Trumpin 46 minuutin ”ehkä tärkein puhe koskaan” toisti väitteitä, jotka hänen oma oikeus­ministerinsäkin oli kumonnut vain päivää aiemmin - Ulkomaat | HS.fi

Trumpin 46 minuutin ”ehkä tärkein puhe koskaan” toisti väitteitä, jotka hänen oma oikeus­ministerinsäkin oli kumonnut vain päivää aiemmin

Twitter ja Facebook lisäsivät varoitukset valheista Trumpin videoituun puheeseen, jota presidentti kutsui ”ehkä tärkeimmäksi puheekseen koskaan”. Uutistoimisto Reuters julkaisi Trumpin puheesta tiivistetyn version.

3.12.2020 19:53 | Päivitetty 3.12.2020 22:43

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump julkaisi keskiviikkona videoidun 46-minuuttisen puheen, jossa hän väitti jälleen presidentinvaaleja vilpillisiksi ja toisti joitakin valheitaan väärinkäytöksistä osavaltioissa, joissa hän sai vastaehdokastaan vähemmän ääniä.

”Tämä voi olla tärkein koskaan pitämäni puhe”, Trump sanoo videolla.

Sitten hän väittää Yhdysvaltojen vaalijärjestelmän olevan ”koordinoidun hyökkäyksen ja piirityksen kohteena”. Presidentin mukaan demokraatit varastivat salajuonen avulla vaalit, ja on hänen tehtävänsä turvata vaalijärjestelmä.

Trump ilmeisesti nauhoitti puheen Valkoisen talon diplomaattihuoneessa jo aiemmin, ja julkaisi sen keskiviikkona kokonaisuudessaan Facebookissa ja kahden minuutin tiivistelmänä Twitterissä. Molemmat sosiaalisen median alustat merkitsivät videon väitteet kiistetyiksi.

Myös yhdysvaltalaislehti The New York Times totesi puheen olevan ”täynnä valheita” ja brittilehti The Guardian kutsui väitteitä ”perusteettomiksi”.

Trump toisteli videolla tuttuja väitteitään väärennetyistä vaaleista, vaikka yhä suurempi joukko hänen oman hallintonsa jäsenistä on todennut, ettei laajamittaisista väärinkäytöksistä vaaleissa ole löydetty minkäänlaisia todisteita.

Useiden vaa’ankieliosavaltioiden tuomioistuimet ovat hylänneet Trumpin kampanjan nostamat kanteet perusteettomina.

Myös Trumpin nimittämä oikeusministeri William Barr totesi tiistaina, ettei vaaleista ole löytynyt useissa tutkinnoissa mitään sen luokan väärinkäytöksiä, että ne muuttaisivat vaalituloksen: Demokraattien ehdokas Joe Biden on voittanut vaalit selvästi 81 miljoonalla äänellä ja 306 valitsijamiehellä Trumpin 74 miljoonaa ääntä ja 232 valitsijamiestä vastaan. Kun Trump päihitti Hillary Clintonin neljä vuotta sitten lähes samalla valitsijamiesmäärällä, hän kutsui sitä murskavoitoksi.

Lue lisää: Yhdysvaltain oikeusministeri Barr: Ei näyttöä huijauksista presidentinvaaleissa

Tästä huolimatta Trump väitti jälleen voittaneensa vaalit ja nimenomaan puolustavansa vaalijärjestelmää.

”Tässä ei ole kyse vain minua äänestäneiden 74 miljoonan amerikkalaisen äänten kunnioittamisesta. Tässä on kyse sen varmistamisesta, että amerikkalaiset voivat luottaa näihin vaaleihin. Ja kaikkiin tuleviin vaaleihin.”

Aiemmin oikeusministeri Barr on ollut yksi Trumpin vahvoista puolustajista. Barr on esimerkiksi pyytänyt osavaltioita tutkimaan Trumpin kampanjan väitteitä vaalivilpistä.

Uusimpien kommenttien jälkeen Trumpin on kerrottu ärsyyntyneen oikeusministeriinsä, ja uutistoimisto Reutersin Valkoisen talon lähde kertoo Trumpin puhuneen jopa Barrin erottamisesta.

Kun toimittajat kysyivät Trumpilta torstaina lehdistötilaisuudessa, luottaako hän yhä Barriin, hän kiersi kysymyksen.

”Kysykää tuota minulta muutamien viikkojen kuluttua. Heidän pitäisi tutkia kaikkia näitä petoksia. Tämä on rikosasia. Tämä on erittäin paha rikosasia”, Trump sanoi.

Trumpin mukaan Barr ei ole edes yrittänyt kunnolla etsiä todisteita Trumpin kampanjan väitteiden tueksi.

”Hän ei ole tehnyt mitään. Hän ei ole etsinyt. Se on totta puhuen pettymys, koska kyse on valtavasta petoksesta.”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat