Boris Johnson ei pysty luottamaan miehiin, arvioi elämä­kerran kirjoittaja, joka selittää pääministerin persoonaa lapsuuden­kodin ongelmilla - Ulkomaat | HS.fi

Boris Johnson ei pysty luottamaan miehiin, arvioi elämä­kerran kirjoittaja, joka selittää pääministerin persoonaa lapsuuden­kodin ongelmilla

Elämäkerturi Tom Bower liikkuu samoissa etuoikeutetuissa piireissä kuin pääministerikin.

Boris Johnson sai tanssinopetusta ruotsalais-brittiläiseltä tv-juontajalta Ulrika Jonssonilta vuonna 1998. Johnsonista tuli samoihin aikoihin tv-kuuluisuus BBC:n Uutisvuoto-ohjelman myötä.­

5.12.2020 2:00 | Päivitetty 5.12.2020 8:44

Lontoo

Kun Britannian pääministeri Boris Johnson oli pikkupoika, kotona vallitsi synkeä tunnelma. Isä pahoinpiteli äitiä.

Kun isä mursi äidiltä nenän, lapsille kerrottiin, että äiti oli loukannut itsensä autonoveen. Boris-poikaa selitys ei hämännyt.

Lapsuudenkokemusten vaikutusta Johnsonin persoonaan perkaa syksyllä ilmestynyt tuore elämäkerta Boris Johnson – The Gambler (suomeksi Peluri).

”Kun Charlotte [Boris Johnsonin äiti] lupautui muistelemaan menneitä kirjaani varten, ajattelin hänen tarinoivan vaipanvaihdoista. En olisi uskonut, että sieltä tulee tällaista”, elämäkerran kirjoittaja Tom Bower kertoo Lontoossa toimiville ulkomaankirjeenvaihtajille.

Boris Johnson yhdessä taiteilijaäitinsä Charlotte Johnson Wahlin kanssa. Välistä kurkistaa pikkusisko Rachel Johnson. Perhe kokoontui lokakuussa 2014 Boris Johnsonin kirjoittaman Winston Churchill -kirjan julkistamistilaisuuteen.­

Miten Johnsonin isä Stanley on reagoinut paljastuksiin? Ainakaan julkisuudessa hän ei ole niitä kiistänyt.

”Stanley on vanha ystäväni, ja hän on raivoissaan. Olemme jäseniä parissakin samassa klubissa, mutta emme ole viime aikoina törmänneet.”

Tuore elämäkerta piirtää synkän kuvan pääministeri Boris Johnsonin isästä Stanley Johnsonista. Kuvassa Stanley Johnson (s. 1940) maatilallaan kesällä 2017. Hän osallistui samana syksynä viidakossa kuvattuun julkkisten viihdeohjelmaan.­

Bowerin oma tulkinta on, että lapsuudenkodin väkivalta jätti Johnsoniin jälkensä.

”Se selittää, miksi Boris on niin yksinäinen. Eihän hänellä ole miespuolisia ystäviä tai kavereita edes kansanedustajien joukossa.”

Vaikka Johnson kävi kuuluisan poikakoulun Etonin – ja vaikka hänen poliittinen imagonsa uppoaa etenkin miehiin – hakeutuu hän kuulemma yksityiselämässään naisten seuraan.

Boris Johnson 15-vuotiaana Etonin poikakoulussa. Samasta yksityiskoulusta on tullut jo parisenkymmentä Britannian pääministeriä.­

Vain nainen voi olla Johnsonin sielunkumppani ja uskottu. Johnsonin vaatimukset naiselle ovat yksinkertaiset: hyvännäköinen, älykäs ja sofistikoitunut.

Aviollinen uskollisuus sen sijaan ei ole ollut korkeassa kurssissa. Kirjan mukaan sekä isä että poika ovat olleet ”sarjapettäjiä”.

Pääministeri Boris Johnsonin isä Stanley Johnson (s. 1940) Lontoossa kesällä 2019.­

Boris Johnson on Euroopan tunnetuimpia poliitikkoja. Moni on kutsunut häntä ”valehtelijaksi”, ”pelleksi”, ”ilveilijäksi” ja paljon pahemmaksikin (kirjasta löytyy runsaasti esimerkkejä), mutta äänestäjiin hän vetoaa.

Britannian EU-erokin olisi jäänyt mahdollisesti toteutumatta, ellei valovoimainen Johnson olisi liittynyt alkuvuonna 2016 brexitin kannattajiin.

”Boris oli [brexitin suhteen] kahden vaiheilla. Hän olisi halunnut uuden sopimuksen EU:n kanssa ja jäädä unioniin”, Bower arvioi.

Silloinen konservatiivipääministeri David Cameron neuvottelikin EU:n kanssa uusista jäsenyysehdoista. Lopputulos ei kuitenkaan miellyttänyt brittejä.

Jälkiviisaasti voisi sanoa, että Britannian EU-skeptikoille ei olisi riittänyt minkäänlainen neuvottelutulos. He halusivat EU-kansanäänestyksen, ja sen he lopulta myös saivat.

Brittilehtien kriitikot ovat moittineet Bowerin kirjoittamaa elämäkertaa liian myötäsukaiseksi. Boweria se ärsyttää.

Tom Bowerin kirjoittama Boris Johnson -elämäkerta on viihdyttävä, mutta kriitikoiden mielestä liian kiltti.­

”Kirjasta ei ole jätetty pois mitään Boris-kritiikkiä. Boris on pettänyt monet, mutta ei hän minusta paha ole. En tiedä, onko hän hyvä pääministeri. Annan lukijan päättää.”

Lukijaa 578-sivuinen elämäkerta viihdyttää, sillä monet haastatellut eivät säästele sanojaan. Lähihistorian poliittiset skandaalit heräävät sivuilla henkiin.

Bower liikkuu samoissa etuoikeutetuissa piireissä kuin Johnsonkin, joten hänellä on ollut hyvä pääsy lähteille.

Lähteisiin ei kuulu itse Boris Johnson. Miehet eivät ole kavereita. ”Olemme tavanneet joitakin kertoja ohimennen.”

Päätoimittajana työskennellyt Bowerin vaimo Veronica Wadley sen sijaan tuntee Johnsonin yli 30 vuoden takaa. Wadley ei ole kuulemma osallistunut kirjan tekemiseen.

Boris Johnsonin elämäkerran kirjoittanut Tom Bower yhdessä vaimonsa Veronica Wadleyn kanssa vuonna 2007. Evening Standard -lehden päätoimittajana työskennellyt Wadley tuntee Boris Johnsonin 30 vuoden ajalta. Wadley toimi myös Johnsonin neuvonantajana, kun tämä oli Lontoon pormestari.­

Johnson ilmoitti jo pikkupoikana haluavansa ”maailman kuninkaaksi”. Sittemmin uratoive tarkentui Britannian pääministeriksi.

Johnsonin kova pyrky Downing Streetille ei ole ollut mikään salaisuus. Helsingin Sanomatkin kirjoitti jo vuonna 2004, että Johnsonista veikataan tulevaa konservatiivijohtajaa.

Vuonna 2005 konservatiivien johtoon valittiin kuitenkin Cameron. Johnsonia ketutti, vaikka hän oli ollut itse tukemassa kansanedustajakollegaansa.

Ketutusta aiheutti se, että Cameron oli Johnsonia pari vuotta nuorempi – eikä edes erottunut massasta Etonissa ja Oxfordin yliopistossa toisin kuin Johnson.

Kreikan kulttuuriministeri Melina Mercouri vieraili Oxfordin yliopistossa vuonna 1986, kun Boris Johnson johti The Oxford Union -väittelykerhoa. Mercouri halusi Britannian palauttavan Kreikasta viedyt Elginin marmorit. Johnson esitti 2000-luvun alussa, että Britannia voisi lähettää Kreikkaan marmorien kopiot, jotta kiista päättyisi.­

Mutta vaikka johtajat vaihtuvat, konservatiivipuolueen sisäiset ongelmat jatkuvat.

”Johnson ei ole onnistunut yhdistämään konservatiiveja”, Bower sanoo.

Pääministeriksi noussut Boris Johnson kävi hakemassa viimeisen vahvistuksen kuningatar Elisabetilta Buckinghamin palatsissa heinäkuussa 2019.­

Pandemian jyllätessä ja brexitin siirtymäkauden pian päättyessä Johnsonille ei löydy puolueen sisältä haastajaakaan. Valtiovarainministeri Rishi Sunak on mielipidemittausten mukaan suosittu, mutta sitä voi selittää koronavuoden antelias rahanjakolinja.

”Borikselle ei ole vaihtoehtoa tai kilpailijaa. Siksi häntä ei olla syrjäyttämässä.”

Seuraaviin parlamenttivaaleihinkin on vielä aikaa, sillä edelliset käytiin vasta vuosi sitten.

Suomalaista lukijaa Bowerin elämäkerta muistuttaa monista Britannian kummallisuuksista.

Vaikka Johnson valittiin vuonna 2001 parlamentin alahuoneeseen, sai hän jatkaa siitä huolimatta vuosia poliittisen The Spectator -aikakauslehden päätoimittajana. Rivikansanedustajan työ, status ja palkka eivät olleet Johnsonille tarpeeksi. Eturistiriidan ei annettu vaivata.

Brittilehdistö osaa olla säälimätön, mutta aina välillä poliitikot pääsevät yllättävän helpolla. Johnsonia on kyllä kurmuutettu tämän vanhoista äkkivääristä kolumneista, mutta monista poliittisista epäloogisuuksista on muistutettu harvemmin.

Yksi näistä on Turkki.

Johnson ylpeilee mielellään turkkilaisilla esi-isillään. Hänen isoisänsä isä oli edistyksellinen turkkilainen toimittaja Ali Kemal, jonka väkijoukko lynkkasi vuonna 1922.

Johnson puhui 2000-luvun alussa auliisti Turkin EU-jäsenyyden puolesta. Vuonna 2008 hän teki aiheesta jopa tv-dokumentin.

EU-kansanäänestyksen alla linja muuttui. Brexiteerit pelottelivat äänestäjiä Turkin liittymisellä EU:hun: kohta Britanniaankin virtaa miljoonia turkkilaisia maahanmuuttajia.

Pelko oli tietysti turha, sillä EU ei voi laajentua ilman kaikkien jäsenmaiden suostumusta.

Johnsonin möläytys ulkoministerinä vuonna 2017 maksoi puolestaan brittiläis-iranilaisen Nazanin Zaghari-Ratcliffen pääsyn vapauteen.

Johnson sanoi tämän olleen Iranissa opettamassa journalismia, minkä seurauksena iranilaiset saivat tekosyyn jatkaa Zaghari-Ratcliffen pidätystä. Hän on ollut pidätettynä, vangittuna tai kotiarestissa syksystä 2016 lähtien.

”Jokainen sanoo joskus jotain, mitä ei pitäisi, ja Boris tekee näin muita useammin, koska hän puhuu muita enemmän.”

Moni piti Johnsonia heppoisena ulkoministerinä, mutta Johnson itse kuulemma moitti ulkoministeriön virkamiehiä.

”Hän oli järkyttynyt brittidiplomaattien kehnosta laadusta.”

Britannian hierarkkisessa luokkayhteiskunnassa Johnsonin lapsuudenperhe sijoittui ylempään keskiluokkaan. Sosiaalista ja kulttuurista pääomaa piisasi, mutta rahaa oli vain vähän.

Varallisuus ja luokka-asema eivät ole Britanniassa sama asia.

Boris Johnson pikkusiskonsa Rachelin kanssa prinsessa Dianan pikkuveljen Charles Spencerin 21-vuotisjuhlissa keväällä 1985. Johnson ja Spencer olivat samaan aikaan Oxfordin yliopistossa.­

Elämäkerran mukaan Stanley-isällä oli kova tarve päteä, ja vihreä oksa löytyi lopulta EU-töistä Brysselistä. Charlotte-äiti on taiteilija. Perhe turvautui usein vaimon vanhempien taloudelliseen tukeen.

Boris-poika saattoi hakata pikkuveljensä päätä seinään hävittyään pöytätennisottelun. Toisaalta hän oli aikuisten kannalta myös helppo lapsi, joka halusi ”leikkiä lukemista” ja kilpailla siitä, ”kuka pystyy olemaan kauimmin hiljaa”.

Stanley ja Charlotte Johnsonin onneton avioliitto päättyi vuonna 1978. Sitä ennen lapset oli jo passitettu sisäoppilaitokseen.

Lue lisää tästä HS:n jutusta pahamaineisesta sisäoppilaitoksesta, jonne Johnsonit panivat Boris-poikansa.

Perheessä kytee muitakin ristiriitoja.

EU-ero jakaa Johnsonin sisarusparvea. Nuoremmat sisarukset eivät ymmärrä Boris-isoveljen brexit-intoa.

Johnsonin omat aikuiset lapset puolestaan karsastavat sitä, kuinka isä on kohdellut heidän äitiään. Johnsonin ja hänen juristivaimonsa Marina Wheelerin 25 vuoden avioliitto päättyi virallisesti tänä vuonna.

Silloinen Lontoon pormestari Boris Johnson osallistumassa Quantum of Solace -elokuvan ensi-iltaan yhdessä silloisen vaimonsa Marina Wheelerin ja pariskunnan kahden vanhimman lapsen kanssa lokakuussa 2008.­

Johnsonilla on jo uusi kumppani, konservatiivipuolueen entinen viestintäjohtaja Carrie Symonds. Pariskunta sai keväällä poikavauvan.

Bower kuvailee uutta liittoa – yllättäen ja hyvin suorasukaisesti – ”sattumasuhteeksi”.

”Jos Marina ei olisi lähtenyt avioliitosta, Carrie ei olisi nyt Downing Streetillä.”

Elämäkerta kertoo kohteensa lisäksi aina myös kirjoittajastaan. Gower on kirjoittanut yli 20 elämäkertaa: natseista, vakoilijoista, mediamoguleista, prinsseistä, liikemiehistä ja poliitikoista.

Kohteet ovat aina miehiä. Eikö Britanniasta löydy kiinnostavia naisia?

”Olisin halunnut kirjoittaa Meghan Marklesta. Kustantaja kuitenkin sanoi, että valkoisena keski-ikäisenä miehenä en voi sitä tehdä.”

Monien kuuluisuuksien elämäkertoja kirjoittanut Tom Bower teki Boris Johnsonin epävirallisen elämäkerran noin vuodessa. Bower on kuulemma tavannut Johnsonin useinkin juhlissa, mutta syvällisiä keskusteluja miehet eivät ole käyneet.­

Johnsonin edeltäjästä, brexitin vaativan käynnistystyön vuosina 2016–2019 hoitaneesta pääministeri Theresa Maysta hän sen sijaan ei edes halua kirjoittaa.

”Kirja Maysta olisi liian tylsä luettavaksi, saati sitten kirjoitettavaksi.”

Lukija voisi olla eri mieltä.

Boris Johnson

Alexander Boris de Pfeffel Johnson (s. 1964) nousi Britannian pääministeriksi ja konservatiivipuolueen johtoon heinäkuussa 2019.

Nimi de Pfeffel viittaa Johnsonin äidin puoleisen suvun elsassilaisiin aristokraatteihin.

Johnson on toiminut aiemmin muun muassa ulkoministerinä, Lontoon pormestarina (2008–2016) sekä toimittajana eri lehdissä.

Suuren yleisön tietoisuuteen hän nousi vuonna 1998 Uutisvuoto-visailuohjelmasta.

Johnsonilla on poikavauva nykyisen morsiamensa Carrie Symondsin kanssa.

Entisen vaimonsa Marina Wheelerin kanssa hänellä on neljä aikuista lasta. Johnsonilla on myös lapsi muusta suhteesta.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat