Tegnell joutui selittämään kommenttejaan maahanmuuttajista puhuessaan eroista maiden koronatartunnoissa: ”Se oli onneton sananvalinta” - Ulkomaat | HS.fi

Tegnell joutui selittämään kommenttejaan maahanmuuttajista puhuessaan eroista maiden koronatartunnoissa: ”Se oli onneton sananvalinta”

Valtionepidemiologi Anders Tegnell pohti ajankohtaisohjelmassa, miksi koronavirustartuntoja on Suomea ja Norjaa enemmän maissa, joissa on ollut voimassa tiukkoja rajoitustoimia.

4.12.2020 6:42 | Päivitetty 4.12.2020 22:36

Ruotsin valtionepidemiologi Anders Tegnell luonnehti Suomea epätavalliseksi maaksi puhuessaan eilen illalla television Aktuellt-ohjelmassa koronavirustilanteesta Pohjoismaissa. Asiasta kertoo Ruotsin yleisradioyhtiö Sveriges Television SVT.

Suomen lisäksi Tegnell mainitsi Norjan joka sekin on toistaiseksi selvinnyt koronaviruspandemiasta paljon Ruotsia paremmin.

”Norja ja Suomi ovat epätavallisia Euroopan näkökulmasta katseltuna. Ruotsissa tilanne näyttää hyvin paljon samanlaiselta kuin monessa muussa eurooppalaisessa maassa”, Tegnell totesi SVT:n mukaan.

”Miksi ero on tällainen, sitä emme oikein tiedä. Joitakin selkeitä eroja on esimerkiksi asukastiheydessä.”

Valtionepidemiologi Anders Tegnell pohti ajankohtaisohjelmassa koronavirustartuntojen määrien eroja Euroopan maissa. Kuva on viime lokakuulta.­

Tegnell sanoi samassa yhteydessä, että pienet maahanmuuttajien ryhmät ovat olleet aktiivisia monessa maassa. Tästä kommentista nousi kohu perjantaina, sillä moni tulkitsi Tegnellin tarkoittaneen, että maahanmuuttajat levittävät virusta.

Tegnell selvensi ruotsalaislehti Aftonbladetille, että valitsi sanansa väärin.

”Se oli onneton sananvalinta, en tarkoittanut, että he levittävät virusta. Olen koko ajan sanonut selvästi, ettei asia ole tietenkään näin. Toisaalta kyseessä on ryhmä, jota tartunnat ovat koetelleet varsin paljon”, Tegnell sanoi.

Valtionepidemiologi tähdensi, ettei Pohjoismaita voida verrata toisiinsa koronapandemian tarunnoissa ja kuolonuhreissa, koska väestön määrässä, asuintiheydessä, demografiassa ja matkailutottumuksissa on eroja.

Tegnell korostaa, että ulkomaalaistaustaiset ihmiset ovat kärsineet viruksesta enemmän kuin muu Ruotsin väestö.

”Tämä on tietysti hyvin valitettavaa monella tapaa, ja minulta oli valitettavaa käyttää sitä sanaa, koska se ei ollut lainkaan, mitä tarkoitin”, Tegnell sanoi Aftonbladetille.

Tegnellin mukaan Ruotsin terveysviranomaiset tekevät parhaansa pitääkseen pandemian seuraukset mahdollisimman pieninä.

Ruotsissa on tähän mennessä yli 7 000 ihmistä kuollut koronaviruksen aiheuttamaan covid-19-tautiin. Viimeksi kuluneiden 30 päivän aikana kuolemantapauksia on ollut lähes tuhat.

Suomessa koronavirukseen liittyviä kuolemia on ollut keskiviikon tietojen mukaan 408.

Covid-19-tapauksia on Ruotsissa ollut noin 266 000, Suomessa lähes 25 900. Luvut perustuvat maailman terveysjärjestön WHO:n keräämiin tietoihin.

Tegnelliltä kysyttiin, mitä viranomaiset ja maan hallitus olisivat voineet tehdä, jotta Ruotsin luvut olisivat lähempänä naapurimaiden määriä.

”Sitä on valtavan vaikea tietää. Oletettavasti on niin, että siellä, missä virus levisi keväällä, se on levinnyt myös syksyllä.”

Tegnell pohti, miksi monissa Euroopan maissa virus on levinnyt tiukoista rajoitustoimista huolimatta paljon voimakkaammin kuin Suomessa ja Norjassa, joissa toimet ovat olleet lievempiä.

”Uskon, että kulutamme vielä monta vuotta selvittäessämme, mitkä olivat oikeat toimet. Samalla meidän täytyy muistaa, että monet näistä toimista ovat tulleet hyvin kalliiksi kansanterveydelle.”

Lue myös HS:n Tukholman-kirjeenvaihtajan HS-analyysi: Suomi on epätavallinen maa, sanoi Tegnell ja nosti esiin kolme asiaa – Tarkistimme faktat

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat