Reggaetähti Bobi Wine pitää itseään sopimattomana johtajana Ugandalle, mutta hän on diktaattorin pahin haastaja tammi­kuun vaaleissa - Ulkomaat | HS.fi

Reggaetähti Bobi Wine pitää itseään sopimattomana johtajana Ugandalle, mutta hän on diktaattorin pahin haastaja tammi­kuun vaaleissa

Nuorten ja köyhälistön suosima Bobi Wine otti riskin ja asettui presidentti Yoweri Musevenin haastajaksi presidentinvaaleissa.

Muusikosta poliitikoksi ryhtynyt Bobi Wine eli Robert Kyagulanyi Kampalassa heinäkuussa 2019.­

30.11.2020 2:00 | Päivitetty 30.11.2020 7:35

Päässä punainen baretti, siinä värikäs kokardi. Ensivaikutelma on, että kyseessä on jonkin afrikkalaisen valtion sotilasjohtaja tai kapinallispäällikkö.

Eräänlainen kapinallispäällikkö ugandalainen Bobi Wine onkin, vaikka hän ei asetta kanna. Kalašnikovin sijaan Winen ase on musiikki – ja se näyttää toimivan.

Kun Winen kokardia katsoo tarkemmin, siihen on kirjailtu mustien kansalaisoikeusliikkeen symboli eli kohotettu musta nyrkki. Nyrkin ympärillä lukee: ”People power, Our power.”

Se on Winen perustaman puolueen nimi. Ja se pelottaa Ugandassa vallan kahvaan jumittunutta presidentti Yoweri Musevenia.

Wine, 38, oikealta nimeltään Robert Kyagulanyi, on ugandalainen reggaetähti, joka haastaa 33 vuotta Ugandaa hallinneen Musevenin tammikuussa järjestettävissä vaaleissa.

Vanhan vallan haastaminen on jo hermostuttanut Musevenin ja hänen valtakoneistonsa. Marraskuun puolivälissä Wine pidätettiin epäiltynä koronaviruksen vuoksi asetettujen rajoitusten rikkomisesta kampanjointinsa aikana.

Pidätys johti Kampalassa laajoihin mellakoihin, joissa kuoli yli 30 ihmistä. Wine vapautettiin pari päivää myöhemmin. Levottomuudet kielivät kuitenkin siitä, kuinka herkkiä hetkiä 45 miljoonan asukkaan Ugandassa eletään tulevina vaaliviikkoina.

Bobi Wine on sanonut olevansa epäsopivin ihminen johtamaan Ugandaa. Siitä huolimatta hän on asettunut vaaleissa ehdolle.

Minkä ihmeen takia?

Wine syntyi vuonna 1982 ja vietti lapsuutensa Kisenyi II -nimisessä slummissa Kampalan reunamilla, kertoo ugandalainen The New Vision -lehti. Hän oli koulussa lahjakas ja pääsi lopulta opiskelemaan Makereren yliopistoon taideaineita.

Winen elämäntarina onkin matka ryysyistä rikkauteen. Kun hän alkoi menestyä, hän alkoi myös auttaa slummeissa asuvia lapsia, joista monet kuolevat malariaan tai yksinkertaisesti huonoon hygieniaan.

”Kun tienasin vähän rahaa, tein parhaani auttaakseni läheisiäni dangalassa [slummissa]”, Wine sanoi The New Visionille vuonna 2012.

Muusikon uransa Wine aloitti 2000-luvun alussa. Tuolloin hän otti käyttöön myös taiteilijanimen.

”Bobi” viittaa idoleihin Bob Marleyhin ja Bobby Browniin. ”Wine” eli viini tulee siitä, että hän katsoi paranevansa viinin lailla vanhetessaan.

Reggaeta, dancehallia ja afrobeatia esittävän Winen alkukauden lyriikoissa käsiteltiin lähinnä rakkauselämää ja pilven polttoa. Olipa joukossa homofobisiakin aiheita, mikä ei ole poikkeuksellista seksuaalisiin vähemmistöihin vihamielisesti suhtautuvassa ugandalaisessa ilmapiirissä.

Myöhemmin Wine kuitenkin vakavoitui ja alkoi tuoda yhteiskunnallisia teemoja teksteihinsä. Hän on sanonut myös katuvansa aiempia homofobisia laulujaan.

”Ymmärrän nyt, että minun olisi pitänyt olla suvaitsevampi ja kunnioittavampi sellaisia ihmisiä kohtaan, jotka ovat erilaisia kuin minä”, Wine sanoi Time-lehdelle.

Bobi Wine pidätettiin kesken kampanjoinnin Ugandassa 18. marraskuuta.­

Tämä on myös yksi niistä aiheista, joita Ugandan hallinto on käyttänyt Winea vastaan. Hallinto väittää, että Wine saa rahoitusta homoseksuaaleja tukevilta länsimailta.

Mutta tämä ei ole suinkaan ainoa keino, jolla Ugandan hallinto yrittää padota Winen nousun vakavasti otettavaksi poliitikoksi.

Alla olevalla Youtube-videolla Bobi Wine laulaa koronaviruksen vaarallisuudesta.

Musiikki teki Bobi Winesta tunnetun koko Itä-Afrikassa, ja vuonna 2016 hänen kappaleensa soi Disney-elokuvassa Queen of Katwe. Wine on myös näytellyt ugandalaisissa elokuvissa.

Vuonna 2016 Wine ryhtyi opiskelemaan lakitiedettä. Seuraavana vuonna hän päätti asettua ehdokkaaksi parlamenttivaaleissa perustamansa People Power, Our Power -puolueen edustajana. Hän meni heittämällä läpi ja nousi kansanedustajaksi.

Tämän jälkeen alkoi käydä selväksi, että Winen avoimella uhmalla Musevenia vastaan on seurauksia.

Elokuussa 2018 Wine pidätettiin ja hakattiin. Häntä syytettiin väkivaltaisuuksien lietsomisesta. Hallitus kielsi Winen konsertit ja musiikin esittämisen radioissa. Jos joku radioasema rohkenee soittaa Winea, turvallisuusjoukot rynnistävät sisään tuossa tuokiossa.

Toimeentulon menettäminen oli yksi syy sille, miksi Wine päätti ottaa riskeistä suurimman ja asettua Musevenin haastajaksi 14. tammikuuta 2021 järjestettävissä vaaleissa.

”He eivät antaneet minun olla muusikko. Niinpä ajattelin, että voisin ryhtyä presidentiksi”, Wine sanoi Time-lehdelle.

Museveni nousi Ugandan johtoon sotilasvallankaappauksen jälkeen vuonna 1986. Tämän jälkeen hän on jatkanut valtakausiaan peukaloimalla perustuslakia.

Presidentti Yoweri Museveni on johtanut Ugandaa vuodesta 1986 alkaen.­

76-vuotiasta Musevenia ei pidetä Afrikan pahimpana diktaattorina – hänen aikakaudellaan Uganda on kehittynyt. Mutta tästä huolimatta hänen hallintoaan pidetään hyvin autoritaarisena ja väkivaltaisena erityisesti niitä kohtaan, jotka yrittävät haastaa sen.

Vaaleista toiseen oppositiohahmot ovat saaneet osakseen mukilointia, pidätyksiä ja vankilatuomioita.

Musevenilla saattaa olla aito huoli siitä, että nuorten suosima reggaetähti on hengittämässä niskaan. Tästä kertoo jo Ugandan väestöpohja: lähes 80 prosenttia asukkaista on alle 30-vuotiaita. Köyhyydessä elää kolmannes väestöstä.

Juuri nuoret ja köyhälistö ovat niitä, joihin Winen karisma puree.

Wine on kertonut haastatteluissa asettuneensa ehdokkaaksi, jotta ”diktatuuri” päättyisi ja jotta vallanpitäjät kuuntelisivat ugandalaisten enemmistöä.

”Se vanhus on ollut riittävän pitkään vallassa”, Wine sanoi Time-lehden haastattelussa.

”Kampanjamme tarkoituksena on lopettaa diktatuuri. Joko onnistumme siinä tai kuolemme sitä yrittäessämme.”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat