The Guardian: Britannian ja EU:n kauppaneuvotteluissa läpimurto kalastuskysymyksessä - Ulkomaat | HS.fi

The Guardian: Britannian ja EU:n kauppaneuvotteluissa läpimurto kalastuskysymyksessä

BBC:n lähteet kiistävät tiedot läpimurrosta. Yhden lähteen mukaan kalastus ei ole kynnyskysymys.

Britannian pääministeri Boris Johnsonin ja Euroopan komissiota johtavan Ursula von der Leyenin on määrä keskustella Britannian UE-erosta maanantaina puhelimitse.­

7.12.2020 7:30

EU:n ja Britannian välisissä neuvotteluissa brexitin jälkeisestä kauppasopimuksesta on saatu aikaan läpimurto, kertoo brittilehti The Guardian EU-lähteisiinsä viitaten.

Lehden merkittäväksi kuvailema läpimurto koskee kalastusta. Guardianin lähteiden mukaan osapuolet ovat takoneet viittä vaille valmiiksi ehdot siitä, miten EU-maiden kalastajat saisivat jatkossa kalastaa Britannian vesillä.

Lehden mukaan uusien kalastussääntöjen uskotaan tulevan voimaan 5–7 vuoden mittaisen siirtymäajan mukaisesti.

Aiemmin kerrottujen tietojen mukaan Britannia on halunnut pitää päätökset vesille pääsystä tiukasti omissa käsissään, mutta EU on hakenut jatkuvuutta nykytilanteelle.

Myös Britannian yleisradioyhtiö BBC kertoi kuulleensa EU-lähteiltä kalastusläpimurrosta. BBC:n kuulemien brittilähteiden mukaan läpimurtoa ei kuitenkaan olisi asiassa saatu aikaan.

”Mitään uutta ei ole saatu tänään aikaan tämän osalta”, brittihallinnon sisäinen lähde kertoi BBC:lle sunnuntaina paikallista aikaa.

Asiasta kertoi Suomessa aiemmin Ilta-Sanomat.

EU:n ja Britannian neuvottelijat kokoontuivat sunnuntaina Brysseliin jatkamaan neuvotteluja brexitin jälkeisestä kauppasopimuksesta. Kyseessä on todennäköisesti viimeinen rutistus mahdollisen sopimuksen aikaansaamiseksi.

EU-komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin ja Britannian pääministerin Boris Johnsonin on määrä keskustella tilanteesta puhelimitse jälleen maanantai-iltana. Parivaljakko kävi läpi tilannetta myös lauantaina.

Euroopan unionin ja Britannian tulevan suhteen neuvotteluissa kolme vaikeaa kysymystä ovat olleet tasavertaiset kilpailuolosuhteet, kalastus ja hallinto eli riitojen ratkaisu.

Yhden BBC:n kuuleman EU:n diplomaattilähteen mukaan kalastuskysymys ei kuitenkaan ole asia, jonka vuoksi neuvottelut jumittavat. Diplomaatti kertoi kuitenkin BBC:lle, että neuvotteluissa on edelleen kiistaa tasavertaisista kilpailuolosuhteista sekä siitä, miten sovittuja normeja tulisi valvoa.

EU-maiden johtajat kokoontuvat torstaina puimaan unionin budjettihuolia, mutta tapaamisessa on esillä myös brexitin jälkeinen sopimus.

Britannian EU-eron jälkeinen siirtymäaika päättyy vuoden lopussa ja Britannia jättää EU:n sisämarkkinat.

Jos sopua ei saada aikaan, EU:n ja Britannian välistä kauppaa käydään tulevaisuudessa Maailman kauppajärjestön WTO:n sääntöjen mukaan. Tämä tarkoittaisi muun muassa tullien paluuta lähes viiden vuosikymmenen tauon jälkeen.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat