Demokratia-aktivisti Joshua Wong ja kaksi muuta oppositiopoliitikkoa pidätettiin Hongkongissa - Ulkomaat | HS.fi

Demokratia-aktivisti Joshua Wong ja kaksi muuta oppositiopoliitikkoa pidätettiin Hongkongissa

Tunnetuille hongkongilaisille oppositiopoliitikoille on määrä lukea tuomiot keskiviikkona. Heidän välitön kiinniottonsa heti tekojen myöntämisen jälkeen merkitsee, että vankeustuomiot näyttävät todennäköisiltä.

Agnes Chow (vas.), Ivan Lam ja Joshua Wong saapuivat oikeuteen Hongkongissa maanantaina. Oikeudessa he myönsivät syyllistyneensä kokoontumisrikoksiin, jotka liittyivät vuoden 2019 mielenosoituksiin. Myöntämisen jälkeen heidät otettiin kiinni.­

23.11.2020 17:16

Hongkongin viranomaiset pidättivät maanantaina kolme tunnettua nuorta oppositiopoliitikkoa, jotka olivat mukana järjestämässä mielenosoituksia viime kesänä, kertovat hongkongilaiset ja kansainväliset viestimet.

Oppositioaktiivit Joshua Wong, 24, Ivan Lam, 26 ja Angnes Chow, 23 otettiin kiinni, kun he olivat maanantaina myöntäneet syyllistyneensä kokoontumisrikoksiin, joista he ovat olleet syytteessä.

Heille on määrä lukea tuomiot keskiviikkona. Heidän välitön kiinniottonsa heti tekojen myöntämisen jälkeen merkitsee, että vankeustuomiot näyttävät todennäköisiltä, kertoo uutistoimisto AFP.

Maanantaina Wong vakuutti ryhmänsä jatkavan demokratiavaatimuksia.

”Me jatkamme taistelua vapauden puolesta - - ja nyt meidän on aika kumartaa Pekingille ja antautua”, hän sanoi AFP:n mukaan toimittajille, kun hän oli menossa maanantaina oikeuteen.

Syytteet liittyvät Hongkongin poliisin päätoimipisteen saartoon viime vuoden kesäkuussa, kertoo Hong Kong Free press -uutissivusto. Kolmikon jäsenet myönsivät kutsuneensa ihmisiä mukaan saartoon.

Hongkongissa oli viime vuonna laajoja ja ajoittain väkivaltaisia mielenosoituksia, joihin osallistui miljoonia ihmisiä ja jotka jatkuivat seitsemän kuukautta. Mielenosoittajat vaativat demokratiaa ja vastustivat Kiinan vallan lisäämistä alueellaan.

Kaikki kolme pidätettyä ovat nuoresta iästään huolimatta pitkän linjan oppositioaktiiveja. Heistä tunnetuin lienee Wong, joka on ollut paljon julkisuudessa muun muassa Scholarism- ja Demosisto-järjestöjen keulahahmona.

Wongia vähemmän julkisuudessa näkynyt Lam on tehnyt Wongin kanssa läheistä yhteistyötä samojen järjestöjen avaintehtävissä kouluajoista lähtien.

Myös Chow on toiminut kummassakin järjestössä. Vuonna 2018 hän pyrki ehdolle Hongkongin lainsäädäntöneuvostoon eli alueparlamenttiin, mutta viranomaiset kielsivät hänen ehdokkuutensa. Syynä oli hänen kuulumisensa Demosistoon, joka oli aiemmin ehdottanut kansanäänestystä Hongkongin itsenäistymisestä.

Järjestöistä Scholarism perustettiin vuonna 2011. Se lopetti toimintansa vuonna 2015, jonka jälkeen aktivistit perustivat Demosiston. Demosisto puolestaan lopetti toimintansa viime kesäkuussa, kun Kiina oli määrännyt Hongkongiin niin sanotun turvallisuuslain, joka rajoittaa poliittista toimintaa tiukasti.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat