Kasvihuonekaasujen lisääntyminen jatkuu koronavirusrajoituksista huolimatta, paljastaa YK:n tuore raportti - Ulkomaat | HS.fi

Kasvihuonekaasujen lisääntyminen jatkuu koronavirusrajoituksista huolimatta, paljastaa YK:n tuore raportti

Maailmanlaajuisilla sulkutoimilla koronaviruksen hillitsemiseksi on ollut odotettua vähemmän vaikutusta kasvihuonekaasujen määrään ilmakehässä, ilmenee YK:n raportista.

Erilaiset koronaviruspandemian vuoksi säädetyt rajoitukset eivät ole hillinneet päästöjen määrää odotetusti, todetaan Maailman ilmatieteen järjestön raportissa. Rahtilaivasta kohosi savua Port Evergladesin satamassa Floridassa marraskuussa 2019.­

23.11.2020 18:47

Kasvihuonekaasujen määrä ilmakehässä ylsi viime vuonna uuteen ennätykseen ja on jatkanut kasvua tänä vuonna, tiedotti YK:n alainen Maailman ilmatieteen järjestö (WMO) maanantaina.

Erilaiset koronaviruspandemian vuoksi säädetyt rajoitukset eivät ole hillinneet päästöjen määrää odotetusti, siteerasivat uutistoimistot raporttia.

WMO:n mukaan maailmanlaajuiset sulkutilat, rajojen sulkemiset, lentämisen väheneminen ja muut rajoitukset ovat hieman vähentäneet monia saasteiden ja kasvihuonekaasujen, kuten hiilidioksidin pitoisuuksia ilmakehässä.

Järjestö kuvasi pudotusta kuitenkin vain ”pieneksi laskuksi” ja totesi, että sen vaikutus ilmastoa lämmittäviin hiilidioksidipitoisuuksiin ei ole tavallista vuotuista vaihtelua suurempi. Raportissa arvioidaan, että kokonaisuudessaan hiilidioksidipäästöt vähenevät tänä vuonna noin 4–7,5 prosenttia viime vuoteen verrattuna.

YK:n raportin mukaan ilmakehän hiilidioksidipitoisuus oli viime vuonna ennätykselliset 410,5 ppm:ää eli tilavuuden miljoonasosaa. Sen vuotuinen kasvu oli suurempi kuin edellisenä vuonna ja ylittää viime vuosikymmenen keskiarvon.

Maailman ilmatieteen järjestön pääsihteeri Petteri Taalas kuvaili kasvunopeutta ”historialliseksi”, kertoi uutistoimisto Reuters.

”Viimeksi maapallolla oli yhtä paljon hiilidioksidia ilmakehässä kolme–viisi miljoonaa vuotta sitten”, Taalas sanoi.

Hän huomautti, että tuolloin ilmasto oli kaksi–kolme astetta nykyistä lämpimämpi ja merenpinnat 10–20 metriä nykyistä korkemmalla.

”Eikä maapallolla ollut 7,7 miljardia ihmistä”, Taalas lisäsi.

Genevessä toimivan YK:n viraston vuotuisessa raportissa mitataan ilmastoa lämmittävien ja äärimmäisiä sääilmiöitä aiheuttavien ilmakehän kaasujen – hiilidioksidin, metaanin ja typpioksidin – pitoisuuksia.

Raportin mukaan päivittäiset hiilidioksidipäästöt ovat voineet pienentyä maailmanlaajuisesti jopa 17 prosenttia koronaviruksen aiheuttamien seisokkien voimakkaimman jakson aikana keväällä, mutta tämä on hidastanut vain vähän pitoisuuksien yleistä nousua.

Ilmakehän hiilidioksidipitoisuus on ilmastonmuutoksen tärkein syy. Hiilidioksidi säilyy ilmakehässä vuosikymmeniä, joten pienikin lisäys päästöissä kasvattaa ilmakehään kasaantuneen hiilidioksidin määrää.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat