Tanskan hallitus haluaa kaivaa lopetetut minkit ylös haudoistaan ja tuhkata ne - Ulkomaat | HS.fi

Tanskan hallitus haluaa kaivaa lopetetut minkit ylös haudoistaan ja tuhkata ne

Lopetetut minkit haudattiin noin kahden metrin syvyyteen sotilasalueella Länsi-Tanskassa. Nyt sadat minkinraadot ovat alkaneet nousta takaisin pintaan.

Minkkejä kipattiin kuorma-auton lavalta kaivantoon Holstebron lähistöllä sijaitsevalla sotilasalueella Tanskassa 9. marraskuuta.­

28.11.2020 17:14

Tanskan hallitus ilmoitti perjantaina haluavansa kaivaa lopetetut ja haudatut tarhaminkit ylös, koska osa minkinraadoista on noussut takaisin pintaan. Tämän jälkeen minkit on tarkoitus tuhkata, uutistoimistot Reuters ja AFP kertovat.

Tanska ilmoitti marraskuun alussa lopettavansa kaikki minkit turkistarhoillaan koronavirusvarotoimena. Minkkitarhoilla havaittiin mutatoitunutta koronavirusta, joka oli levinnyt yli 200 ihmiseen.

Pääministeri Mette Fredriksen kertoi tiedotustilaisuudessa viruksen mutatoitumisen voivan tarkoittaa, että tuleva koronavirusrokote ei tehoakaan toivotulla tavalla. Tutkijat kummastelivat rokotteiden vaarantumista koskevaa väitettä.

Kaikkiaan Tanskassa lopetetaan yhteensä 15–17 miljoonaa minkkiä. Tähän mennessä minkkejä on lopetettu noin 10 miljoonaa.

Reuters kertoo, että lopetetut minkit haudattiin ojiin noin kahden metrin syvyyteen sotilasalueella Länsi-Tanskassa, mutta nyt sadat minkit ovat alkaneet nousta takaisin pintaan. Viranomaisten mukaan tämä johtuu maatumisen yhteydessä vapautuvista kaasuista. Sanomalehdissä minkkejä on nimitetty ”zombiminkeiksi”.

Minkkien joukkohaudat, joita valvotaan vuorokauden ympäri, ovat närkästyttäneet lähiseudun asukkaita. He pelkäävät hautojen olevan terveysriski ja ovat huolestuneita juomaveden pilaantumisesta.

Viranomaisten mukaan koronavirus ei voi tarttua haudoista.

Minkkien lopetuspäätös osoittautui lainvastaiseksi, kun lopetukset oli jo aloitettu. Tapauksesta syntyi poliittinen sotku, jonka vuoksi elintarvikeministeri Mogens Jensen joutui viime viikolla eroamaan.

Pääministeri Fredriksen liikuttui torstaina kyyneliin tavattuaan minkkitarhaajia, joiden eläimet oli lopetettu. Toimittajille puhunut Fredriksen pyysi anteeksi tapaa, jolla kriisi hoidettiin.

”Virheitä on tehty”, Fredriksen sanoi tanskalaiskanavalle AFP:n mukaan.

Jensenin seuraaja Rasmus Prehn sanoi perjantaina kannattavansa ajatusta siitä, että kuolleet eläimet kaivetaan ylös ja tuhkataan. Prehn kertoi keskustelleensa hankkeen toteuttamiskelpoisuudesta ympäristönsuojelusta vastaavan viraston kanssa.

Asia Prehnin mukaan määrä esitellä Tanskan parlamentille maanantaina. AFP kertoo, että valtaosa parlamentista kannattaa ajatusta.

Viime viikolla Tanskan hallitus totesi, että mutatoituneen koronaviruksen rokotteelle aiheuttama mahdollinen uhka on ”hyvin todennäköisesti nujerrettu”, sillä mutatoitunutta virusta ei ole sittemmin havaittu.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat