Kapina­osavaltion johtaja kertoi teksti­viestillä jatkavansa taistelua Etiopian armeijaa vastaan – ”Hajoavan rikollisjoukon harhoja”, kommentoi keskushallinto - Ulkomaat | HS.fi

Kapina­osavaltion johtaja kertoi teksti­viestillä jatkavansa taistelua Etiopian armeijaa vastaan – ”Hajoavan rikollisjoukon harhoja”, kommentoi keskushallinto

Tigrayn johtaja tyrmäsi Etiopian pääministerin lauantaisen ilmoituksen sotatoimien menestyksekkäästä päättämisestä tekstiviestillä kansainväliselle uutistoimisto Reutersille.

Debretsion Gebremichael kuvattuna Etiopiassa kesäkuussa 2019.­

30.11.2020 14:26

Etiopian kapinaosavaltion Tigrayn johtaja ei aio antautua, vaikka keskushallinnon joukot valtasivat osavaltion pääkaupungin Mekellen lähes kuukauden taistelujen jälkeen.

Etiopian pääministeri Abiy Ahmed ilmoitti lauantiana, että sotatoimet Tigrayssa on saatu päätökseen. Maanantaina aamulla osavaltion valtapuolueen Tigrayn kansan vapautusrintaman (TPLF) johtaja Debretsion Gebremichael kuitenkin kertoi jatkavansa taistelua.

Debretsion kirjoitti asiasta tekstiviestitse uutistoimisto Reutersille. Hän kiisti väitteet, joiden mukaan hän olisi paennut Etelä-Sudaniin.

”Olen lähellä Mekelleä Tigrayssa ja taistelen tunkeutujia vastaan”, Debretsion kirjoitti lisäten, että hänen joukkonsa ovat saaneet vangiksi naapurimaa Eritrean kansalaisia, jotka ovat taistelleet Etiopian hallituksen joukoissa.

Reuters ei tavoittanut Eritrean hallituksen edustajia kommentoimaan väitettä vierastaistelijoista.

Pääministeri Abiyn tiedottaja kommentoi Debretsionin viestiä Reutersille todeten, että ”hajoavan rikollisjoukon harhoihin” ei tule kiinnittää huomiota.

Konflikti Etiopiassa leimahti marraskuun alussa pitkällisten jännitteiden kiehuttua yli. Maan hallituksen joukot ovat ottaneet yhteen Tigrayn valtapuolueen TPLF:n joukkojen kanssa. TPLF on syyttänyt viime vuonna Nobelin rauhanpalkinnon voittaneen Abiy Ahmedin hallintoa vainoamisesta ja epäreilusta kohtelusta.

TPLF on Reutersin mukaan ampunut raketteja naapurimaa Eritrean pääkaupunkiin Asmaraan, joka sijaitsee noin 300 kilometriä pohjoiseen Mekellestä.

Taisteluissa on kuollut jo tuhansia, ja kymmenet tuhannet ovat paenneet Sudanin rajan yli. Kuolleiden joukossa on kerrottu olevan turvallisuusjoukkojen jäsenten lisäksi myös monia siviilejä.

Sudanin armeija ohjasi Etiopian Tigraysta saapuvia pakolaisia Fashagan pakolaisleirillä Sudanin ja Etiopian rajalla marraskuun 20. päivä.­

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat