”Maailman yksinäisin norsu” pääsee vapauteen 35 vuoden vankeuden jälkeen Pakistanissa poptähti Cherin avulla - Ulkomaat | HS.fi

”Maailman yksinäisin norsu” pääsee vapauteen 35 vuoden vankeuden jälkeen Pakistanissa poptähti Cherin avulla

36-vuotiasta norsua kohdeltiin kaltoin vuosikausia pitämällä sitä kahleissa ja tökkimällä terävillä piikeillä. Nyt se pääsee viettämään norsun elämää luonnonsuojelualueelle lajitovereidensa kanssa.

30.11.2020 14:54 | Päivitetty 30.11.2020 15:25

Maailman yksinäisimmäksi norsuksi kutsuttu, 36-vuotias aasiannorsu Kaavan pääsee ansaittuun vapauteensa pakistanilaisesta eläintarhasta poptähti Cherin avulla.

Ylipainoista urosnorsua oli pidetty ahtaassa aitauksessa vankeudessa lähes koko sen elämän ajan, 35 vuotta. Sri Lanka oli alun perin antanut norsun lahjaksi Pakistanille eläimen ollessa vain yksivuotias, kertoo BBC.

Jossakin vaiheessa norsu päätyi eläintarhaan maan pääkaupunkiin Islamabadiin. Sen jälkeen sitä on pidetty pitkiä aikoja kahleissa, joista sille on jäänyt pysyviä arpia.

Kaavanin läksiäisjuhlissa näkyy norsun karu aitaus Islamabadissa, missä se vietti vuosia vangittuna.­

Eläintarhan työntekijät saattoivat myös tökkiä Kaavania terävillä piikeillä, jotta se tekisi temppuja yleisön edessä. BBC:n mukaan Kaavanin elämänkumppani Saheli kuoli vuonna 2012 ilmeisesti verenmyrkytykseen pistelyn seurauksena.

Sen jälkeen norsu jäi viettämään elämäänsä yksin. Norsu on mitä ilmeisimmin kärsinyt mielenterveysongelmista, koska se on herkeämättä ravistellut päätään puolelta toiselle.

Kaavanin työtä oli seistä eläintarhan aidan luona ja kurottaa kärsällään kohti ihmisiä, jotka antoivat sille rahaa. Sen jälkeen norsun piti ojentaa rahat eläintarhan työntekijälle.

Four Paws -eläinoikeusjärjestön mukaan Kaavanin aitaus ei muistuttanut mitenkään norsun luonnollista elinympäristöä. Aitauksessa oli betoninen suojarakennus ja kuiva vallihauta eikä yhtäkään puuta tai pensasta.

Pakistanilla ei ole yhtenäisiä standardeja eläinten pidosta. Yksikään maan eläintarhoista ei ole Maailman eläintarha‑ ja akvaariojärjestö Wazan jäsen.

Legendaarinen poplaulaja Cher kampanjoi yhdessä muiden eläinaktivistien kanssa vuosia saadakseen norsun surullisen kohtalon otsikoihin, ja se kannatti.

Toukokuussa Pakistanin korkein oikeus määräsi eläimen vapautettavaksi, mitä Cher on kutsunut yhdeksi elämänsä ”hienoimmista hetkistä”.

Eläinlääkärit Amir Khalil (vas.) ja Frank Göritz tekivät tutkimuksia Kaavan-norsulle Islamamadissa ennen sen lähtöä kohti Kambodžaa.­

Sunnuntaina Kaavan otti elefantin askeleen kohti vapautta, kun se siirrettiin lentokoneella Kambodžaan, missä se pääsee viimeinkin viettämään norsun elämää luonnonsuojelualueelle.

Four Paws -järjestö kutsuttiin valmistelemaan norsun kuljetusta. Hermostunut eläin saatiin rauhoittumaan, kun ryhmänjohtaja tohtori Amir Khalil lauloi sille Frank Sinatran musiikkia.

Cher oli maanantaina Kambodžassa vastaanottamassa norsua lentokentällä.

”Olen niin ylpeä, että se on täällä. Se tulee olemaan todella onnellinen täällä”, hän sanoi uutistoimisto AFP:lle.

Kambodžan varaympäristöministeri Neth Pheaktra (vasemmalla) ja laulaja Cher (keskellä) vastaanottivat Kaavan-norsun Siem Reapin kansainvälisellä lentokentällä.­

Vastaanottoseremoniaan osallistui myös buddhalaisia munkkeja, jotka rukoilivat norsun puolesta ja antoivat sille banaaneja ja vesimelonin.

Seuraavaksi Kaavania odottaa 10 000 hehtaarin luonnonsuojelualue. Siellä elää noin 600 muuta norsua, joiden joukosta Kaavanin odotetaan löytävän kumppanin.

Kaavan pääsee aluksi tutustumaan viidakkoiseen aidattuun alueeseen, jossa sen seurana on kolme lajitoveria, kertoo CNN.

”Sillä on viimein mahdollisuus olla norsu, ja elää paikassa, jota voi kutsua kodiksi”, Khalil sanoi BBC:lle.

Buddhalaiset munkit siunasivat Kaavan-norsun sen saapuessa Kambodžaan maanantaina 30. marraskuuta.­

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat