Sarkozy on ollut osallisena.

Syyttäjien mukaan Sarkozy olisi tarjoutunut hankkimaan tuomari Gilbert Azibertille huipputyöpaikan Monacosta vastineeksi salassa pidettävän tiedon vastaanottamisesta. Syytteessä mainitut tiedot koskevat tutkintaa väitteistä, joiden mukaan Sarkozy olisi vastaanottanut laittomia maksuja L’Oréal-kosmetiikkayhtiön perijättäreltä Liliane Bettencourtilta vuoden 2007 presidentinvaalikampanjassaan.

Vuosina 2007–2012 Ranskan presidenttinä toiminut Sarkozy on kiistänyt kaikki syytteet. Sekä Sarkozy että hänen tasavaltalaiset-puolueensa (Les Républicains) ovat jo vuosia kutsuneet rikostutkintoja poliittisesti motivoiduiksi.

Maanantaina alkanut oikeudenkäynti pohjautuu tutkintaan, jossa tutkijat olivat selvittäneet epäilyjä libyalaisesta rahoituksesta vuoden 2007 presidentinvaalikampanjassa salakuuntelemalla Sarkozyn ja hänen lakimiehensä Thierry Herzogin välisiä keskusteluita.

Tutkinnassa kävi syyttäjien mukaan ilmi, että kaksikko käytti viestintäänsä matkapuhelimia, jotka oli rekisteröity tekaistujen henkilöiden nimiin. Syyttäjät väittävät Sarkozyn ja Herzogin keskustelleen puhelimessa useaan otteeseen yhteydenotosta Bettencourt-tutkinnasta hyvin perillä olevaan Azibertiin.

Sarkozyn sanotaan tarjonneen apuaan Azibertille Monacon-työpaikan saamisessa, jos hän saisi puolestaan apua luottamukselliseen tietoon käsiksi pääsemiseen. Sarkozy puolustautui BFM-tv-kanavan haastattelussa aiemmin tässä kuussa kertomalla, ettei Azibert koskaan saanut syytteissä mainittua työpaikkaa, Reuters kertoo.

Uutistoimisto AFP kuitenkin huomauttaa, että Ranskan lain mukaan jo pelkkä tarjoutuminen tai lupaus voi täyttää korruption tunnusmerkit.

Myös lakimies Herzog ja tuomari Azibert ovat osallisina oikeudenkäynnissä. Heitä syytetään korruptiosta, vaikutusvaltansa väärinkäyttämisestä ja salassapitorikkeistä. Jos kaikki kolme todetaan syyllisiksi, heitä uhkaavat jopa kymmenen vuoden vankeustuomio ja mittavat sakot.

Oikeudenkäynnin on määrä kestää kolme viikkoa.

Ensi maaliskuussa Sarkozyn on tarkoitus olla oikeudessa myös syytöksistä, joiden mukaan hänen puolueensa olisi tehnyt yhteistyötä pr-toimiston kanssa piilotellakseen kampanjansa todellisia kuluja tavoitellessaan Sarkozyn uudelleenvalintaa vuonna 2012.

Avoinna on yhä myös Sarkozyn ja hänen lakimiehensä puhelinkeskustelujen kuuntelemisen motiivina toiminut tutkinta siitä, että Libyan entinen johtaja Muammar Gaddafi olisi rahoittanut Sarkozyn vuoden 2007 presidentinvaalikampanjaa miljoonilla euroilla.

Rahat olisi väitetysti kuljetettu Pariisiin matkalaukuissa. Sarkozy on kiistänyt syytökset, ja niiden kannalta keskeinen ranskalais-libanonilainen liikemies Ziad Takieddine veti lausuntonsa tapahtumien kulusta takaisin aiemmin tässä kuussa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat