”Tämä on liikaa” – Georgian vaaleista vastaava republikaani vaatii Trumpia lopettamaan lietsomisen - Ulkomaat | HS.fi

”Tämä on liikaa” – Georgian vaaleista vastaava republikaani vaatii Trumpia lopettamaan lietsomisen

Republikaanivirkamies Gabriel Sterling sai tarpeekseen, kun jopa hänen esimiehensä vaimoa uhkailtiin. Asialla ovat salaliittoteoreetikot ja Trumpin kiihkoilevat kannattajat.

2.12.2020 9:51 | Päivitetty 2.12.2020 16:44

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin on lopetettava ihmisten lietsominen ja tuomittava väkivaltaiset uhkaukset vaaliviranomaisia vastaan, vaatii Georgian osavaltion vaalijärjestelmistä vastaava virkamies Gabriel Sterling.

Asiasta kertoo esimerkiksi The New York Times. Sterlingin lausunto on voimakkaimpia viranomaisten vetoomuksia Trumpille, joka syyttää demokraatti Joe Bidenin voittamia presidentinvaaleja yhä väärennetyiksi.

Georgian vaalijärjestelmistä vastaava Gabriel Sterling puhui tiistaina tiedotustilaisuudessa Atlantassa.­

Sterling on presidentin tavoin republikaani. Hän on kertonut saaneensa aiemmin uhkauksia. Nyt uhkaukset ovat kohdistuneet myös hänen esimiehensä eli Georgian ylimmän vaaliviranomaisen, republikaani Brad Raffenspergerin vaimoon.

”Herra presidentti, näyttää siltä, että hävisitte vaalit Georgian osavaltiossa. Lakatkaa yllyttämästä ihmisiä käyttämään väkivaltaa. Johonkuhun sattuu vielä, joku vielä ammutaan, joku kuolee. Ja se ei ole oikein”, Sterling korosti maanantaina pidetyssä lehdistötilaisuudessa.

Georgian osavaltion kuvernööri Brian Kemp.­

Trump on viime päivinä haukkunut Georgian ”onnettoman” republikaanikuvernöörin Brian Kempin siitä, ettei tämä ole pannut kuriin ”uppiniskaista” Raffenspergeria, jota Trump on kutsunut ”kansan viholliseksi”.

Trumpin purkaukset liittyvät paitsi presidentinvaalien kirvelevään tappioon myös tammikuussa pidettävään senaatin uusintavaaliin Georgiassa.

Republikaanit ovat jo varmistaneet 50 paikkaa satajäsenisessä senaatissa, kun demokraateilla on varmasti 48 paikkaa. Jos demokraatit voittavat Georgian kummankin senaattoripaikan uusintavaalissa Georgiassa, senaatissa on 50–50-tasajako. Äänestyksissä tasatilanteen ratkaisisi Bidenin varapresidentti Kamala Harris, joka toimii uuden senaatin puheenjohtajana.

Georgian osavaltion ylin vaaliviranomainen Brad Raffensperger tiedotustilaisuudessa Atlantassa 6. marraskuuta.­

Lue myös: Donald Trumpin poika yrittää pelastaa Georgian ratkaisevan senaattitaiston samalla kun hänen isänsä sotii osavaltion republikaanijohtajia vastaan

Vaalijärjestelmistä vastaava virkailija Sterling vaati myös Georgian senaattoreita tuomitsemaan Trumpin yllytyksen. Republikaanisenaattorit David Perdue ja Kelly Loeffler ovat Trumpille lojaaleja ja ovat puolestaan vaatineet osavaltiosihteeri Raffenbergeria eroamaan.

Georgian osavaltion pääkaupungissa Atlantassa Trumpin kannattajat ovat osoittaneet mieltään. Heidän joukossaan on ollut muun muassa kuuluisa vihapuhuja ja salaliittoteoreetikko Alex Jones.

Republikaanisenaattorit Kelly Loeffler ja David Perdue.­

Atlantassa maanantaina puhuneen Gabriel Sterlingin puhe oli tunteikas.

”Nämä ovat vaalit. Demokratian selkäranka”, Sterling sanoi ääni väristen vaatiessaan senaattoreita tuomitsemaan väkivaltaan yllyttämisen.

”Ja te kaikki, jotka ette ole sanoneet sanaakaan, olette tässä rikostovereita. Tämä on liikaa.”

Demokraattien Joe Biden voitti Trumpin Georgiassa vain noin 13 000 äänellä, kun ääniä annettiin yhteensä noin viisi miljoonaa, kertoo uutistoimisto AP.

Trumpin vaalikampanjan edustajat yrittävät yhä todistaa, ettei vaaleja toimitettu kaikissa osavaltioissa asianmukaisesti. Kampanja on nostanut vaaleista lukuisia oikeusjuttuja, jotka ovat ainakin tähän asti kuivuneet kokoon.

Yhdysvaltain oikeusministeriö ei ole löytänyt todisteita merkittävistä huijauksista tai väärinkäytöksistä marraskuun presidentinvaaleissa, sanoi oikeusministeri William Barr maanantaina.

Todisteita ei ole löytynyt, vaikka niitä ovat etsineet sekä liittovaltion syyttäjäviranomaiset että liittovaltion poliisi FBI.

Barrin lausunnolla on merkitystä, sillä hän on paitsi oikeusministeri myös Trumpin nimittämä ja on puolustanut presidenttiä aiemmin voimakkaasti.

Trump on jo aiemmin uhannut Barria potkuilla ja syyttänyt tätä riittämättömistä toimista Trumpin uudelleenvalinnan puolesta.

Oikaisu 2.12. kello 10.03: Gabriel Sterlingiä kutsuttiin ingressissä virheellisesti Brad Sterlingiksi.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat