Ranska perääntyi kiistellystä laki­esityksestä, joka olisi rajoittanut oikeutta valo­kuvata poliiseja - Ulkomaat | HS.fi

Ranska perääntyi kiistellystä laki­esityksestä, joka olisi rajoittanut oikeutta valo­kuvata poliiseja

Musiikkituottajan pahoinpitely ja laajat protestit saivat presidentti Emmanuel Macronin puolueen peruuttamaan jo Ranskan parlamentin hyväksymässä lakihankkeessa.

1.12.2020 11:11

Ranskan hallinto ja presidentti Emmanuel Macronin valtapuolue ovat perääntyneet kohutusta lakiuudistuksesta, joka olisi olisi kieltänyt poliisien ja sotilaiden kuvaamisen haittaamistarkoituksessa vankeuden ja ison sakon uhalla.

Lakialoite oli jo hyväksytty jatkokäsittelyyn Ranskan parlamentin alahuoneessa viime viikon tiistaina.

Macronin puolueen edustaja kertoi lakiesityksen hylkäämisestä tänä maanantaina järjestetyssä lehdistötilaisuudessa, kertovat uutistoimistot ja France 24 -uutiskanava.

Lakiesitys kirjoitetaan kokonaan uusiksi ennen kuin sen käsittelyä jatketaan.

Laki herätti ankaraa vastustusta, sillä sen pelättiin rapauttavan lehdistön- ja ilmaisunvapautta. Medialla olisi voinut olla lakiuudistuksen myötä vähemmän mahdollisuuksia tarkkailla poliisin käyttäytymistä ja mahdollisia väärinkäytöksiä työtehtävissä.

Ranskan parlamentin alahuoneessa eli kansalliskokouksessa 388 kansanedustajaa äänesti lain puolesta ja 104 vastaan. Kantansa jätti ilmaisematta 66 edustajaa.

Laki oli siten etenemässä tammikuussa parlamentin ylähuoneen eli senaatin käsiteltäväksi. Artikla 24:nä tunnettu laki säätäisi poliisien ja sotilaiden kuvaamisen vahingoittamistarkoituksessa rangaistavaksi enimmillään vuoden vankeustuomion ja 45 000 euron sakon uhalla.

Viime torstaina julki tuli video, jossa neljä poliisia pahoinpiteli ranskalaisen musiikkituottaja Michel Zeclerin kolme päivää ennen turvallisuuslain hyväksymistä alahuoneessa. Perjantaina kävi ilmi, että sisäministeri Gérald Darmanin oli ilmoittanut vaativansa poliisien erottamista.

Presidentti Macronin edustaja sanoi perjantaina, että myös Macron oli ”syvästi järkyttynyt” videosta. Macron kutsui videota häpeälliseksi ja peräänkuulutti poliisia nostamaan tasoaan. Lisäksi Macron pyysi hallitukseltaan esityksiä syrjinnän torjumiseksi.

Lakiesitystä vastaan ehdittiin järjestää useita mielenosoituksia ympäri Ranskaa.

Uutta turvallisuuslakia vastustavat mielenosoittajat marssivat lauantaina Pariisissa.­

Esimerkiksi Pariisissa viime noin noin 46 000 ihmistä osallistui protestimarssille, kertoi uutistoimisto Reuters. Lauantain mielenilmaukset äityivät paikoin levottomiksi sekä mielenosoittajien että poliisin puolelta. Mielenosoittajat sytyttivät palamaan ainakin kaksi autoa ja yhden kahvilan, ja poliisi vastasi käyttämällä kyynelkaasua.

Mielenosoituksissa vastustettiin paitsi uutta lakia myös poliisiväkivaltaa yleisemmin. Kolmea musiikkituottaja Zeclerin pahoinpitelystä syytettyä poliisia epäillään rasistisesta väkivallasta ja neljättä pahoinpitelystä.

”Pieni osuus väestöstä lietsoo raivoa ja vihaa”, keskustalaisen valtapuolueen kansanedustaja ja entinen poliisin erikoisjoukkojen komentaja Jean-Michel Fauvergue sanoi France 24:n mukaan.

Fauvergue on yksi lakiesityksen laatijoista.

”Meidän on löydettävä ratkaisu.”

Sisäministeri Gérald Darmanin on saanut osakseen arvostelua poliisin väkivaltaisuudesta jo pidempään. France 24:n mukaan Darmanin perusteli, että Ranskassa vuosittain toteuttavasta noin kolmesta miljoonasta poliisioperaatiosta noin 9 500 eli 0,3 prosenttia päätyy väärinkäytöksistä raportoivaan verkkopalveluun.

”Poliisin suojelu ja lehdistönvapaus eivät kilpaile keskenään”, Darmanin kommentoi puheessaan parlamentin alahuoneelle maanantaina.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat