Lähteet: Irania ravisteleva sala­murha tehtiin kauko-ohjattavalla konekiväärillä - Ulkomaat | HS.fi

Lähteet: Irania ravisteleva sala­murha tehtiin kauko-ohjattavalla konekiväärillä

Mohsen Fakhrizadeh haudattiin kansallissankarina maanantaina.

30.11.2020 11:38 | Päivitetty 30.11.2020 15:04

Iranin ydinaseohjelman isäksi kutsuttu Mohsen Fakhrizadeh murhattiin etäohjattavalla konekiväärillä, kertovat iranilaislähteet.

Fakhrizadeh tapettiin autoonsa Teheranissa viime perjantaina, ja Israelin uskotaan olevan iskun takana. Myös Iranin oppositiota on julkisuudessa epäilty osallisuudesta.

Yhdysvaltalainen uutiskanava CNN lainasi Iranin puolivirallista Fars-uutistoimistoa, joka kertoi, että Fakhrizadeh matkusti tapahtumahetkellä panssaroidussa autossa vaimonsa kanssa.

Fars kirjoitti, että murhassa käytetty etäohjattava konekivääri oli avolava-auton lavalla liikenneympyrän välittömässä läheisyydessä, kun Fakhrizadeh oli ajamassa liikenneympyrään. Ensin tästä avolavasta ammuttiin etäohjattavalla konekiväärillä laukauksia noin 150 metrin etäisyydeltä Fakhrizadehin autosta, ja tämän jälkeen räjähteillä varustettu ajoneuvo räjähti Fakhrizadehin auton lähellä tulituksen jatkuessa. Farsin mukaan Fakhrizadehiin osui kolme luotia.

Tulituksesta ja autopommista kertoi myös Iranin puolustusministeri Amir Hatami puoliviralliselle Isna-uutistoimistolle.

Kuva tapahtumapaikalta salamurhan jälkeen. Kuvassa vaurioitunut auto, joka kuljetti iranilaista ydintutkijaa Mohsen Fakhrizadehia, kun hän joutui hyökkäyksen kohteeksi.­

Etäohjattava konekivääri ei ole mikään ihmevempain. Tavalliseen konekivääriin voidaan asentaa etälaukaisin ja ohjata sitä peliohjaimen kaltaisella välineellä etäämmältä. Verkosta löytyy helposti tuotekuvaus esimerkiksi serbialaisen Yugoimport-yrityksen myymästä etäratkaisusta.

Uutistoimisto Reutersin mukaan arabiankielinen tv-kanava Al Alam kertoi omien tietojensa perusteella sunnuntaina, että salamurhassa käytettyjä aseita ja räjähteitä ohjailtiin satelliittiyhteydellä.

Maanantaina iranilainen uutiskanava Press TV kertoi omien nimettömien lähteidensä väittävän, että Fakrizadehin murhapaikalta olisi löydetty ase, jossa on Israelin aseteollisuuteen viittaava tunnus.

Fakhrizadeh haudattiin kansallissankarina Teheranissa tänään maanantaina. Hautajaisten enteiltiin lietsovan levottomuuksia.

Hautajaisissa Iranin kansallisen turvallisuuden neuvoston johtaja Ali Shamkhani kertoi maanantaina Iranin valtiontelevisiolle, että salamurha oli ”uudentyyppinen, monimutkainen operaatio”, jossa käytettiin sähköistä laitteistoa ilman, että kukaan oli tapahtumapaikalla läsnä.

Shamkani ei uutistoimisto AFP:n mukaan eritellyt, millaista aseistusta tai laitteistoa murhatyössä käytettiin.

Shamkhanin mukaan tekoon liityivät Israelin ulkomaantiedustelu Mossad ja ”varmuudella” myös maanpaossa toimiva oppositioryhmä Kansan mujahedin -järjestö (MEK).

Imaami Rezan mausoleumi-moskeijan henkilökunta kantoi Mohsen Fakhrizadehin arkkua Mašhadissa sunnuntaina. Mašhad on Iranin pyhin kaupunki, sillä Reza on kaksitoistašiialaisuuden eli Iranin valtauskonnon 12 imaamista ainoa, joka on haudattu Iranin alueelle.­

Salamurhan yksityiskohdista levisi aiemmin myös aivan erilaista tietoa.

Hyökkäys oli kuin Hollywood-elokuvasta, väitti Iranin vallankumouskaartin käyttämä dokumenttiohjaaja Javad Mogouyi yhdysvaltalaislehti The New York Timesin mukaan. Hän kertoi autosta, josta saapui tappajia, sekä moottoripyöristä, joilla heitä saapui lisää. Hän kertoi myös tarkka-ampujista sekä räjähdyksestä. Mogouyin selvityksen mukaan kaikki kaksitoista salamurhaajaa pääsivät karkuun.

Viranomaisten julkaisemat tiedot eivät kuitenkaan tue Mogouyin versiota.

Iranin johto pohtii, miten salamurhaan vastataan. Presidentti Hassan Ruhani on uutistoimisto AFP:n mukaan painottanut, että kostotoimet seuraavat ”oikea-aikaisesti” ja ettei Iran suostu hätiköimään itseään ansaan.

Ruhani syytti lauantaiaamuna antamassaan lausunnossa Israelia ja epäsuorasti myös Yhdysvaltoja Fakhrizadehin salamurhasta, AFP kertoo.

Ulkoministeri Mohammad Javad Zarif vaati kansainvälistä yhteisöä tuomitsemaan ”valtioterroriksi” kutsumansa iskun. Asevoimien komentaja Mohammad Bagheri puolestaan uhkasi Israelia ”ankaralla kostolla”.

Yleisesti uskotaan, että iskun ajankohta liittyy Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin väistymiseen ja Joe Bidenin nousuun presidentiksi. Ajankohta on poliittisesti erittäin arka.

Lue myös: HS-analyysi: Salamurha Iranissa on myrkkyä Joe Bidenille, ja tutkijan mukaan se saattoi olla jopa murhan tarkoitus

YK:n ydinenergiajärjestö IAEA nimesi jo vuonna 2011 Fakhrizadehin keskeiseksi hahmoksi Iranin epäillyssä pyrkimyksessä kehittää ydinaseteknologiaa. Iranin on pitkään epäilty pyrkivän käyttämään ydintekniikkaansa myös ydinaseen kehittämiseen. Iran on kiistänyt koskaan havitelleensa ydinasetta.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Fakrizadeh oli ollut Yhdysvaltain pakotteiden kohteena ydinohjelman takia jo vuodesta 2008 alkaen.

Israel ei ole kommentoinut Fakrizadehin murhaa toistaiseksi mitenkään.

The New York Times muistutti lauantaina Israelin pääministeri Benjamin Netanjahun keväällä 2018 pitämästä erikoisesta tiedotustilaisuudesta, jossa hän esitteli kymmenien tuhansien sivujen tiedusteluaineistoa Iranin ydinohjelmasta. Hän väitti, että ”projekti Amadia” johti nimenomaan Fakrizadeh, ja käski pitää miestä silmällä.

Arkistokuva Israelin pääministeri Benjamin Netanjahun vappuaattona 2018 pitämästä tiedotustilaisuudesta, jossa tämä maalitti Mohsen Fakrizadehia.­

Sekä Yhdysvaltain presidentti Donald Trump että Israelin pääministeri Netanjahu ovat kuluvana vuonna osoittaneet toistuvasti, että niillä on valmius ja mahdollisuudet käyttää sotilaallista voimaa Irania vastaan.

Viime tammikuussa Trump määräsi ohjusiskun, jolla surmattiin Iranin toiseksi vaikutusvaltaisin mies, vallankumouskaartin Quds-joukkoja komentanut Qassim Suleimani. Viime heinäkuussa taas sattui mystinen räjähdys ja tulipalo uraanin rikastuslaitoksessa Natanzissa.

Räjähdyksen todennäköisin selitys oli Israel ja sen tiedustelupalvelu. Vuosina 2009 ja 2010 Yhdysvallat ja Israel iskivät yhdessä samalle Natanzin laitokselle Stuxnet-haittaohjelmalla, jonka uskotaan tuhonneen tärvelleen laitoksen tuotantokapasiteettia merkittävästi.

Uutistoimisto AFP lainaa Iranin paikallismediaa, jolle Iranin atomienergiajärjestö AEOI:n entinen johtaja Fereydoun Abbasi-Davani kutsui pitkäaikaista ystäväänsä Fakhrizadehia vallankumouskaartin murhatun johtajan Qassim Suleimanin veroiseksi.

”Tehokas johtaja ja arvostettu tieteilijä, joka voidaan kohottaa samaan arvoon kuin marttyyri Suleimani tieteen ja teknologian alalla”, itse salamurhayrityksestä vuonna 2010 selvinnyt Abbasi-Davani sanoi AFP:n mukaan.¨

Mielenosoittajat polttivat Yhdysvaltain ja Israelin lippuja pääkaupunki Teheranissa lauantaina 28. marraskuuta.­

Oikaisu klo 14.57: Artikkelissa kerrottiin aiemmin virheellisesti että New York Timesin lainaama dokumenttiohjaaja Javad Mogouyi olisi kertonut paikalla olleen 12 tarkka-ampujaa. Javad Mogouyi kertoi että paikalla oli 12 salamurhaajaa sekä tarkka-ampujia ja että lisää salamurhaajia saapui moottoripyörillä. Artikkelia on päivitetty kauttaaltaan uusilla tiedoilla, kun kävi ilmi, että Iranin turvallisuusneuvoston sihteerin mukaan paikalla ei ollut sen kummemmin tarkka-ampujia kuin salamurhaajiakaan.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat