Helena Rubinstein pakeni kotoa kosmetiikka­miljonääriksi - Ulkomaat | HS.fi

Helena Rubinstein pakeni kotoa kosmetiikka­miljonääriksi

Helena Rubinstein vaatimattomaksi kuvaillun aterian jälkeen Manhattanin-asuntonsa ruokasalissa vuonna 1964.­

1.12.2020 2:00 | Päivitetty 1.12.2020 6:08

Maailma voisi olla toisenlainen, jos pari­kymppinen puolan­juutalainen Chaja Rubinstein (25. 12. 1872–1. 4. 1965) olisi suostunut vanhempiensa järjestämään avioliittoon varakkaan leskimiehen kanssa.

Hän pakeni avioliittoa enonsa luokse Australiaan laukussaan purkkeja mantelista ja yrteistä valmistettua kasvovoidetta, jota hänen äitinsä oli aina sivellyt tytärtensä kasvoihin.

Hän otti nimekseen Helena Rubinstein. Hän arkipäiväisti ajatuksen, että kaikki naiset voivat ilmaista itseään meikkaamalla – eivät vain näyttelijät ja prostituoidut. Hän opetti myös äänioikeusaktivistit käyttämään huulipunaa.

1900-luvun alussa naisten asema ja mahdollisuudet olivat toiset kuin nyt. Rubinsteinin mielestä kauneus kasvatti naisten vaikutusvaltaa. ”Ei ole rumia naisia, on vain laiskoja naisia”, hänen kerrotaan usein sanoneen.

Helena Rubinstein oli kauppiasperheen tytär, vanhin kahdeksasta siskoksesta. 15-vuotiaana hän osallistui ensimmäiseen liikeneuvotteluunsa isänsä sijasta. Australiassa hän ryhtyi kehittämään kasvovoidetta lampaanvillasta saatavasta lanoliinista.

Hän oli opiskellut pari vuotta lääketiedettä, mutta sairaaloiden kurjuus ei ollut häntä varten. Kansainvälisen kosmetiikkajätin johtajana hän esiintyi mielellään valkoisessa takissa ja toi pseudotieteelliset markkinointikikat kosmetiikkaan.

Hän oli kova liikenainen. Rubinsteinin bisnes kesti suuren pörssiromahduksen ja maailmansodat.

Hän ei halunnut paljastaa todellista ikäänsä. Pablo Picasson kerrotaan kysyneen Rubinsteinilta, kuinka vanha tämä oli. ”Vanhempi kuin sinä”, Rubinstein tyytyi vastaamaan – ikäeroa oli yhdeksän vuotta.

Rubinstein saattoi mököttää hävittyään bridgessä pienenkin panoksen. Lounaansa hän toi kotoa töihin ruskeassa paperipussissa. Hänen lukuisissa kodeissaan oli silti ylellisiä, eri aikakausia edustavia sisustuksia. Hänen taidekokoelmansa ja jalokivikokoelmansa olivat merkittävät.

Helena Rubinstein kuoli New Yorkissa 93-vuotiaana, ja hänellä oli kuollessaan sadan miljoonan dollarin omaisuus, mikä tarkoittaa nykyrahassa lähes 700:aa miljoonaa euroa. Viimeisiin aikoihinsa asti hän johti yritystään johtaen kokouksia sängystäkin käsin. Kuolemaansa edeltävällä viikolla hän katsomassa uusimman Bond-elokuvan, Goldfingerin.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat