EU esitteli toiveensa Yhdysvalloille: yhteisiä toimia digijättien suitsimiseksi ja demokratian palauttamiseksi - Ulkomaat | HS.fi

EU esitteli toiveensa Yhdysvalloille: yhteisiä toimia digijättien suitsimiseksi ja demokratian palauttamiseksi

Euroopan komissio julkaisee keskiviikkona suunnitelmansa EU:n tulevasta suhteesta Yhdysvaltoihin.

Yhdysvaltojen vaalit voittanut Joe Biden vannoo virkavalansa 20. tammikuuta.­

1.12.2020 17:21

Bryssel

Euroopan unioni valmistautuu kovaa vauhtia Yhdysvaltojen tammikuussa tapahtuvaan vallanvaihtoon. Tällä viikolla unionissa on ollut käsittelyssä kaksi strategiapaperia, joiden tarkoitus on ottaa etunojaa Euroopan ja Yhdysvaltojen tulevaan suhteeseen. Uusia linjauksia ovat ehdottaneet sekä Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel että Euroopan komissio.

HS sai haltuunsa komission ehdotuksen, joka on 11-sivuinen listaus Yhdysvaltojen ja Euroopan unionin yhteistyömahdollisuuksista tulevalla Joe Bidenin valtakaudella. Komissio käsittelee ehdotusta keskiviikkona ja EU-maiden ulkoministerit ensi maanantaina.

Komission nimettömänä puhuvan virkamiehen mukaan EU haluaa tehdä yhteistyössä aloitteen, vaikka Biden ei ole vielä ottanut edes virkaa vastaan.

”Olisi ollut huonompi vaihtoehto vain odottaa. Aloitteen tekemisessä on etunsa”, virkamies luonnehtii.

Virkamies painottaa, ettei Eurooppa odota, että suhteessa palataan vain vanhoihin aikoihin.

”Yhdysvallat on muuttunut, mutta niin on myös Eurooppa.”

Komission ehdotuksessa Euroopan unioni haluaa olla Yhdysvaltojen kanssa globaali partneri, joka asettaa lähtökohdat ja standardit uudessa maailmanjärjestyksessä.

”Yhteinen julistuksemme on elintärkeä maailmassa, jossa itsevaltaiset voimat haluavat heikentää demokratiaa”, ehdotuksessa kirjoitetaan.

Komission mukaan EU kannattaa Bidenin ehdottamaa ideaa ensimmäisen presidenttivuotensa suuresta demokratiakokouksesta. EU listaa, että se on valmis yhteislausumiin ihmisoikeuksien puolesta ja itsevaltaisuutta sekä korruptiota vastaan.

Vaikka Kiina mainitaan vain ehdotuksen yhdessä kohdassa, ehdotuksen voi lukea pitkälti myös Euroopan unionin ja Yhdysvaltojen strategiaksi niiden globaalia kilpailijaa Kiinaa vastaan.

Paperissa ehdotetaankin uutta, yhteistä linjanvetoa Kiinasta. Komissio muistuttaa kuitenkin, että vaikka Yhdysvallat ja EU ovat molemmat avoimia, demokraattisia yhteisöjä, lähestymistavat suhteessa Kiinaan eivät ole aina olleet samanlaisia.

Lue lisää: HS:n Venäjän-, Brysselin- ja Kiinan-kirjeenvaihtajat kertovat, mitä heidän kohdealueensa ajattelevat Yhdysvaltojen vaalikamppailusta

Uuden suhteen kulmakiviä ovat komission ehdotuksen mukaan yhteistyö ilmastonmuutoksen torjunnassa, digitaalisuudessa sekä kansainvälisen kaupan korkeiden standardien ylläpidossa.

Komissio ehdottaa, että Yhdysvallat asettaa vuoden 2050 hiilineutraaliustavoitteen ja palaa osaksi Pariisin ilmastosopimusta.

Eurooppa ja Yhdysvallat ovat olleet jo pitkään eri linjoilla esimerkiksi digitaalisesta säätelystä ja isojen yhdysvaltalaisten teknologiajättien velvollisuuksista.

Komissio ehdottaa, että EU ja Yhdysvallat aloittaisivat keskustelun verkkoalustojen ja digiyritysten vastuusta. Yksi keskustelun aiheista olisi verotus. Moni Euroopan maa haluaisi verottaa näissä maissa toimivia digialustoja, ja esimerkiksi Ranska on säätänyt veroista lain.

Komissio ehdottaa myös, että Yhdysvallat ja Euroopan unioni sopisivat yhteisistä kriteereistä, jotka koskevat uusien teknologioiden turvallisuutta. Esityksessä mainitaan esimerkkinä 5G-verkko. Esitys ei kuitenkaan ota kantaa yksittäisiin toimijoihin eikä esimerkiksi Yhdysvaltojen kieltämää kiinalaista Huawei-operaattoria mainita nimeltä.

EU toivoo Yhdysvalloilta vetoapua myös globaalin terveystilanteen parantamiseksi. EU toivoo, että Yhdysvallat liittyisi kansainväliseen Covax-rokoteyhteistyöhön, jonka tarkoitus on taata koronarokotteita myös kaikkein köyhimpiin maihin. Listalla on myös presidentti Donald Trumpin arvosteleman Maailman terveysjärjestön WHO:n uudistaminen.

Yleisesti EU toivoo uuden suhteen vahvistavan kansainvälisiin sääntöihin ja yhteistyöhön perustuvaa maailmaa.

”Meidän on aina tavoiteltava ratkaisuja, jotka perustuvat yhteisiin arvoihimme reiluudesta ja avoimuudesta. Silloinkin, kun asioista on erimielisyyksiä”, ehdotuksessa sanotaan.

Yksi tärkeimmistä asiakohdista Euroopan unionille on toimiva kansainvälinen kauppa, joka Trumpin aikakautena kärjistyi kauppasodiksi. Komissio ei ehdota uusien neuvotteluiden käynnistämistä Trumpin tyrmäämästä TTIP-vapaakauppasopimuksesta, mutta ehdottaa Maailman kauppajärjestö WTO:n uudistamista ja kauppasuhdekeskustelujen aloittamista.

Yksi konkreettinen keino olisi komission mukaan EU:n ja Yhdysvaltojen yhteinen kauppa- ja teknologianeuvosto.

Euroopan unionin johtajat käsittelevät EU:n ja Yhdysvaltojen tulevaa yhteistyötä huippukokouksessaan ensi viikon lopussa. Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Michel on ehdottanut, että presidentti Biden osallistuisi mahdolliseen EU-Yhdysvallat-huippukokoukseen ensi vuoden alussa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat