Poliisi ja mielenosoittajat ottivat yhteen Pariisissa – Liki 50 000 ihmistä kerääntyi vastustamaan uutta turvallisuuslakia - Ulkomaat | HS.fi

Poliisi ja mielenosoittajat ottivat yhteen Pariisissa – Liki 50 000 ihmistä kerääntyi vastustamaan uutta turvallisuuslakia

Tuhansia mielenosoittajia oli koolla myös muissa Ranskan kaupungeissa.

Poliisi ja mielenosoittajat ottivat yhteen Ranskan pääkaupungissa Pariisissa lauantai-iltana. Mielenosoittajat vastustavat uutta turvallisuuslakia, joka muun muassa tekisi rangaistavaksi kuvien julkaisemisen työtehtävissään olevista poliiseista.­

28.11.2020 21:51

Ranskan pääkaupungissa Pariisissa poliisin ja mielenosoittajien välillä syntyi lauantai-iltana useita yhteenottoja. Hallinnon mukaan uutta turvallisuuslainsäädäntöä vastustaneita mielenosoittajia oli kaupungissa 46 000.

Pariisissa mielenosoittajat kerääntyivät Place de la Republique -aukiolle, josta he marssivat läheiselle Place de la Bastille -aukiolle.

Uutistoimisto AFP:n toimittajan mukaan osa mielenosoittajista heitti kiviä kohti mielenosoitusta valvovaa virkavaltaa, joka tämän jälkeen vastasi kyynelkaasulla. Poliisin mukaan mielenosoitusten aikana sytytettiin palamaan muun muassa auto ja lehtikioski.

Poliisi kertoi alkuillasta, että kymmenkunta ihmistä on pidätetty mielenosoitusten aikana.

Sisäministeri Gérald Darmanin tuomitsi mielenosoituksissa puhjenneet poliisiin kohdistuneet väkivaltaisuudet lauantai-iltana. Hänen mukaansa yhteensä 37 virkavallan edustajaa oli loukkaantunut mielenosoituksissa.

Mielenosoittajat vastustavat lain sisältämää pykälää, joka muun muassa tekisi rangaistavaksi kuvien julkaisemisen työtehtävissään olevista poliiseista, jos kuvien tarkoitus on vahingoittaa poliisien ”fyysistä tai psyykkistä koskemattomuutta”. Mielenosoittajien mukaan pykälä on ristiriidassa tasavallan perusoikeuksien kanssa.

Ranskassa on viime päivinä kuohuttanut tapaus, jossa poliisien epäillään pahoinpidelleen mustaihoisen musiikkituottajan. Viime viikonloppuna tapahtunut pahoinpitely kävi ilmi valvontakameran tallenteesta, mikä on lisännyt nyt vireillä olevan poliiseja suojelevan lain vastustusta.

Lue lisää: Poliisien epäillään pahoinpidelleen mustan musiikkituottajan Ranskassa, Macron ”syvästi järkyttynyt” pahoinpitelyvideosta

Lisäksi maanantaina poliisit hajottivat kovaotteisesti siirtolaisten leirin Pariisin keskustassa. Muun muassa paikalla olleet toimittajat tallensivat poliisien voimankäytön.

”Meistä on kauan tuntunut siltä, että olemme poliisin rasismin uhreja. Mutta tällä viikolla on tuntunut siltä kuin koko Ranska olisi herännyt”, mieltään ilmaissut 35-vuotias Mohamed Magassa sanoi AFP:lle.

Pariisin lisäksi tuhansia mielenosoittajia oli koolla myös useissa muissa Ranskan kaupungeissa.

Laki hyväksyttiin parlamentin alahuoneessa viime viikolla. Laki odottaa vielä ylähuoneen hyväksyntää.

Ilmassa on kuitenkin jo ollut merkkejä hallituksen taipumisesta, sillä pääministeri Jean Castex ilmoitti perjantaina, että hän nimittäisi komission muotoilemaan uudelleen kritisoidun artiklan.

Pykälän myötä lain rikkoja voitaisiin tuomita jopa vuoden vankeuteen ja 45 000 euron sakkoihin poliiseista otettujen kuvien jakamisesta.

Poliisiväkivaltaisuuksien takia Ranskassa on jo ollut mielenosoituksia. Perjantaina Toulousessa mielenosoittajat lähtivät kaduille ja kantoivat muun muassa kylttejä, joissa luki ”Poliisi kaikkialla, oikeudenmukaisuus ei missään”.

Myös Länsi-Ranskassa Nantesissa osoitettiin mieltä. Poliisin mukaan osallistujia oli noin 3 500, mutta järjestäjä arvioi paikalla olleen noin 6 000–7 000 ihmistä.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat