Donald Trump palasi kampanjoimaan – väitti jälleen voittaneensa presidentinvaalit ja vaati kuvernööriä painostamaan viranomaisia - Ulkomaat | HS.fi

Donald Trump palasi kampanjoimaan – väitti jälleen voittaneensa presidentinvaalit ja vaati kuvernööriä painostamaan viranomaisia

Trump kampanjoi republikaaniehdokkaiden puolesta Georgiassa, jossa ratkaistaan ensi kuussa, onko maan senaatissa republikaanien vai demokraattien enemmistö.

Donald Trump osallistui Georgiassa ensimmäistä kertaa puolueensa kampanjatilaisuuteen sitten presidentinvaalien. Tilaisuus pidettiin Valdostan lentokentällä lauantai-iltana paikallista aikaa.­

6.12.2020 6:06

Yhdysvaltain väistyvä presidentti Donald Trump saapui lauantaina Georgian osavaltioon kannustaakseen ihmisiä uurnille äänestämään ensi kuun uusintavaaleissa osavaltion senaattoripaikoista.

Kampanjatapahtuma oli ensimmäinen, johon Trump osallistui hänelle tappiollisten presidentinvaalien jälkeen.

Osavaltiossa ratkaistaan ensi kuussa, onko maan senaatissa republikaanien vai demokraattien enemmistö.

Tämä tulee taas vaikuttamaan merkittävästi siihen, miten helposti presidentiksi nouseva Joe Biden saa vietyä päätöksiään läpi.

Georgiassa on jaossa kaksi senaattorin paikkaa, ja niistä kisaavat demokraattien Raphael Warnock ja Jon Ossof republikaanien Kelly Loeffleria ja David Perdueta vastaan. Koska panokset ovat kovat, niin demokraatit kuin republikaanit ovat käyttäneet valtavia summia rahaa uusintavaaleihin.

Jos demokraattien ehdokkaat voittavat, senaatin paikat jakautuvat tasan republikaaneille ja demokraateille. Tämä tarkoittaa käytännössä hyviä uutisia demokraateille, koska tasatilanteissa ratkaiseva ääni siirtyy Bidenin varapresidentti Kamala Harrisille.

Trump ylisti puheessaan Georgiassa Loeffleria ja Perdueta ”mahtaviksi ehdokkaiksi” ja kylvi pelkoa demokraattien mahdollisesta valta-asemasta senaatissa.

”Georgia päättää, mikä puolue tulee johtamaan jokaista komiteaa, kirjoittamaan jokaisen lakipykälän ja kontrolloimaan jokaista veronmaksajien dollaria. Päätätte nyt siitä, kasvavatko lapsenne sosialistisessa vai vapaassa maassa”, hän sanoi.

Trump käytti puheessaan myös aikaa väitteisiinsä siitä, että olisi todellisuudessa voittanut viime kuussa järjestetyt presidentinvaalit. Hän kieltäytyi yhä tunnustamasta vaalitappiotaan.

”Tulemme yhä voittamaan nämä vaalit”, Trump väitti puheessaan.

Trump on toistuvasti väittänyt, että viime kuun presidentinvaaleissa olisi tapahtunut vilppiä.

Viranomaisten ja vaalitarkkailijoiden mukaan näin ei ole. Trump on myös hävinnyt valtaosan oikeusjutuista, joita hänen vaalikampanjansa on nostanut tulosta vastaan.

Trump myös vihjasi puheessaan, että äänestämisen lisäksi ihmisten tulee ensi kuussa varmistaa, ettei ”yhtään ääntä heitetä pois”. Tällä hän pyrki ilmeisesti kylvämään epäluuloa myös uusintavaaleja kohtaan.

Trumpia oli kokoontunut kuuntelemaan suuri joukko ihmisiä, mutta uutistoimisto AFP:n mukaan Yhdysvaltain vaikeasta koronatilanteesta huolimatta turvavälejä ei juuri pidetty eikä yleisössä näkynyt juuri kasvomaskeja.

Trumpin lisäksi tilaisuudessa puhui lyhyesti hänen vaimonsa Melania.

Kampanjatilaisuudessa oli mukana Donald Trumpin puoliso Melania.­

Uutistoimisto AFP:n mukaan asiantuntijat ovat arvioineet, että Trumpin viestiä republikaaniehdokkaiden puolesta voikin heikentää sen ristiriitaisuus. Presidentti on viikkojen ajan toistuvasti kylvänyt epäluuloa Yhdysvaltain vaalijärjestelmää kohtaan virheellisillä väitteillään, mutta nyt hänen pitäisi motivoida ihmisiä äänestämään tästä huolimatta.

Muun muassa The Washington Postin ja CNN:n mukaan Trumpin kerrotaan myös lauantaina soittaneen Georgian osavaltion republikaanikuvernöörille Brian Kempille ja vaatineen tätä painostamaan paikallisia viranomaisia, jotta nämä kumoaisivat osavaltion tuloksen.

Koska Kemp ei tähän ollut suostunut, moitti Trump puheessaan kuvernööriä, kertoo The New York Times.

”Kuvernöörinne voisi pysäyttää tämän erittäin helposti, jos hän tietäisi mitä helvettiä hän on tekemässä”, hän sanoi.

Biden voitti osavaltion niukasti viime kuussa. Tulos on jo varmistettu uudelleenlaskennalla.

Ensi kuun vaalien tärkeydestä kertoo myös se, että entinen presidentti Barack Obama järjesti oman virtuaalikampanjatapahtumansa perjantaina.

”Georgian ainutlaatuinen vaali tulee viime kädessä määrittämään Bidenin presidenttiyden suunnan”, Obama sanoi.

Yleisön joukossa kasvomaskien käyttäjät olivat vähemmistössä.­

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat