Puola ei luovuttanut EU:n oikeus­valtio­kiistassa, vaan kaivautui Unkarin kanssa syvemmälle poteroon - Ulkomaat | HS.fi

Puola ei luovuttanut EU:n oikeus­valtio­kiistassa, vaan kaivautui Unkarin kanssa syvemmälle poteroon

Unkarin ja Puolan pääministerien torstainen tapaaminen lujitti maiden välistä yhteistyötä oikeusvaltiokytkennän vastustamiseksi.

Unkarin pääministeri Viktor Orbán (oik.) ja Puolan pääministeri Mateusz Morawiecki (vas.) tervehtivät toisiaan torstaina yhteisessä tiedotustilaisuudessa Budapestissä.­

27.11.2020 18:24

Bryssel

Tällä viikolla on käynyt selväksi, että Euroopan unionin budjetti- ja oikeusvaltioerimielisyyksiin ei löydy nopeaa ratkaisua. Unkari ja Puola jatkavat budjetin oikeusvaltiokytkennän vastustamista entistä päättäväisemmin.

Vaikka Unkarin ja Puolan vastustus ei ole sinänsä yllättävää, maat ovat nyt edenneet pidemmälle kuin moni uskoi. Unkarin pääministerin Viktor Orbánin ja Puolan pääministerin Mateusz Morawieckin torstainen tapaaminen Budapestissa oli monelle EU-diplomaatille raskasta seurattavaa.

Vielä hetki sitten oli toiveena, että edes Puolan pää saataisiin käännettyä. Torstain kokous alleviivasi, että toive oli turha.

Unkari ja Puola toistivat kantansa, että oikeusvaltiomekanismissa on kyse poliittisesta ajojahdista.

”Tänään me olemme hyökkäyksen kohteena, mutta huomenna se voi olla Bulgaria tai jokin muu maa. Me käytämme veto-oikeutta koko yhteisen EU:n emmekä vain omien maidemme puolesta”, Morawiecki sanoi tiedotustilaisuudessa.

Ainoa EU-maa, joka on tähän mennessä osoittanut tukea Unkarin ja Puolan pyrkimyksille, on Slovenia. Se ei kuitenkaan käyttänyt veto-oikeuttaan.

Torstain tapaamisessa Orbán ja Morawiecki vannoivat olevansa toistensa tukena. Maat aikovat torjua kaikki ratkaisuehdotukset, jos ne eivät miellytä itseä tai toista.

Puolan ja Unkarin kohdalla viivytystaktiikka on tuttu. Esimerkiksi EU:n artikla seitsemän mukainen oikeusvaltiorikkomuskäsittely ei etene, koska maat voivat vuorotellen pelastaa toisensa. Artikla seitsemän mukaisiin rangaistuksiin vaadittaisiin yksimielisyys.

Tällä kertaa Unkarilla ja Puolalla on oikea huoli. Mikäli budjettiin neuvoteltu oikeusvaltiokytkentä menisi läpi, siitä päätettäisiin määräenemmistöllä. Siitä tulisi unionin kenties ensimmäinen toimiva oikeusvaltiotyökalu.

Unkari ja Puola julkaisivat torstaina useita ehdotuksia, joihin muiden EU-maiden on vaikea suostua.

Ensimmäiseksi Unkari ja Puola toivovat, että rahoituspaketti avataan. Nyt EU:n budjetti, oikeusvaltiomekanismi ja 750 miljardin euron elpymisrahoitus ovat osa yhtä suurta kokonaisuutta. Jos oikeusvaltiomekanismista ei päästä sopuun, myöskään koronaelvytystä ei tipu.

Unkarin ja Puolan ratkaisu on irrottaa osat toisistaan, äänestää budjetti ja elpymisrahoitus läpi ja viedä oikeusvaltiomekanismi takaisin valmisteluun. Niiden tulkinnan mukaan oikeusvaltion kytkeminen budjettiin saattaa vaatia perussopimuksen avaamista.

Toinen vaatimus on oikeusvaltiomekanismia koskevan lakitekstin muuttaminen. Unkarin ja Puolan mielestä jäsenvaltioiden neuvoston ja EU-parlamentin hartaasti neuvottelema sopu ei vastaa EU-johtajien heinäkuussa tekemää päätöstä.

Molemmat vaatimukset ovat vaikeita. Valtaosa EU-maista katsoo, että oikeusvaltiomekanismista sovittiin riittävällä tasolla heinäkuussa. Asiaa ei haluta uudelleen EU-johtajien pöydälle. Unkari ja Puola ovat myös yksin tulkinnassaan perussopimuksesta.

EU:n puheenjohtajamaa Saksa ajaa edelleen yhtä pakettiratkaisua. Myöskään jäsenmaiden ja EU-parlamentin oikeusvaltiosopuun ei haluta koskea.

Mitä ratkaisuja sitten jää?

Vihje ratkaisun avaimista saatiin keskiviikkona, jolloin komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen kehotti EU-parlamentissa Unkaria ja Puolaa kääntymään EU-tuomioistuimen puoleen.

”He voivat mennä EU-tuomioistuimeen ja pyytää arviota uusista säädöksistä siellä”, von der Leyen sanoi.

Kehotus viedä säädös EU-tuomioistuimeen ei kuitenkaan pysäytä päätöksentekoprosessia ja on yleensä jälkikäteinen keino arvioida EU-päätöksen laillisuutta. Onkin todennäköistä, että komissiolta tarvitaan vielä kirjallinen vakuutus oikeusvaltiomekanismin objektiivisuudesta ja poliittisesti tasapuolisuudesta.

EU:n lopuilla 25 jäsenmailla on taskussaan vieläkin voimallisempi ase. Ne voivat sopia 750 miljardin euron elpymispaketista keskenään, ilman Unkaria ja Puolaa. Se on hallinnollisesti mahdollista, vaikkakin hidastaisi koronaelvytystä entisestään.

Unkarin ja Puolan ovat kaivaneet itselleen syvän poteron. EU-puheenjohtajamaan johtajalla, Saksan liittokansleri Angela Merkelillä on edessään kova työ löytää kahdelle pääministerille kunniallinen hätäuloskäynti.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat