Lähes sata rantaan ajautunutta pallopää­valasta kuoli Uudessa-Seelannissa - Ulkomaat | HS.fi

Lähes sata rantaan ajautunutta pallopää­valasta kuoli Uudessa-Seelannissa

Suurten merinisäkkäiden joukkorantautumisilmiötä on tutkittu vuosikymmenien ajan, mutta sille ei ole löytynyt selitystä.

Kuolleita luotsivalaita syrjäisen Chatham-saariryhmän rannalla viime sunnuntaina.­

25.11.2020 7:14

Viime viikonloppuna Uuden-Seelannin syrjäisille Chathamsaarille ajautui joukoittain pallopäävalaita, joista kaikki ovat nyt kuolleet, kertoo uutistoimisto AFP.

Luonnonsuojeluviranomaisten saapuessa paikalle valaista lähes 70 oli jo kuollut. Pelastusyrityksen aikana 28 valasta ja kolme delfiiniä jouduttiin lopettamaan, koska ne eivät olisi enää selvinneet rankoista meriolosuhteista ja heikkoja eläimiä vaanivien valkohaiden hampaista. Pelastustöitä hankaloitti rantautumispaikan syrjäinen sijainti.

Paikallinen maoriyhteistö järjesti valaita kunnioittaakseen seremonian, minkä jälkeen eläinten ruhot jätettiin maatumaan luonnollisesti, AFP kertoo.

Suurten merinisäkkäiden joukkorantautumisilmiötä on tutkittu vuosikymmenten ajan, mutta sille ei ole löytynyt selitystä. Sen on arveltu johtuvan esimerkiksi sääolosuhteista, sairasta eläinyksilöä seuraavan parven käyttäytymisestä ja eläinten suunnistusaistia sekoittavista rannikkomuodostelmista.

Uuden-Seelannin suurin valaiden joukkorantautuminen tapahtui samaisilla Chathamsaarilla vuonna 1918, jolloin niitä ajautui maalle peräti tuhat, AFP kertoo.

Pallopäävalas on Uuden-Seelannin yleisin valaslaji.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat