Valko-Venäjän presidentti Lukašenka sanoi eroavansa uuden perustuslain valmistuttua – Lukašenkan mukaan on tärkeää, ettei uusi presidentti ”pilaa” maata - Ulkomaat | HS.fi

Valko-Venäjän presidentti Lukašenka sanoi eroavansa uuden perustuslain valmistuttua – Lukašenkan mukaan on tärkeää, ettei uusi presidentti ”pilaa” maata

Valko-Venäjällä valmistellaan presidentin valtaoikeuksia vähentäviä muutoksia perustuslakiin. Presidentti Aljaksandr Lukašenka ei halua, että seuraaja ”pilaa” maan.

Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukašenka lokakuussa 2020.­

27.11.2020 17:38

Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukašenka sanoo luopuvansa vallasta, kunhan uusi perustuslaki astuu voimaan, kertoi Valko-Venäjän uutistoimisto Belta perjantaina.

Lukašenka ei täsmentänyt, milloin hän tarkalleen ottaen olisi jättämässä tehtävänsä. Lukašenka sanoi, että uuden perustuslain työstäminen on tärkeää, jotta seuraava presidentti ei pääse ”pilaamaan” maata, Belta kertoo.

Valko-Venäjän uuden perustuslain valmistumisaikataulusta ei ole toistaiseksi tarkempia tietoja. Venäläisen uutistoimiston Ria Novostin mukaan Lukašenka on sanonut, että päivitetty perustuslakiluonnos toimitettaisiin julkiseen keskusteluun ensi vuoden alussa.

Lukašenkan mukaan valmisteilla on kolmas versio perustuslaista, sillä kaksi aiempaa eivät ole kelvanneet hänelle. Lukašenka ilmoitti perustuslain muuttamisesta syyskuussa ja sen valmistelu alkoi lokakuun alussa.

Vahvistamattomien tietojen mukaan uudesta perustuslaista olisi määrä äänestää 2022 ja samalla järjestettäisiin uudet presidentinvaalit. Aiemmin syksyllä Lukašenka sanoi olevansa valmis luopumaan osasta presidentin valtaoikeuksia, mutta vasta perustuslakimuutoksen jälkeen. Uudessa perustuslaissa presidentin valtaoikeuksia on määrä kaventaa.

Lukašenka muutti Valko-Venäjän perustuslain 1996 muotoon, jossa presidentin valta on ehdoton ja parlamentti on hänelle täysin alisteinen.

Valkovenäläiset ovat protestoineet lakoin ja viikoittaisin mielenosoituksin elokuusta lähtien, jolloin maassa järjestettiin presidentinvaalit. Mielenosoituksissa on vaadittu Lukašenkan eroa.

Virallisen tuloksen mukaan Lukašenka voitti vaalit ylivoimaisesti 80 prosentin äänienemmistöllä. Opposition mukaan vaalit olivat vilpilliset.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat