Trumpilta vihdoin vihreää valoa vallanvaihdon käynnistämiselle – Vannoi jatkavansa taistelua vaalituloksen kumoamiseksi: ”Uskon, että tulemme voittamaan” - Ulkomaat | HS.fi

Trumpilta vihdoin vihreää valoa vallanvaihdon käynnistämiselle – Vannoi jatkavansa taistelua vaalituloksen kumoamiseksi: ”Uskon, että tulemme voittamaan”

Yhdysvalloissa monet politiikan kommentaattorit arvioivat, että tämän lähemmäksi tappion tunnustamista Trump tuskin tulee.

Yhdysvaltain seuraavaksi presidentiksi valittu demokraatti Joe Biden osallistui maanantaina videokokoukseen yhdysvaltalaisten pormestarien kanssa.­

23.11.2020 23:57 | Päivitetty 24.11.2020 7:46

Washington / Helsinki

Vallanvaihto Yhdysvalloissa pääsee vihdoin muodollisesti alkamaan. Liittovaltion hallintoviraston GSA:n johtaja Emily Murphy on lähettänyt presidentinvaalit voittaneelle demokraatille Joe Bidenille kirjeen, jossa vahvistaa tämän olevan vaalien todennäköinen voittaja.

Samalla virasto antaa Bidenin käyttöön siirtymäkaudeksi tarkoitetun rahoituksen. Murphyn päätös vapauttaa lähtevän ja tulevan hallinnon virkamiehet tekemään yhteistyötä sujuvan vallanvaihdon eteen. Biden saa sen myötä myös pääsyn salaiseen tiedustelutietoon.

Kirjeestä uutisoi ensimmäisenä uutiskanava CNN.

Istuva republikaanipresidentti Donald Trump antoi tukensa Murphyn päätökselle ja kehotti väkeään tekemään yhteistyötä Bidenin hallinnon kanssa. Trump ei kuitenkaan tunnustanut tappiotaan vaan vannoi Twitterissä jatkavansa taistelua vaalituloksen kumoamiseksi.

”Uskon, että tulemme voittamaan. Siitä huolimatta suosittelen kansakunnan edun nimissä, että Emily ja hänen tiiminsä tekevät, mitä protokollan suhteen pitää tehdä, ja olen kehottanut tiimiäni tekemään saman.”

Joe Biden pyysi jo aiemmin presidentin hallinnolta pikaisen yhteistyön aloittamista:

Yhdysvalloissa monet politiikan kommentaattorit arvioivat, että tämän lähemmäksi tappion tunnustamista Trump tuskin tulee.

The New York Times -lehden mukaan Trump oli aiemmin maanantaina keskustellut läheisten avustajiensa kuten kansliapäällikkö Mark Meadowsin ja Valkoisen talon asianajajan Pat Cipollonen kanssa. Lehden tietojen mukaan avustajat olivat sanoneet Trumpille, että Trumpin ei tarvitse tunnustaa tappiotaan, mutta vallanvaihdon pitää päästä alkamaan.

Maanantaina myös yli sata liike-elämän vaikuttajaa ja joukko republikaanitaustaisia kansallisen turvallisuuden asiantuntijoita oli vaatinut kannanotoissaan vallanvaihdon aloittamista.

Tavallisesti muodollisen vallanvaihdon aloittaminen on ollut rutiiniprosessi, josta ei ole syntynyt otsikoita. Tänä vuonna oli toisin, koska Trump kieltäytyi tunnustamasta tappiotaan.

Murphy on Trumpin nimittämä virkamies ja kriitikot katsoivat hänen viivyttävän vallanvaihtoa tahallisesti ja ilman perusteita. Viivyttelyn katsottiin vaarantavan sujuvan vallanvaihdon ja Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden.

Murphy kiisti kirjeessään joutuneensa Valkoisen talon painostuksen kohteeksi.

”Tein päätökseni itsenäisesti lainsäädännön ja tiedossa olevien tosiasioiden pohjalta”, Murphy kirjoittaa.

Päätös syntyi yli kaksi viikkoa sen jälkeen, kun media katsoi tuloksen varmistuneen. Näiden viikkojen aikana Trumpin kampanja on yrittänyt kumota tuloksen oikeusteitse, mutta se ei ole onnistunut esittämään todisteita väitetystä vaalivilpistä.

Sillä aikaa Biden on edennyt omalta osaltaan vallanvaihdossa niin tavalliseen tapaan kuin mahdollista. Viime päivinä julkisuuteen on vuotanut useita korkean tason nimityksiä, jotka Biden aikoo virallisesti julkistaa tiistaina.

Lue lisää: Bidenin ministeriehdokkaiden nimiä julki

Video näyttää Bidenin tien vaalivoittoon:

Vallanvaihto nytkähti eteenpäin sen jälkeen, kun Michiganin osavaltion vaalilautakunta vahvisti maanantaina Bidenin osavaltion voittajaksi.

Lautakunnassa on kaksi jäsentä republikaanipuolueesta ja kaksi demokraattipuolueesta. Lautakunta hyväksyi vaalituloksen äänestyksessä äänin 3–0. Yksi lautakunnan republikaanijäsenistä jätti äänestämättä.

Presidentinvaalit voittaneen Joe Bidenin kannattajat vaativat sunnuntaina Michiganissa osavaltion vaalilautakuntaa vahvistamaan vaalituloksen. Lauantaina republikaanipuolue oli vaatinut vahvistamisen lykkäämistä. Maanantaina tulos vahvistettiin Bidenin hyväksi.­

Republikaanit olivat yrittäneet saada Michiganin vaalitulosta kumottua ja sen vahvistamista lykättyä. Viikonvaihteessa puolueen edustajat liittovaltion ja osavaltion tasolla vetosivat Michiganin vaalilautakuntaan, jotta lautakunta lykkäisi tuloksen vahvistamista kahdella viikolla. Näin ei tapahtunut.

Biden voitti Trumpin Michiganissa 154 000 äänellä. Keskilännessä sijaitsevassa vaa’ankieliosavaltiossa Michiganissa on 16 valitsijamiestä, jotka vahvistetun tuloksen mukaan menevät nyt Bidenille.

Toinen vaa’ankieliosavaltio Georgia vahvisti vaalituloksensa perjantaina. Kolmannessa eli Pennsylvaniassa vahvistusprosessi etenee, vaikka Trumpin kampanjaorganisaatio pyysi liittovaltion vetoomustuomioistuinta lykkäämään vaalituloksen vahvistamista maanantai-iltana ennen puoltayötä Suomen aikaa.

Alempi oikeusaste on jo hylännyt Trumpin kampanjan kanteen Pennsylvaniassa. Nyt päätöksestä on valitettu vetoomustuomioistuimeen.

Biden on epävirallisen tuloksen mukaan voittanut vaalit myös Pennsylvaniassa. Biden sai osavaltiossa 81 000 ääntä enemmän kuin Trump.

Trump on pyrkinyt muuttamaan maansa vaalitulosta esittämällä perusteettomia väitteitä vaalivilpistä eri osavaltioissa. Monet nimekkäät republikaanit asettuivat tukemaan Trumpin ja hänen lähipiirinsä väitteitä, mutta viime päivinä yhä useampi republikaani on vetäytynyt Trumpin tukijoiden joukosta.

Trumpin kampanjaorganisaation juristit aikovat yhä jatkaa vaalituloksen kyseenalaistamista. Kampanjan lakitiimin mielestä vaalituloksen vahvistaminen on ”vain prosessiin kuuluva vaihe”.

Prosessi kuitenkin etenee nyt mielipiteistä riippumatta. Kaikki osavaltiot vahvistavat virallisen vaalituloksen 8. joulukuuta mennessä. 14. joulukuuta valitsijamiehet kokoontuvat äänestämään presidentistä. Vallanvaihto tapahtuu virkaanastujaisissa 20. tammikuuta.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat