CNN: Utahin aavikolla seissyt salaperäinen metallipylväs on kadonnut - Ulkomaat | HS.fi

CNN: Utahin aavikolla seissyt salaperäinen metallipylväs on kadonnut

Metallipylvään alkuperä on pysynyt arvoituksena.

Lampaidenlaskijat löysivät metallipylvään Utahin erämaasta 18. marraskuuta.­

27.11.2020 9:44 | Päivitetty 29.11.2020 8:50

Utahin aavikolla Yhdysvalloissa seissyt arvoituksellinen metallipylväs on nyt kadonnut, kertoo yhdysvaltalainen uutiskanava CNN.

Kuka pylvään on paikalta poistanut, on sekin arvoitus. Viranomaisten mukaan monoliitin on vienyt paikalta perjantaiyönä paikallista aikaa ”tuntematon ryhmä”.

Aluksi salaperäisen metallipylvään sijainti yritettiin pitää salassa, koska aavikolle ryntäävien seikkailijoiden pelättiin eksyvän autiomaassa. Lopulta sijainti kuitenkin paljastui, ja kiinnostuneet löysivät paikan päälle.

Nettietsivät käyttivät hyväkseen muun muassa Googlen karttapalvelua pylvään paikallistamisessa. Paikan päälle suunnistikin useita amerikkalaisia, jotka halusivat poseerata patsaan edessä sosiaalisen median kuvia varten.

Paikalliset villieläinviranomaiset paikansivat epätavallisen rakennelman helikopterista 18. marraskuuta, kun he olivat laskemassa paksusarvilampaita. Noin 3,6 metriä korkea pylväs oli pystytetty maahan kiven väliin. Pylväässä ei ollut viitteitä siitä, kuka on sen asentanut eikä tekijä ole vieläkään tiedossa.

Helikopteria lentänyt Bret Hutchings kuvaili löydöstä paikallisen televisiokanavan haastattelussa ”kummallisimmaksi asiaksi”, johon hän on aavikolla törmännyt vuosien aikana.

Hän arveli vitsikkäästi, että pylvään olisi erämaahan pystyttänyt jonkinlainen ”uuden aallon taiteilija” tai Stanley Kubrickin 1968 ohjaaman 2001: Avaruusseikkailu -elokuvan fani. Elokuvassa esiintyy näkymättömien vieraiden lajien luomia mustia rakennelmia.

BBC:n mukaan yksi ensimmäisistä sijainnin paljastaneista oli Tim Slane, joka selvitti lampaita laskeneiden viranomaisten käyttämän helikopterin lentotietoja. Pylvään sijainti löytyi läheltä kohtaa, jossa helikopterin paikkatiedot päättyivät. Kyse oli sijainnista, jonne helikopteri oli laskeutunut.

Slanen selvittämät karttakoordinaatit levisivät internetissä nopeasti. Googlen karttapalveluun laitetut koordinaatit (38.343080, -109.666190) näyttävät Utahin autiomaassa pylvään, josta lankeaa pitkä varjo.

”Tiesin hyvin, että kun sijaintitiedot tulevat julkisiksi, ihmiset tulevat vierailemaan paikalla. Olen saanut vihaisiakin viestejä, koska paljastin sijainnin. Jos en olisi löytänyt pylvästä, joku toinen olisi varmasti pian niin tehnyt”, Slane sanoi BBC:n mukaan.

Paikalle suunnisti välittömästi utahilainen David Surber, minkä jälkeen myös monet muut alkoivat saapua paikalle. Kun Surber oli kertonut sosiaalisessa mediassa olevansa menossa paikalle, hän sai lukuisia yhteenottoja. Surberia muun muassa kehotettiin ottamaan magneetti mukaan sen varalta, että pylväästä avautuisi salainen ovi.

Instagramissa julkaisemalla videolla Surber testaakin pylvään magneettisuuden:

”Matka oli oiva pako sille kaikelle negatiiviselle, mitä olemme kokeneet tänä vuonna”, Surber sanoi.

Pylvään tekijäksi on arvailtu useita eri taiteilijoita, kuten John McCrackenia. Hänen galleristinsa myönsi aluksi teoksen olevan McCrackenin käsialaa mutta perui myöhemmin puheensa. McCracken kuoli vuonna 2011.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat