Oikeusvaltiokiista ratkeamassa: Puola ja Unkari suostuivat kompromissiin EU-budjetista - Ulkomaat | HS.fi

Oikeusvaltiokiista ratkeamassa: Puola ja Unkari suostuivat kompromissiin EU-budjetista

Maakaksikko on pitkään hangannut vastaan ja jarruttanut noin 1 074 miljardin euron monivuotisen budjetin syntyä sekä noin 750 miljardin elpymisrahoituksen hyväksymistä koronasta toipuvaan unioniin.

Unkarin pääministeri Viktor Orbán ja Puolan pääministeri Mateusz Morawiecki pitivät lehdistötilaisuuden Budapestissa marraskuun lopussa.­

9.12.2020 14:47

Helsinki/Bryssel

Puola ja Unkari ovat taipuneet Saksan neuvottelemaan kompromissiin Euroopan unionin monivuotisesta budjetista ja korona-avustuspaketista. Kompromissista kertoi muun muassa uutistoimisto Reuters Puolan hallituslähteisiin viitaten.

HS:n tietojen mukaan myös Suomi on saanut puheenjohtajamaa Saksalta vahvistuksen syntyneestä sovusta. Sopuun liittyvää julistusta tai lausuntoa käsitellään vielä keskiviikkona EU-maiden diplomaattien kokouksessa. Jäsenmaiden pitää vielä hyväksyä Saksan kompromissiehdotus.

Puolan presidentin Andrzej Dudan mukaan ”alustava sopu on saavutettu”, Reuters raportoi.

”Meillä on nyt sopu Varsovan, Budapestin ja Berliinin välillä. Uskon, että tämä sovinto kattaa vielä muutkin 24 eurooppalaispääkaupunkia”, Puolan varapääministeri Jaroslaw Gowin sanoi uutistoimisto Bloombergin mukaan.

Unkari ja Puola ovat jarruttaneet noin 1 074 miljardin euron budjetin (vuosille 2021–2027) syntyä sekä noin 750 miljardin elpymisrahoituksen hyväksymistä koronasta toipuvaan unioniin.

Maat ovat vastustaneet budjettiin liitettävää niin kutsuttua oikeusvaltiomekanismia, jonka tarkoitus on estää EU-varojen väärinkäyttöä. Mekanismi liitettäisiin EU:n budjettiin ensimmäistä kertaa. Kytkennästä on jo saavutettu jäsenmaiden ja EU-parlamentin alustava sopu.

Reutersin mukaan budjettisovun hyväksyntä olisi nyt kiinni Hollannista ja joistakin ”muista skeptisistä jäsenmaista”.

Alustavien tietojen mukaan kompromissi olisi oikeusvaltiomekanismin käyttöä selventävä julistus tai lausunto. Parlamentin ja neuvoston saavuttamaa alustavaa neuvottelutulosta ei avattaisi. Tämä on ollut tärkeää Suomelle, joka on vastustanut alustavasti sovitun mekanismin muuttamista.

Oikeusvaltiokompromissin käsittely jatkuu torstaina Brysselissä, jossa alkaa EU-johtajien huippukokous.

Lue myös: Europarlamentaarikko Petri Sarvamaa valmistautuu uransa tärkeimpiin neuvotteluihin: ”Ei toimi, jos meidän perusarvojamme murennetaan ihan avoimesti ja pissataan silmään”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat