Journalistiryhmä: Putin on ollut Sotšissa kuukausia koronaeristyksessä – Sotšiin on rakennettu Moskovan työhuoneen kopio, jottei olinpaikka selviäisi tv-lähetyksistä - Ulkomaat | HS.fi

Journalistiryhmä: Putin on ollut Sotšissa kuukausia koronaeristyksessä – Sotšiin on rakennettu Moskovan työhuoneen kopio, jottei olinpaikka selviäisi tv-lähetyksistä

Projekt-ryhmän selvityksen mukaan järjestelyyn on ryhdytty, koska presidentin pakeneminen koronaepidemian runtelemasta Moskovasta näyttäisi kansan silmissä ikävältä, kertovat Projektin kaksi virkamieslähdettä ja yksi valtionyhtiön johtaja.

Venäjän presidentti Vladimir Putin.­

9.12.2020 17:25 | Päivitetty 9.12.2020 18:27

Venäläisen tutkivan journalismin ryhmän Projektin mukaan presidentti Vladimir Putin on majaillut pääsääntöisesti palatsissaan Sotšissa vapaaehtoisessa koronakaranteenissa vähintäänkin loppukesästä lähtien.

Näin siitä huolimatta, että Kremlin verkkosivuston mukaan hän olisi tavannut jatkuvasti poliitikkoja ja virkamiehiä Novo Ogarjovon virka-asunnollaan Moskovan luoteispuolella.

Täysin presidentti ei ole Moskovaa unohtanut. Ainakin hän otti kaksi viikkoa sitten vastaan ulkomaiden uusien lähettiläiden valtuuskirjoja tilaisuudessa, johon myös Suomen suurlähettiläs Antti Helanterä lähetystön Facebook-sivun mukaan osallistui.

Projekt kertoo uutisessaan selvityksen alkaneen kuukausi sitten, kun Putin poikkeuksellisesti vieraili julkisessa tapahtumassa. Kyseessä oli jäänmurtaja Viktor Tšernomyrdinin vihkijäistilaisuus Putinin kotikaupungissa Pietarissa marraskuun kolmantena päivänä.

Flightradar-lentoseurannan mukaan Putinin kone saapui Pietariin Sotšista, vaikka hän Kremlin virallisen tiedon mukaan oli työskennellyt Moskovan alueella lokakuun 21. ensimmäisestä päivästä lähtien. Pietarin laivavihkijäisiä edeltävänä päivänä hän keskusteli virallisen tiedon mukaan Novo Ogarjovon residenssissään koululaisten kanssa videoyhteydellä.

Neljä päivää aiemmin Putin tapasi VTB-pankin johtajan Andrei Kostinin videoidussa tilaisuudessa niin ikään virallisesti Novo Ogarjovossa.

Projektin mukaan Putin on tavannut kaikki ministerit ja virkamiehet Sotšin-palatsissaan, jonne on rakennettu kopio Novo Ogarjovon virkahuoneesta. Tieto perustuu neljään nimettömänä puhuneeseen viranomaislähteeseen.

Järjestelyyn on ryhdytty, koska presidentin pakeneminen koronaepidemian runtelemasta Moskovasta näyttäisi kansan silmissä ikävältä, kertovat Projektin kaksi virkamieslähdettä ja yksi valtionyhtiön johtaja. Presidentin lehdistöpäällikkö Dmitri Peskov ei vastannut Projektin tiedusteluihin.

Presidentin tapaamiset Sotšissa eivät nekään ole sujuneet aivan vaivattomasti. Projektin syyskuun lopussa julkaiseman jutun mukaan poliitikoilta ja virkamiehiltä on vaadittu ennen Putinin luokse pääsyä kahden viikon karanteeni, joka on toteutettu tavallisesti kahdessa vaiheessa, kahdessa eri sanatoriossa Mustanmeren rannalla.

Toisesta lepokodista ei vastattu toimittajien tiedusteluihin, toisessa väitettiin, että paikka on kokonaan suljettu.

Myös kaikki Kremlissä vierailleet ulkovaltojen edustajat on HS:n tiedon mukaan testattu huolellisesti.

Projektin mukaan Kremlin tiedonsalausoperaatio on onnistunut, sillä presidenttiä normaalisti seuraava lehdistöpooli hajotettiin jo koronaepidemian alkaessa viime keväänä. Vain valtiollisen televisioyhtiön kuvausryhmä on seurannut Putinin tekemisiä.

Merkittävin uutinen Sotšin-palatsista tuli syyskuussa, kun Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukašenka lensi Minskistä paikalle pyytämään Putinin tukea vaaliprotestien ja lakkojen uhatessa hänen elokuista vaalivoittoaan. Projektin mukaan Moskovan luottotoimittajat pidettiin tapaamisessa turvallisella etäisyydellä.

Mihin varotoimiin Lukašenka joutui ryhtymään, siitä ei ole tietoa. Sen sijaan useampikin korkean tason päättäjä on ilmoittanut jo hyvän aikaa sitten ottaneensa Sputnik V -koronarokotteen, jolla pitkä karanteeni ennen Putinin tapaamista voidaan Projektin mukaan välttää.

Esimerkiksi puolustusministeri Sergei Šoigu kertoi tunnelmistaan rokotuksen jälkeen uutistoimisto Interfaxille jo syyskuun alussa. Riskiryhmien joukkorokotukset aloitettiin virallisesti Venäjällä viime lauantaina.

Projekt-sivuston keskiviikkona julkaiseman raportin mukaan Putinin ykkösluotettu ”koronavirusbunkkerissa”. on hänen pitkäaikainen ystävänsä, pietarilaispankkiiri Juri Kovaltšuk, joka on noussut toimittajien mukaan jonkinlaiseksi Putinin epäviralliseksi korona-ajan esikuntapäälliköksi.

Tutkivan journalismin sivusto Projekt on tehnyt aiemmin useita paljastuksia, joissa lähteenä ovat muun muassa presidentinhallinnon nimettöminä esiintyneet virkamiehet. Lukuisissa venäläisissä tiedotusvälineissä uraa tehnyt toimittaja Roman Badanin, 44, perusti sivuston runsaat kaksi vuotta sitten.

Oikaisu 9.12. kello 18.20: Artikkelissa kerrottiin aiemmin virheellisesti, että Putin ei olisi käynyt kuukausiin lainkaan Kremlissä. Näin ei kuitenkaan ole.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat