Puola väläytti kompromissia, mutta pääministeri peruutti: ”Puola ei ole muuttamassa kantaansa EU-budjetista” - Ulkomaat | HS.fi

Puola väläytti kompromissia, mutta pääministeri peruutti: ”Puola ei ole muuttamassa kantaansa EU-budjetista”

Puolan varapääministeri haluaa EU-johtajilta tarkentavan selityksen oikeusvaltiomekanismin käytöstä.

Unkarin pääministeri Viktor Orbán (vas.) ja Puolan pääministeri Mateusz Morawiecki tapasivat syyskuussa Puolan Lublinissa.­

4.12.2020 12:19 | Päivitetty 4.12.2020 14:00

Bryssel

Puola ja Unkari näyttivät olevan lipumassa eri linjoille Euroopan unionin budjettikiistassa.

Puola ilmaisi torstaina olevansa valmis kompromissiin. Brysselissä vierailleen Puolan varapääministerin Jarosław Gowinin mukaan Puola olisi valmis luopumaan uhkauksestaan kaataa budjetti, mikäli EU-johtajat laatisivat erillisen selitystekstin oikeusvaltiomekanismin käytöstä.

”Lisäselvitys olisi Eurooppa-neuvostolta selkeä kannanotto, ettei oikeusvaltiokytkentää käytetä painostamaan perusteettomasti yksittäistä jäsenvaltiota ja se liittyisi vain EU:n varainkäyttöön”, Gowin sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Puola ja Unkari ovat vastustaneet oikeusvaltiorikkomusten tutkintaa EU:n budjettirahojen käyttöön liittyen. Niin kutsuttu oikeusvaltiomekanismi liitettäisiin EU:n budjettiin ensimmäistä kertaa. Kytkennästä on jo saavutettu jäsenmaiden ja EU-parlamentin alustava sopu.

Puola ja Unkari ovat käyttäneet veto-oikeuttaan mekanismin lakiprosessin viimeisimmissä vaiheissa ja vaatineet neuvotellun kompromissin muuttamista. Samalla maat ovat pysäyttäneet ensi vuonna alkavan EU:n uuden budjettikauden ja 750 miljardin euron elpymisrahoituksen edistämisen.

Oikeusvaltiomekanismi on ollut yksi Suomen ehdoista elpymispaketin hyväksymiselle heinäkuussa. Suomessa eduskunnan suuri valiokunta hyväksyi oikeusvaltiomekanismista saavutetun neuvottelutuloksen marraskuussa. Perussuomalaisten kansanedustajat tekivät vastaehdotuksen, jossa oikeusvaltiomekanismia ei hyväksytty. Perusteena oli vastustus koko elpymispaketille.

Puolan kompromissihalukkuus tulisi viime hetkellä, sillä ensi maanantai on takaraja seitsemän vuoden budjetin valmistelulle, jotta se olisi käytössä tammikuun alussa.

EU on jo aloittanut valmistelut erityisjärjestelyyn, mikäli budjetista ei saada sopua. Järjestelyssä päätetään kuukausi kerrallaan, mitä EU voi rahoittaa. Arvioiden mukaan maksuja pystyttäisiin jatkamaan vain maatalouden suorista tuista ja hallintokuluista.

EU-komissio on myös alkanut valmistella elpymispakettia, joka toteutettaisiin ilman Unkaria ja Puolaa. Tämä on laillisesti mahdollista, vaikka hidastaisikin elpymisrahojen maksua.

Gowinin lausunnot liittyvät voimistuneeseen uhkaan siitä, että Puola ja Unkari voidaan jättää elpymisrahoituksen ulkopuolelle eikä budjettirahoitustakaan tulisi toivotussa määrin.

”Ymmärrämme, että Puolan ja Unkarin veto tuo tullessaan vaihtoehtobudjetin. Toisin kuin jotkut yhteiskunnalliset kommentoijat väittävät Puolassa, se ei olisi hyvä Puolalle tai 26 jäsenmaalle”, varapääministeri Gowin sanoi.

Perjantaina Puola kuitenkin kiirehti peruuttamaan tehdyistä tulkinnoista. Puolan pääministeri Mateusz Morawiecki sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan, että Puola ei ole muuttamassa kantaansa EU-budjetista.

Morawieckin lausunnot tulivat hetki sen jälkeen kun Unkarin pääministeri Viktor Orbán oli kertonut Unkarin pitävän linjansa oikeusvaltiomekanismin vastustamisessa.

Uutistoimisto Reutersin välittämien lausuntojen mukaan Orbán sanoi, ettei selitysteksti oikeusvaltiosta ole hyväksyttävissä.

Unkarin kanta on selvä, ja sen mukaan poliittisia kysymyksiä ei voi yhdistää taloudellisiin kysymyksiin, Orbán sanoi. Orbánin mukaan EU-budjetin hyväksyminen voi siirtyä myös tammikuun jälkeiseen aikaan.

Voimme hyväksyä elpymispaketin ja EU-budjetin, mutta oikeusvaltiomekanismi on syytä asettaa sivuun tällä haavaa, Orbán sanoi.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat