Poliisien epäillään pahoinpidelleen mustan musiikkituottajan Ranskassa, Macron ”syvästi järkyttynyt” pahoinpitelyvideosta - Ulkomaat | HS.fi

Poliisien epäillään pahoinpidelleen mustan musiikkituottajan Ranskassa, Macron ”syvästi järkyttynyt” pahoinpitelyvideosta

Ranskan poliisien toiminta on tuomittu laajasti. Myös presidentti Emmanuel Macron sanoi olevansa syvästi järkyttynyt.

27.11.2020 20:59 | Päivitetty 27.11.2020 21:34

Ranskassa paine maan hallitusta ja poliisijohtoa kohtaan kasvaa, kun poliisien epäillään pahoinpidelleen Pariisissa mustan musiikkituottajan viime viikonloppuna. Asiasta kertovat muun muassa uutistoimisto AFP ja Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Pahoinpitely tuli ilmi torstaina, kun verkkosivusto Loopsider julkaisi kuvamateriaalia, jossa poliisit hakkaavat monen minuutin ajan musiikkituottaja Michel Zecleriä, joka oli menossa studioonsa lauantai-iltana.

Videolla poliisit potkivat, lyövät ja pamputtavat miestä. Loopsiderin mukaan poliisit pysäyttivät miehen, koska tällä ei ollut kasvomaskia, kertoo BBC.

Videolta tunnistetut neljä poliisia on pidätetty virantoimituksesta ja heidän toimintaansa tutkitaan. Heistä kolmea epäillään rasistisesta väkivallasta. Neljättä syytetään väkivallasta, mutta ei rasismista. Sisäministeri Gérald Darmanin on ilmoittanut vaativansa poliisien erottamista.

Aiemmin tällä viikolla Darmanin vaati poliisilta selvitystä alkuviikolla tapahtuneesta siirtolaisleirin väkivaltaisesta purkamisesta.

Mielenosoittajat vastustivat Ranskan Nantesissa uutta lakia, jonka mukaan työtehtävissä olevista poliiseista ja sotilaista ei saisi enää julkaista kasvokuvia ja -videoita muun muassa sosiaalisessa mediassa.­

Tapaus on herättänyt laajaa suuttumusta ja sen ovat tuominneet muun muassa jalkapallon maailmanmestarit Kylian Mbappe ja Antoine Griezmann. Ranskan presidentti Emmanuel Macronin edustaja sanoi perjantaina, että myös Macron on ”syvästi järkyttynyt” videosta.

Macron kutsui videota häpeälliseksi ja peräänkuulutti poliisia nostamaan tasoaan. Lisäksi Macron pyysi Ranskan hallitukselta esityksiä syrjinnän torjumiseksi.

Tapaus horjuttaa entisestään Pariisin poliisipäällikön Didier Lallementin asemaa. Lallement oli jo entuudestaan huonossa valossa, kun hän aiemmin tällä viikolla määräsi väkisin purettavaksi siirtolaisten telttaleirin Pariisissa. Väkivaltaisesti sujunut häätö tuomittiin julkisuudessa.

Lue lisää: Poliisi käytti kyynelkaasua Pariisin keskustaan muodostuneen siirtolaisleirin hajottamiseksi

Samaan aikaan Ranskan hallitus ajaa uutta kiisteltyä turvallisuuslainsäädäntöä, joka rajoittaisi tiedotusvälineiden mahdollisuuksia seurata poliisien toimintaa työtehtävissään. Työtehtävissä olevista poliiseista ja sotilaista ei saisi enää julkaista kasvokuvia ja -videoita muun muassa sosiaalisessa mediassa.

Lue lisää: Ranska hyväksyi kiistellyn turvallisuuslain, joka rajoittaa poliisien kuvaamista työtehtävissä

Lakiin kriittisesti suhtautuvien mukaan mitkään kuluneen viikon tapahtumista eivät olisi tulleet ilmi ilman kuvia. Lauantaina Pariisissa on määrä järjestää mielenosoitus lakia vastaan, joka odottaa vielä parlamentin ylähuoneen eli senaatin hyväksyntää.

Uusi turvallisuuslaki on saanut Macronin kriitikot sekä osan kannattajista syyttämään häntä oikeiston kosiskelemisesta, jonka tarkoituksena olisi varmistaa Macronin uudelleenvalinta seuraavissa presidentinvaaleissa vuonna 2022.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat