Trump sanoo lähtevänsä Valkoisesta talosta, jos valitsija­miehet äänestävät Bidenia – presidentti kimpaantui toimittajalle: ”Älä puhu minulle noin, olen Yhdys­valtain presidentti” - Ulkomaat | HS.fi

Trump sanoo lähtevänsä Valkoisesta talosta, jos valitsija­miehet äänestävät Bidenia – presidentti kimpaantui toimittajalle: ”Älä puhu minulle noin, olen Yhdys­valtain presidentti”

Trump antoi kuitenkin ymmärtää, ettei ole edelleenkään valmis myöntämään tappiotaan. Lisäksi hän arvioi valitsijoiden tekevän virheen, jos he antavat äänensä Bidenille.

27.11.2020 5:02 | Päivitetty 27.11.2020 8:49

Yhdysvaltain istuva presidentti Donald Trump on tullut jälleen lähemmäs vaalitappionsa myöntämistä. Hän sanoi torstaina paikallista aikaa lähtevänsä Valkoisesta talosta, jos valitsijamiehet äänestävät Joe Bidenia.

Asiasta kertovat muun muassa uutiskanava CNN, yhdysvaltalaislehti The Hill ja brittilehti The Guardian.

Demokraattien Joe Bidenin katsotaan voittaneen 306 valitsijamiestä, kun voittoon tarvitaan 270. Trump on saanut taaksensa 232 valitsijamiestä.

Trump vastasi The Hillin mukaan torstaina ensimmäistä kertaa vaalien jälkeen suoraan toimittajien kysymyksiin. Toimittajat kysyivät häneltä, jättääkö hän Valkoisen talon, jos valitsijamiehet antavat äänensä Bidenille.

”Totta kai niin teen. Ja te tiedätte sen”, Trump vastasi.

Lue myös: Valitsijamiehet ovat tavallisia ihmisiä, jotka ovat suostuneet luottamustoimeen – viime vaaleissa peräti kymmenen heistä äänesti toisin kuin oli luvannut

Tämän jälkeen hän jatkoi vastaustaan sanomalla, että valitsijamiehet tekevät virheen, jos he äänestävät Bidenia. Lehden mukaan Trump antoi myös ymmärtää, ettei ole edelleenkään valmis myöntämään tappiotaan.

”Tulee olemaan erittäin vaikea asia myöntää tappio, koska tiedämme, että näissä vaaleissa tapahtui suuri huijaus”, hän sanoi.

Kun kysymyksiä esittänyt toimittaja keskeytti Trumpin, presidentti kimpaantui.

”Älä puhu minulle noin. Olen Yhdysvaltain presidentti. Älä koskaan puhu presidentille noin. Vastaan toiseen kysymykseen.”

Presidentiltä kysyttiin tilaisuuden aikana myös sitä, aikooko hän osallistua Bidenin virkaanastujaisiin. Hän sanoi tietävänsä vastauksen muttei halunnut kertoa sitä.

Vaalien jälkeiset runsaat kolme viikkoa Trump on toistuvasti kyseenalaistanut tuloksen sekä äänestys- ja ääntenlaskentaprosesseja. Trump ja hänen lähipiirinsä ovat levittäneet laajasta vaalivilpistä perättömiä väitteitä, jotka myös hänen hallintonsa viranomaiset ovat tyrmänneet.

The Hillin mukaan Trump jatkoi puhelimitse pidetyn lehdistötilaisuuden aikana perättömien väitteidensä levittämistä.

”En tiedä, mitä tulee tapahtumaan. Tiedän yhden asian: Joe Biden ei saanut 80:tä miljoonaa ääntä”, Trump väitti toimittajille.

Trumpin mielestä valitsijamiehet tekevät virheen, jos he äänestävät Bidenia.­

Hän väitti myös saaneensa selvästi yli 74 miljoonaa ääntä ja vakuutteli The Hillin mukaan, että hänelle suunnattuja ääniä olisi heitetty menemään.

Trump ei ole tähän mennessä suostunut myöntämään vaalitappiotaan ja on yrittänyt kääntää tulosta mieleisekseen muun muassa oikeustoimilla.

Uutiskanava NBC:n mukaan Trump myös väläytteli matkustavansa lauantaina Georgian osavaltioon. Kyseessä olisi ilmeisesti jonkinlainen osavaltion senaattorinvaaleihin liittyvä kampanjatilaisuus.

Georgia vahvisti viime viikolla osavaltionsa 16 valitsijamiestä Bidenille äänten uudelleenlaskennan jälkeen. Myös Pennsylvanian, Michiganin ja Nevadan vaa’ankieliosavaltiot ovat vahvistaneet Bidenin voittajakseen.

Vallanvaihtoprosessin aloittamista hallinnoiva virasto ilmoitti aiemmin tällä viikolla Bidenille, että virallinen vallanvaihtoprosessi voi alkaa.

Samoihin aikoihin myös Trump kirjoitti Twitterissä, että on antanut suostumuksensa prosessin aloittamiseen. Muutamaa tuntia myöhemmin hän painotti jälleen twiitissä, ettei aio myöntää tappiotaan.

Keskiviikkona Biden kertoi NBC-uutiskanavan haastattelussa, että Trumpin hallinto on ottanut häneen yhteyttä vallanvaihtoprosessista. Biden kertoi samaisessa haastattelussa, että Trumpin hallinto on ollut asiassa vilpitön eikä lainkaan vastahakoinen.

Trumpin lehdistölle antamista torstaisista kommenteista Twitterissä kirjoittanut CNN:n Kaitlan Collins kertoi myös, etteivät Bidenin siirtymäajan toimet kuitenkaan olisi välttämättä Trumpin mieleen.

”Minun mielestäni ei ole oikein, että hän [Biden] yrittää valita ministereitään”, Trump sanoi Collinsin mukaan.

Biden on jo valinnut useita ministeriehdokkaitaan, joiden varmistaminen vaatii vielä senaatin vahvistuksen.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat