Frontexin johtajan mukaan vastuu siirtolaisveneiden käännyttämisestä on Kreikalla – Mepit vaativat operaation keskeyttämistä ja itsenäistä tutkintaa - Ulkomaat | HS.fi

Frontexin johtajan mukaan vastuu siirtolaisveneiden käännyttämisestä on Kreikalla – Mepit vaativat operaation keskeyttämistä ja itsenäistä tutkintaa

Kreikan ja Turkin rajavesillä on raportoitu useita väärinkäytöksiä.

EU:n rajavalvontaviranomaisen Frontexin johtaja Fabrice Leggeri lähellä Kreikan ja Turkin rajaa maaliskuussa.­

1.12.2020 21:53

EU:n rajavalvontaviranomaisen Frontexin johtaja Fabrice Leggeri oli keskiviikkona europarlamentin komitean kuultavana väärinkäytöksistä Kreikan ja Turkin rajavesillä.

Kreikan rannikkovartioston tiedetään käännyttäneen laittomasti siirtolaisveneitä ja vieneen niitä Turkin vesille. Kreikan viranomaisia rajavalvonnassa auttavan Frontexin taas epäillään vähintään peitelleen Kreikan viranomaisten rikoksia ja jopa osallistuneen niihin.

Kreikka pyysi Frontexia apuun rajavalvonnassa viime keväänä, kun Turkki ilmoitti, ettei se aio estää Kreikkaan pyrkivien siirtolaisten kulkua.

Vuoden aikana julkisuuteen on tullut useita väärinkäytöksiä, joista ainakin osassa on kyse ihmisoikeuksien rikkomisesta.

Siirtolaisveneitä on häiritty tai jätetty ajelehtimaan ilman moottoria Kreikan ja Turkin välisellä merialueella. Lisäksi kertaalleen vedestä pelastettuja siirtolaisia on ilmeisesti palautettu veneisiinsä ja Turkin puolelle.

Frontexin aluksella keväällä työskennelleen tanskalaismiehistön mukaan Kreikan viranomaiset käskivät heidän palauttaa kumiveneestä pelastamansa siirtolaiset takaisin veneeseen, jota tanskalaiset eivät pitäneet merikelpoisena.

Lue lisää: Tanskan yleisradio: Tanskan Frontex-joukot kieltäytyivät noudattamasta Kreikalta tullutta käskyä palauttaa pelastetut ihmiset takaisin merelle

Lokakuussa tutkijakollektiivi Bellingcat, saksalaislehti Der Spiegel ja muutama muu media kertoivat, että niillä on todistusaineistoa tapauksesta, jossa Frontex oli mukana käännyttämässä siirtolaisten veneen laittomasti, ja useista muista tapauksista, joissa Frontexin alus tai helikopteri on seurannut väärinkäytöksiä lähistöltä.

Mediatietojen tultua julki Frontex aloitti asiasta sisäisen tutkinnan. Kreikan viranomaiset kiistävät rikkovansa kansainvälistä lakia.

Tiistain istunnossa Frontexia valvovan Euroopan parlamentin kansalaisvapauksien sekä oikeus- ja sisäasioiden valiokunnan (LIBE) mepit vaativat Frontexin johtajalta Fabrice Leggeriltä selvitystä laitoksensa tilanteesta ja sisäisen tutkinnan tuloksista. 500 miljoonan budjetillaan Frontex on Euroopan unionin kallein virasto, jonka roolia kasvatetaan jatkuvasti.

Leggeri vastasi, ettei Frontexin tutkinnoissa ole käynyt ilmi, että Frontexin henkilökuntaa olisi sekaantunut suoraan väärinkäytöksiin.

Frontex on kyllä Leggerin mukaan havainnut useita tilanteita, jotka vaikuttavat väärinkäytöksiltä tai vähintäänkin epäilyttäviltä, mutta Frontexin tehtävänä on ilmoittaa tällaiset tapaukset isäntämaalle, eli tässä tapauksessa Kreikalle.

Leggeri myönsi, ettei Frontex siksi oikeastaan pysty tutkimaan tapauksia kunnolla. Leggeri kertoo itse ilmoittaneensa joistakin Frontexin havainnoista Kreikan puolustusministerille ja pyytäneensä selvitystä, mutta yhteydenotot eivät ole johtaneet toimenpiteisiin.

”Jos ministeri lähettää Frontexin johtajalle kirjeen, että kaikki meni hyvin, en voi sitä kiistää”, Leggeri sanoi.

”Olen täysin samaa mieltä kanssanne siitä, että ulkoista valvontaa pitäisi olla.”

Siirtolaisia Frontexin aluksella Lesboksen saarella Kreikassa vuoden 2019 syyskuussa.­

Frontex toimii Leggerin mukaan muutenkin auttamansa isäntämaan alaisuudessa. Kreikka saa siis määrätä, miten Frontexin havaitsemien veneiden kanssa toimitaan.

Jos kreikkalaiset päättävät, että kyseessä on niin sanottu ”etsi ja pelasta”-tilanne, Frontex toimii sen mukaan ja pelastaa havaitsemansa ihmiset. Jos taas kyseessä on kreikkalaisten mukaan muu laiton rajanylitystilanne, kreikkalaisviranomaiset voivat päättää esimerkiksi pidättää tulijat tai ohjata heidät lähtemään toiseen suuntaan, Leggeri selitti.

Kreikkalaiset voivat myös ottaa tilanteen koska tahansa haltuun ja pyytää Frontexin alusta tai helikopteria poistumaan paikalta.

”Se on normaalikäytäntö”, Leggeri sanoi.

Hänen mukaansa kreikkalaiset eivät olleet luokitelleet yhtäkään julkisuudessa olleista tapauksista ”etsi ja pelasta”-tilanteiksi, jolloin toimintaohjeena ei ole ollut pelastaa siirtolaisia ja tuoda heitä Kreikkaan.

Piiloutuminen sääntöjen taakse ei tehnyt vaikutusta meppeihin. Useat heistä vaativat, että Frontex toteuttaa itsenäisen tutkinnan koko Kreikan rajavalvontaoperaatiosta ja vetäytyy siitä, jos se ei ole lainmukainen.

Euroopan parlamentin sosiaalidemokraattinen ryhmä vaati tilaisuuden jälkeen Leggerin eroa.

Ruotsin edustaja Malin Björk kyseenalaisti Frontexin antamien tietojen luotettavuuden, sillä Frontexin aluksilla työskennelleiden ruotsalaisten mukaan heitä oli painostettu olemaan tekemättä ilmoituksia todistamistaan väärinkäytöksistä. Ruotsalaiset muun muassa näkivät Kreikan rannikkovartioston jättävän siirtolaiset ajelehtimaan veneeseen Turkin vesille.

Vain Italian Nicola Procaccini kiitteli Frontexin toimintaa ja haukkui pelastusjärjestöjä, jotka hänen mielestään toimivat houkuttimena Eurooppaan pyrkiville. Kreikan Kostas Papadakis piti selvänä, että tilanne Kreikan ja Turkin rajalla on ongelmallinen.

”Se, että Kreikan hallitus ja Frontex pallottelevat vastuuta toisilleen, tarkoittaa, että ongelmat ovat suuria.”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat