Meeri Komulaiselle tuli äkkilähtö Etiopiasta, kun kapinallisten raketit alkoivat lentää kotikaupunkiin - Ulkomaat | HS.fi

Meeri Komulaiselle tuli äkkilähtö Etiopiasta, kun kapinallisten raketit alkoivat lentää kotikaupunkiin

Etiopian Amharassa huolettaa eniten epätietoisuus, kertoo Meeri Komulainen. Viestintä rajan yli kapinaosavaltio Tigrayhin ei onnistu, huhuja liikkuu paljon ja tulevaisuuden ennustaminen on vaikeaa.

Amharakansan puolisotilaalliset joukot saivat toissa viikolla Bahir Darin kaupungin pohjoispuolella koulutusta taistellakseen Etiopian liittovaltion ja Amharan osavaltion asevoimien rinnalla Tigrayn osavaltion joukkoja vastaan.­

27.11.2020 15:12

Kun ensimmäinen raketti-isku etiopialaiseen Bahir Darin kaupunkiin tehtiin tasan kaksi viikkoa sitten, suomalainen Meeri Komulainen oli kömpimässä nukkumaan. Kello tikitti kohti yhtätoista.

”Kun se päsähti, se oli niin iso jysäys, että vaikka olisi ollut unessa, niin siihen olisi todellakin herännyt”, Komulainen kertoo Etiopian pääkaupungista Addis Abebasta.

Iskun tapahtuessa Komulainen asui noin viiden kilometrin päässä Bahir Darin lentokentästä, jonka tuntumaan kapinalliset iskivät hänet yllättäneellä voimalla.

Tigrayn osavaltion valtapuolueen TPLF:n joukot ovat taistelleet Etiopian keskushallintoa vastaan marraskuun alusta lähtien. Bahir Dar sijaitsee Amharassa, Tigrayn naapuriosavaltiossa.

Paikallisia kranaatti-iskuja oli osattu odottaa, mutta ei raketteja.

Räjähdyksen jälkeen Komulaisen asuinalueella alkoi tulitus, jonka lähteestä ei ollut heti tietoa. Sitä kesti parikymmentä minuuttia. Sitten tuli aavemaisen hiljaista. Komulainen kävi kysäisemässä yövartijalta, osaisiko tämä kertoa, mitä on tapahtunut.

Lopulta hän katsoi parhaaksi palata nukkumaan.

”Mitä muuta siinä voi tehdä? Jos ei nuku, niin valvoo, ja parempi on nukkua.”

Naiset silittivät vaatteita torilla Bahir Darissa torstaina 26. marraskuuta.­

Komulainen on työskennellyt Etiopiassa vuoden 2017 syyskuusta Suomen ulkoministeriön rahoittamassa maaseutuhankkeessa Amharassa.

Vielä tämän perjantain hän asuu ystävänsä luona Addis Abebassa, jonne hän vetäytyi kollegansa kanssa tarkkailemaan, tulisiko raketti-iskuja lisää. Ja kyllähän niitä tuli. Pääkaupunkiin noin viidensadan kilometrin päähän saavuttiin autokyydillä, sillä Bahir Darin lentokenttä on ollut ensimmäisen iskun jälkeen poissa käytöstä.

Viikonlopun aikana Komulainen on palaamassa Suomeen. Lähtö aikaistui parilla viikolla, sillä ”onnellinen eläköityminen” olisi odottanut häntä joulukuun puolessavälissä.

Sitten tuli sota.

Aseistautuneita miehiä Mai Kadrassa Etiopiassa lauantaina 21. marraskuuta.­

Sadat tai jopa tuhannet ovat kuolleet taisteluissa. Kymmeniätuhansia on paennut naapurimaa Sudaniin. Selkkaus sai alkunsa, kun Tigray järjesti aluevaalit ilman Etiopian keskushallinnon lupaa.

Tällä hetkellä Amharassa huolettaa eniten epätietoisuus, Komulainen kertoo. Sen pohjoispuolella Tigrayssa puhelin- ja internetyhteydet on katkaistu, eivätkä sukulaiset ja ystävät pysty viestimään toisilleen rajan yli.

Huhuja on liikkeellä paljon, ja esimerkiksi kirkossa käydessään ihmiset ovat alkaneet kyräillä epäilevästi niitä, joita eivät etukäteen tunne. Terrori-iskujen mahdollisuutta pelätään, vaikka niitä ei Komulaisen mukaan olekaan tapahtunut.

”Tietoa periaatteessa jaetaan, mutta valikoidusti, ja lukijana pitää olla tarkkana. Joskus tieto on ristiriitaista.”

Amharan osavaltion ja Etiopian liput liehuivat Addis Abeban kaduilla tiistaina 17. marraskuuta sen jälkeen, kun kansalaisiin oli vedottu Etiopian liittovaltion armeijan tukemisen puolesta.­

Oman turvallisuutensa puolesta Komulainen ei ole joutunut pelkäämään. Ulkomaalaisista huolehditaan Etiopiassa hyvin, ja sotilaat partioivat kaupunkien kaduilla. Halutaan näyttää, että ihmiset voivat olla rauhassa, Komulainen sanoo.

Pääkaupungissa turvaa tuo myös satojen kilometrien välimatka taisteluiden tämänhetkiseen keskipisteeseen Mekelleen, jonka ympärille keskushallinnon joukot alkoivat kerääntyä alkuviikosta.

”Sanovat, että tänne eivät raketit yllä.”

Amharan siviilikohteisiin raketti-iskuja ei vaikuteta tieten tahtoen tehtävän. Esimerkiksi Bahir Darin lentokentän vieressä on tärkeä sotilastukikohta, jota liittohallituksen armeijan hävittäjät ovat käyttäneet iskujen jälkeenkin.

Amharan erikoisjoukkojen jäseniä pysäköidyn kuorma-auton lavalla Etiopian Danshassa keskiviikkona 25. marraskuuta.­

Riippumatonta tietoa Pohjois-Etiopian tapahtumista ei tosin ole ylen määrin tarjolla, sillä tiedonkulkua ja toimittajien paikalle pääsyä on rajoitettu.

Uutistoimisto Reutersin tietojen mukaan perjantaihin mennessä ei ollut vielä tullut tietoja siitä, että Etiopian kansallinen armeija olisi tunkeutunut Mekellen kaupunkiin. Etiopian pääministerin Abiy Ahmedin oli samana päivänä määrä tavata Afrikan unionin lähettiläitä konfliktista keskustellakseen.

Addis Abebassa sotatila vaatii sopeutumista niin ulkomaalaisilta kuin paikallisiltakin.

Etiopian osavaltiot on jaettu eri etnisten ryhmien mukaan, ja näkemyserot niiden välillä ovat joskus suuria. Miljoonakaupunki Addis Abebassa asuu etiopialaisia kaikista osavaltioista. On pelkoja, että sota kärjistää etnisten ryhmien välisiä suhteita.

Komulaiselle lähtö Etiopiasta koittaa pian. Jäljelle jää kuitenkin joukko ystäviä ja tuttavia. Tilanne surettaa, ahdistaa ja toisinaan pelottaakin.

Etiopialaiset ovat joutuneet kokemaan tänä vuonna paljon, eikä tulevasta ole tietoa.

”Ensin tulivat [viljelyksiä tuhonneet] heinäsirkat, sitten korona, sitten valtavat tulvat ja sitten sota. Etiopialaiset ovat sitkeitä ja ylpeitä, karaistuneita kestämään kaikenlaista. Mutta raja tulee vastaan joskus.”

Ortodoksikristityt tytöt leikkivät Pyhän Yrjön kirkon ulkopuolella Bahir Darin kaupungissa Amharan osavaltiossa Etiopiassa viime viikon torstaina. Lähes puolet etiopialaisista kuuluu ortodoksikirkkoon.­

Amharan erikoisjoukkojen jäsen vartioi Etiopian Eritrean-vastaisella rajalla Humerassa sunnuntaina 22. marraskuuta.­

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat