Wisconsin ja Arizona vahvistivat Bidenin vaalivoiton osavaltioissa - Ulkomaat | HS.fi

Wisconsin ja Arizona vahvistivat Bidenin vaalivoiton osavaltioissa

”Vaalit pidettiin avoimesti, tarkasti ja oikeudenmukaisesti.”

Arizona ja Wisconsin olivat vaa’ankieliasemassa marraskuun alun presidentinvaaleissa. Trump voitti kummassakin osavaltiossa vuoden 2016 presidentinvaaleissa, mutta Biden onnistui tällä kertaa saamaan osavaltioiden valitsijamiehet taakseen.­

1.12.2020 5:35

Yhdysvalloissa Wisconsinin ja Arizonan osavaltiot ovat vahvistaneet tulevan presidentin Joe Bidenin vaalivoiton, kertovat useat yhdysvaltalaismediat.

Näin Biden jatkaa vaalivoittonsa sementoimista samalla, kun istuva presidentti Donald Trump jatkaa perättömien vaalivilppiväitteiden toistamista.

Arizona ja Wisconsin olivat vaa’ankieliasemassa marraskuun alun presidentinvaaleissa. Ne olivat viimeiset vaalituloksensa vahvistaneet tärkeät vaa’ankielet.

The New York Times kirjoittaa, että Arizonassa Biden voitti Trumpin yli 10 000 äänellä. Uutiskanava CNN:n vaaligrafiikasta selviää, että ero Wisconsinissa oli muutamia kymmeniä tuhansia ääniä.

”Vaalit pidettiin avoimesti, tarkasti ja oikeudenmukaisesti Arizonan lakien ja vaalimenettelyjen mukaisesti huolimatta perusteettomista, päinvastaisista väitteistä”, Arizonan osavaltion vaaleista vastannut Katie Hobbs sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Biden sai Arizonasta 11 valitsijamiestä ja Wisconsinista 10.

Vuoden 2016 vaaleissa Trump sai kummankin osavaltion valitsijamiehet taakseen.

Trump on useissa osavaltioissa yrittänyt haastaa vaalitulosta oikeusteitse. Hän ja hänen kampanjansa ovat toistuvasti esittäneet väitteitä vaalivilpistä. Todisteita laajasta vilpistä ei kuitenkaan ole löydetty.

Tavallisesti tulosten vahvistaminen kussakin osavaltiossa olisi lähinnä lisäys vaaliuutisoinnissa, kirjoittaa The New York Times. Tänä vuonna muun muassa Trumpin väitteiden takia niistäkin uutisoidaan tarkemmin.

Bidenin on määrä vannoa virkavalansa 20. tammikuuta. Presidentinvaalivoittoon tarvitaan 270 valitsijaa. Bidenilla on epävirallisen vaalituloksen mukaan takanaan 306 valitsijaa ja Trumpilla 232.

Trump on sanonut lähtevänsä Valkoisesta talosta, jos valitsijamiehet äänestävät Bidenia.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat