EU-parlamentti valmistautuu istumaan joulutauolla: Britannian ja EU:n sopimus menee kalkkiviivoille - Ulkomaat | HS.fi

EU-parlamentti valmistautuu istumaan joulutauolla: Britannian ja EU:n sopimus menee kalkkiviivoille

Suomalaisten europarlamentaarikkojen mukaan EU-parlamentti ei halua olla kauppasovun tiellä, jos Britannia ja EU sopimukseen pääsevät.

Mepit Eero Heinäluoma (sd), Miapetra Kumpula-Natri (sd), Sirpa Pietikäinen (kok) ja Henna Virkkunen (kok).­

25.11.2020 2:00 | Päivitetty 25.11.2020 9:39

Bryssel

Euroopan parlamentti valmistautuu palaamaan joulutauolta istuntoon 28. joulukuuta, mikäli kauppasopimus Britannian ja Euroopan unionin kanssa niin vaatii. Virallisesti viimeinen täysistuntoviikko alkaisi 14. joulukuuta.

Suomalaisten europarlamentaarikkojen mukaan on selvää, ettei EU-parlamentti aio olla viimeisenä esteenä sovun tiellä.

”Parlamentti on omasta puolestaan valmis hakemaan kaikkia ratkaisuja niin, että asiassa voidaan edetä järkevästi”, kokoomuksen europarlamentaarikko Henna Virkkunen sanoo.

Virkkunen on yleisesti toiveikas, että ainakin jonkinlainen sopu on syntymässä.

”Löytynee jokin luova ratkaisu, jolla voidaan keplotella eteenpäin.”

Tähän mennessä erityisesti EU on ollut tiukkana siitä, että neuvotteluja käydään pakettiratkaisusta eli mahdollisimman monesta aihealueesta päätetään yhdessä. Ajan käydessä vähiin sopimuksen muoto voi yksinkertaistua, ja osa aihealueista voidaan jättää jatkotyöhön.

Tätä viikkoa on pidetty kriittisenä sopimuksen aikaansaamiseksi, jotta lainsäätäjät ehtivät käsitellä ja hyväksyä sovun ennen vuodenvaihdetta. Esimerkiksi EU-parlamentin valiokunta- ja täysistuntokäsittelyihin tarvitaan vastaavissa sopimuksissa yleensä kuukausia. Nyt prosessi aiotaan viedä läpi muutamassa viikossa.

Huolta on herättänyt se, ehditäänkö monisatasivuinen sopimusasiakirja kääntää kaikille 24:lle EU:n viralliselle kielelle. Esimerkiksi Ranska on sanonut, ettei voi hyväksyä sopimusta, jos sitä ei ole saatavilla ranskaksi.

Mahdollinen sopimus on hyväksyttävä myös Britannian parlamentissa.

Sosiaalidemokraattien europarlamentaarikon Miapetra Kumpula-Natrin mukaan toiveikkaat viestit neuvotteluista puhuivat sen puolesta, että sopuun päästäisiin tämän viikon perjantaina.

Nyt aikataulu uhkaa venyä, sillä EU:n pääneuvottelija Michel Barnier on joutunut karanteeniin korona-altistuksen kanssa, ja neuvotteluita on jouduttu jatkamaan etäyhteyksin.

”On vaikea sanoa, mikä sananmuoto parlamentille lopulta kelpaa ja mikä ei. Täytyy luottaa neuvottelija Barnieriin, jolle on annettu mandaatti”, Kumpula-Natri sanoo.

EU:n sosiaalidemokraateille lopputuloksessa on ollut tärkeää esimerkiksi ympäristö- ja työelämäsäädösten korkeat standardit. Yksi vaikeimmista neuvotteluaiheista ovat olleet tasaveroiset kilpailuedellytykset, kuten yritystuet.

Sosiaalidemokraattien Eero Heinäluoman mukaan seuraavat kaksi viikkoa ovat neuvotteluissa ja mahdollisen sopimuksen jatkon kannalta ratkaisevia.

”Emme halua Kanaalin toiselle puolelle vapaavaltiota, joka saa kilpailuetuja heikommilla standardeilla”, Heinäluoma kuvaa.

Kokoomuksen Sirpa Pietikäinen sanoo, että EU-parlamentti on sitoutunut kokoontumaan ”vaikka jouluaattona tai monta päivää putkeen, jos sopu sitä vaatii”.

Neuvotteluista on viime vaiheessa tullut julkisuuteen hyvin vähän tietoa, mutta Pietikäinen odottaa ”tynkäsopua”, joka takaisi ihmisten ja tavaroiden kohtuullisen vapaan liikkumisen.

”Siinä pitää olla ainakin kaksi elementtiä, liikkuvuus ja Pohjois-Irlannin ja Irlannin kysymyksen ratkaisu. Mitään uusia elementtejä pöytään ei voi tuoda, sillä ne vaatisivat hyväksynnän kansallisilta parlamenteilta.”

Siirtymäaikaa ei vuodenvaihteen jälkeen enää voi jatkaa, mutta Britannia voi itse päättää milloin se luopuu EU-lainsäädännön kanssa yhteensopivista lakiasetuksistaan. Pietikäisen mukaan irtautuminen ei sen vuoksi välttämättä tapahdu rysäyksellä tammikuun alussa ilman sopimustakaan.

Yksi kiistakysymys on ollut Britannian hallituksen esitys uudesta sisämarkkinalaista, joka EU:n tulkinnan mukaan rikkoo jo aiemmin brexit-neuvotteluissa tehtyjä sopimuksia. EU-parlamentti on linjannut, ettei se äänestä tulevan kauppasopimuksen puolesta, mikäli sisämarkkinaesitystä ei vedetä pois.

Barnier kertoi twiitissään maanantaina, että tekniset neuvottelut jatkuivat koko viikonlopun.

”Aika on kortilla. Perustavanlaatuiset erimielisyydet ovat edelleen jäljellä, mutta jatkamme intensiivistä työskentelyä sopimuksen saavuttamiseksi”, Barnier kirjoitti.

Britannia ja EU on vääntäneet jo kuukausia erityisesti kolmesta aihepiiristä: tasaveroisesta kilpailuympäristöstä, kalastuksesta ja sopimuksen oikeudellisesta kehyksestä.

Englannin keskuspankin johtaja Andrew Bailey varoitti maanantaina uutistoimisto Reutersin mukaan, että sopimukseton EU-ero voisi vaurioittaa Britannian taloutta enemmän kuin koronapandemia, ja äkkieron vaikutukset voisivat tuntua vuosikymmeniä.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat