Etiopian pääministeri: Sotatoimet Tigrayssa saatu päätökseen - Ulkomaat | HS.fi

Etiopian pääministeri: Sotatoimet Tigrayssa saatu päätökseen

Yli kolme viikkoa kestäneissä taisteluissa on kuollut jo tuhansia ihmisiä. Lisäksi kymmenettuhannet ovat paenneet rajan yli Sudaniin.

Hampurissa järjestettiin mielenosoitus Etiopian sotatoimia vastaan lauantaina.­

28.11.2020 17:54 | Päivitetty 28.11.2020 19:57

Etiopian pääministeri Abiy Ahmed ilmoitti lauantai-iltana, että sotatoimet maan pohjoisosassa Tigrayn osavaltiossa on saatu päätökseen, kertoo uutistoimisto Reuters.

”Olen hyvilläni voidessani kertoa, että olemme saaneet päätökseen ja lopettaneet sotilasoperaatiot Tigrayn alueella”, Abiy kirjoitti Twitteissä.

Pääministerin ilmoitus tuli tovi sen jälkeen, kun hän ilmoitti Etiopian armeijan vallanneen Tigrayn pääkaupungin Mekellen. Suurhyökkäys kapinallisia vastaan puolen miljoonan asukkaan Mekellen lähellä alkoi torstaina.

Paikallisten viestimien mukaan Abiy kertoi joukkojen päässeen Mekelleen ilman, että siviilejä olisi joutunut iskujen kohteeksi. Hallinnon mukaan ilmaiskut oli tarkasti kohdistettu osavaltion kapinallisjoukkojen tiloihin ja varastoihin, mutta asian paikkansa pitävyydestä ei ole saatu vahvistusta paikallistasolta.

Pääministerin vahvistama tieto armeijan etenemisestä tuli sen jälkeen, kun avustustyöntekijät ja Tigrayn aluehallinto olivat kertoneet Mekelleen kohdistuneesta raskaasta pommituksesta.

Paikallishallinnon tiedotteen mukaan Etiopian armeija oli iskenyt raskailla aseilla ja tykistöllä Mekellen keskustaan. Tiedon vahvisti uutistoimisto AFP:lle kaksi humanitaarisen työn edustajaa.

Yli kolme viikkoa kestäneissä taisteluissa on kuollut jo tuhansia, ja kymmenettuhannet ovat paenneet Sudanin rajan yli. Kuolleiden joukossa on kerrottu olevan turvallisuusjoukkojen jäsenten lisäksi myös monia siviilejä.

Konflikti Etiopiassa leimahti marraskuun alussa pitkällisten jännitteiden kiehuttua yli. Maan hallituksen joukot ovat ottaneet yhteen Tigrayn kansan vapautusrintaman (TPLF) joukkojen kanssa. TPLF on syyttänyt viime vuonna Nobelin rauhanpalkinnon voittaneen Abiy Ahmedin hallintoa vainoamisesta ja epäreilusta kohtelusta.

Torstaina Etiopian armeija aloitti suurhyökkäyksen Tigrayn kapinallisia vastaan puolen miljoonan asukkaan Mekellen lähellä maan pohjoisosassa.

Syyskuun alussa Mekelessä otetussa kuvassa näkyy Etiopian lippujen (taustalla) ohessa Tigrayn omia lippuja.­

Etiopian pohjoisosassa sijaitsevasta Tigrayn osavaltiosta naapurimaa Sudaniin rajan yli liikkuvien pakolaisten määrä on vähentynyt merkittävästi sen jälkeen, kun sotilaat ovat alkaneet valvoa rajaa, kertoi Britannian yleisradioyhtiö BBC.

BBC kertoo huomanneensa etiopialaissotilaat Hamdayetin rajanylityspisteellä ensimmäistä kertaa keskiviikkona. Tämän jälkeen yleisradioyhtiö on kuullut pakolaisten tarinoita siitä, miten heidän sukulaisiaan on estetty lähtemästä Etiopiasta.

”Saavuin eilen aamulla ja halusin mennä takaisin kotiini tuodakseni perheeni tänne”, kertoi mies, joka ei halunnut esiintyä nimellään.

Hän kertoi kuitenkin BBC:lle, ettei voinut sotilaiden vuoksi palata Tigrayhin hakemaan sukulaisiaan.

”Rajalla on sotilaita ja niitä, jotka menivät minua ennen pyydettiin olemaan palaamatta.”

Etiopian hallinto ei ole vastannut BBC:n lukuisiin kommenttipyyntöihin.

Jo yli 40000 pakolaisen sanotaan paenneen Sudanin puolelle sotatoimia Tigrayn alueella. Lauantaina Gedarefissa sijaitsevalla pakolaisleirillä pystytettiin suojakatoksia.­

BBC:n mukaan rajanylityspaikan lähettyvillä Sittet-joen ympäristössä on vartiossa kymmenkunta sotilasta, jotka katsovat Tigrayn suuntaan. Molemmille puolille rajaa jätetyt veneet lojuvat pitkälti käyttämättöminä, vaikka rajanylityspaikka on tavallisesti varsin vilkas.

Tiedon saanti Tigrayn tilanteesta on hankalaa, koska Etiopia on katkonut yhteyksiä alueelle. BBC:n mukaan sukulaiset eivät ole pystyneet pitämään yhteyttä toisiinsa informaatiokatkosten vuoksi.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin mukaan etiopialaissotilaat ovat estäneet siviilien kulun myös Humerassa, noin 20 kilometrin päässä rajasta, kertoo BBC. Tämä on järjestön mukaan johtanut siihen, että Sudaniin saakka pääsevien pakolaisten määrä on laskenut merkittävästi.

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n tilastojen mukaan uusien pakolaisten määrän huippu nähtiin kymmenennen päivän aikoihin. Tuolloin yli 6 800 ihmistä ylitti rajan Sudaniin yhden päivän aikana.

Viranomaiset kertovat BBC:lle, että pakolaisia on saapunut Sudaniin päivittäin keskimäärin 3 000. Rajalle lähetettyjen sotilaiden saapumisen jälkeen lukumäärä on kuitenkin pudonnut noin 700:aan päivässä.

UNHCR:n tilastojen mukaan kolmen viikon aikana alueelta on paennut Sudaniin yli 43 000 ihmistä, kertoo BBC.

YK:n alainen järjestö sanoi myös perjantaina, että lähes 100 000:lta Tigrayssa olevalta eritrealaispakolaiselta on vaarassa loppua ruoka kesken jo maanantaina, mikäli täydennykset eivät tavoita heitä.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat