Barack Obama moitti latinoja Trumpin äänestämisestä - Ulkomaat | HS.fi

Barack Obama moitti latinoja Trumpin äänestämisestä

Obaman mielestä latinoväestö oli valmis sivuuttamaan Trumpin rasistisina pitämiään lausuntoja, koska kannattavat tämän abortin- ja seksuaalivähemmistövastaisia näkemyksiä.

Yhdysvaltain entinen presidentti Barack Obama puhui marraskuun presidentinvaalit voittaneen Joe Bidenin kampanjatilaisuudessa Miamissa Floridassa 2. marraskuuta.­

26.11.2020 9:21 | Päivitetty 26.11.2020 10:01

Yhdysvaltain entinen presidentti Barack Obama antoi keskiviikkona Breakfast Club -nimiselle podcastille haastattelun, joka herätti ärtymystä republikaanien keskuudessa. Haastattelussa Obama suomi latinoväestöä siitä, että heistä moni äänesti marraskuun alussa käydyissä presidentinvaaleissa republikaanien ehdokasta, istuvaa presidenttiä Donald Trumpia, hänen mielestään hatarin perustein.

Obaman mukaan latinoäänestäjät olivat valmiita sivuuttamaan Trumpin rasistisina pitämiään lausuntoja, koska kannattavat tämän abortin- ja seksuaalivähemmistövastaisia näkemyksiä. Obama piti haastattelussa esillä myös Yhdysvaltain Meksikon-puoleisella rajalla tehtyjä siirtolaisten säilöönottoja.

”Ihmiset hämmästyivät siitä, että moni latino äänesti Trumpia. Mutta heissä on paljon evankelisia, jotka ajattelevat, että Trumpin rasistiset kommentit meksikolaisista tai paperittomien laittaminen häkkeihin ei ole yhtä tärkeää kuin se, että hän on heidän kanssaan samaa mieltä homoliitoista tai abortista”, Obama sanoi Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan.

”Häkeillä” Obama viittasi vuoteen 2018, jolloin satoja lapsia erotettiin vanhemmistaan Yhdysvaltain ja Meksikon välisellä rajalla Trumpin hallinnon aikana kiristyneen siirtolaispolitiikan vuoksi. Lapsia otettiin väliaikaisesti huostaan, ja rajalaitoksissa heitä pidettiin metallisin verkoin aidatuilla alueilla.

Nämä ”häkit” rakennettiin kuitenkin jo Obaman kausilla. Pelkästään kesän 2014 aikana noin 60 000 yksin maan etelärajalle saapunutta alaikäistä otettiin kiinni ja säilöön, BBC huomauttaa. Lapsia myös erotettiin vanhemmistaan, joskin harvemmin.

Myös Obaman lausuntoa Trumpin tasa-arvoista avioliittoa vastustavista kannoista kannattaa tarkastella kriittisesti.

Trump on arvoiltaan konservatiivinen ja esimerkiksi lokakuussa hän sai korkeimman oikeuden tuomariksi hartaana katolisena ja aborttien vastustajana tunnetun Amy Coney Barrettin. Trumpin itsensä julkilausuma kanta tasa-arvoisiin avioliittoihin on vaihdellut. Vuonna 2015 hän sanoi uutiskanava CNN:lle kannattavansa perinteistä miehen ja naisen välistä avioliittoa. Vuotta myöhemmin presidenttikilvan voitettuaan Trump kertoi, ettei häntä haitannut Yhdysvaltain korkeimman oikeuden päätös hyväksyä samaa sukupuolta olevien avioliitot.

Kun Obama tavoitteli presidenttiyttä ensimmäistä kertaa vuonna 2008, hän oli tasa-arvoista avioliitto-oikeutta vastaan. Obama pyörsi kantansa neljä vuotta myöhemmin.

Joka tapauksessa Trump sai ovensuukyselyiden mukaan marraskuun vaaleissa taakseen enemmän latinalaisamerikkalaisia kuin vuonna 2016, BBC kertoo. Sen mukaan Trumpin kannatus kasvoi latinoväestön keskuudessa 28 prosentista 32:een.

Toisin kuin Obama, Trumpin kampanjassa mukana ollut latinotaustainen Steve Cortes sanoi kannatuksen johtuneen taloudellisista tekijöistä. ”Ne saivat työväenluokan, myös latinot, kannattamaan Trumpia”, hän sanoi viestipalvelu Twitterissä.

Texasin kuvernööri Greg Abbot puolestaan totesi BBC:n mukaan, että Obaman esittämät kannat nimenomaan alleviivasivat sitä, miksi Trumpin osuus latinoväestön äänistä kasvoi tänä vuonna.

”Osa demokraateista ajattelee voivansa kritisoida latinoväestön arvoja ja uskonnollisia näkemyksiä, mutta silti saavansa heidän äänensä rotukysymystä käyttämällä.”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat