Ruotsi yrittää estää iranilais-ruotsalaisen tutkijan teloituksen Iranissa, tutkija epäilee kuolemanrangaistuksen täytäntöönpanon olevan lähellä - Ulkomaat | HS.fi

Ruotsi yrittää estää iranilais-ruotsalaisen tutkijan teloituksen Iranissa, tutkija epäilee kuolemanrangaistuksen täytäntöönpanon olevan lähellä

Tukholmassa Karoliinisessa instituutissa luennoinut lääkäri ja tutkija Ahmdreza Djalali on saanut Iranissa tuomion vakoilusta Israelille.

Lääkäri ja Tukholmassa sijaitsevan Karoliinisen instituutin luennoitsija Ahmadreza Djalali pidätettiin vierailulla Iranissa 2016 ja tuomittiin myöhemmin vakoilusta. Djalalille oikeutta vaativia julisteita nähtiin vuonna 2017 mielenosoituksessa Iranin Brysselin-suurlähetystön edustalla.­

25.11.2020 20:13

Ruotsi yrittää estää iranilais-ruotsalaisen tutkijan teloituksen Iranissa, kertovat uutistoimistot Reuters ja AFP.

Ruotsin ulkoministeri Ann Linde sanoi tiistaina ilmoittaneensa Iranin ulkoministerille Mohammad Javad Zarifille, että Ruotsi vastustaa Iranin suunnitelmaa panna täytäntöön kuolemanrangaistus, joka on langetettu tutkijalle vakoilusyytöksistä.

Lääkäri ja Tukholmassa sijaitsevan Karoliinisen instituutin luennoitsija Ahmadreza Djalali pidätettiin vierailulla Iranissa 2016 ja tuomittiin myöhemmin vakoilusta. Iran on todennut hänet syylliseksi tietojen välittämisestä kahdesta iranilaisesta ydintutkijasta Israelin Mossad-tiedustelupalvelulle, mikä johti heidän murhiin. Iranin korkein oikeus vahvisti kuolemantuomion 2017.

Djalali oli kertonut vaimolleen, että häntä ollaan siirtämässä toiseen vankilaan ja epäillyt kuolemanrangaistuksen täytäntöönpanon olevan lähellä.

Reutersin mukaan Djalali sai Ruotsin kansalaisuuden 2017 ollessaan vankilassa. Djalali on sanonut, että häntä rangaistaan, koska hän kieltäytyi vakoilemasta Iranille työskennellessään Euroopassa. Djalalin asianajajien mukaan heitä estettiin myös esittämästä huomautuksia ennen korkeimman oikeuden istuntoa.

Linde kirjoitti viestipalvelu Twitterissä, että ”Ruotsi tuomitsee kuolemanrangaistuksen ja pyrkii siihen, että Djalalin rangaistus ei toteutuisi.”

Iranin ulkoministeriön edustaja Saeed Khatibzadeh kommentoi Iranin valtionmediassa, että Iranin oikeuslaitos on riippumaton eikä se hyväksy minkäänlaista puuttumista oikeudellisten päätösten antamiseen tai täytäntöönpanoon.

”Ruotsin viranomaisten tiedot turvallisuusrikosten takia vankilassa olevan Ahmadreza Djalalin tilanteesta ovat puutteellisia ja virheellisiä", Khatibzadeh sanoi Reutersin mukaan.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on kehottanut kaikkia maita puuttumaan asiaan Djalalin elämän pelastamiseksi. Järjestö muistuttaa, että YK:n ihmisoikeusasiantuntijat ovat toistuvasti kehottaneet kumoamaan Djalalalin kuolemantuomion ja vapauttamaan hänet.

”On kauhistuttavaa, että Iranin viranomaiset ovat sen sijaan päättäneet ajaa tätä peruuttamatonta epäoikeudenmukaisuutta", Amnestyn varajohtaja Diana Eltahawy sanoi lausunnossaan.

Oikeusaktivistit ovat syyttäneet Irania useiden kaksoiskansalaisten pidättämisestä tavoitteenaan saada myönnytyksiä muilta mailta. Iran on säännöllisesti kiistänyt syytökset.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat