Venäjä alkoi pistää kansalaisiinsa omaa Sputnik V -rokotettaan, vaikka testit ovat yhä kesken – ”Jumalan kiitos”, sanoi moskovalaiskirurgi - Ulkomaat | HS.fi

Venäjä alkoi pistää kansalaisiinsa omaa Sputnik V -rokotettaan, vaikka testit ovat yhä kesken – ”Jumalan kiitos”, sanoi moskovalaiskirurgi

Moskova aloitti lauantaina sairaaloiden henkilökunnan, opettajien ja sosiaalityöntekijöiden rokottamisen. Koronavirustilanne on Venäjällä hankala, mutta asiantuntijoiden mukaan rokotteessa on kyse myös kansainvälisestä politiikasta.

Kirurgi Pjotr Peršin sai covid-19-rokotteen keskiviikkona Moskovan kaupungin klinikalla numero 62.­

10.12.2020 9:35 | Päivitetty 10.12.2020 12:36

Moskova

Keskiviikkoaamuna tuli moskovalaisen kirurgin Pjotr Peršinin vuoro.

Niinpä hän on saapunut jo hyvissä ajoin Moskovan kaupungin poliklinikka numero 62:n neljännen filiaalin viidenteen kerrokseen. Siellä on yksi Moskovan noin 70 pisteestä, joissa annetaan covid-19-rokotetta.

”Jumalan kiitos meillä on tähän mahdollisuus”, Peršin sanoo.

Venäjä aloitti massarokotukset näyttävästi viime lauantaina. Alkuun on määrä rokottaa Moskovan terveydenhoitohenkilökuntaa, opettajia ja sosiaalityöntekijöitä.

Käytössä on venäläisvalmisteinen Sputnik V -rokote, joka on yksi Venäjän ylpeyksistä. Viranomaiset ovat myöntäneet sille väliaikaisen rekisteröinnin, koska viimeisen eli kolmannen vaiheen kliiniset testit ovat yhä kesken.

Venäjällä on kehitteillä myös muita koronavirusrokotteita.

Moskovassa on 70 covid-19-rokotuspistettä, joista yksi on klinikka 62:n neljäs filiaali.­

Peršiniä keskeneräisyys ei huoleta. Hän kertoo työskentelevänsä kliinisessä tutkimuskeskuksessa, jossa rokotetta on testattu vapaaehtoisilla.

”Näin itse, kuinka vapaaehtoisia rokotettiin, eikä mitään ongelmia ilmennyt.”

Virus sen sijaan hermostutti, varsinkin kun Peršin oli lääkärinä tietoinen, ettei siitä tiedetä vielä kaikkea. Töissä on pitänyt kohdata viruksen saaneita potilaita, Peršin kertoo. Osa kollegoistakin sairastui, ja jotkut ovat kuolleet.

”Rokottamisen alkaminen oli tärkeää. Minusta se on ratkaisu tähän ongelmaan.”

Läheskään kaikki terveydenhoitoalan ammattilaiset eivät ole yhtä innostuneita.

Lääkärijärjestö Vratšei RF:n tuoreessa kyselyssä lähes 53 prosenttia lääkäreistä ei halunnut ottaa rokotetta, kertoo verkkolehti VTimes. Syyskuussa sanomalehti Kommersant kertoi samanlaisista luvuista lääkäreille tehdyssä kyselyssä.

Kyselyiden kattavuudesta ei ole varmuutta, mutta ainakin ne kertovat laajasta epäilystä. Pääsyynä on pidetty sitä, että lääkärit eivät ole vielä nähneet kolmannen vaiheen tuloksia.

Venäläisvalmisteisen Sputnik V -koronavirusrokotteen ampullissa on viisi annosta. Tämä ampulli sisältää rokotussarjan ensimmäistä osaa. Toisen osan rokote on otettava kolme viikkoa myöhemmin.­

Mukana on silti myös aiempaa epäluuloa, sillä terveydenhuollon kululeikkaukset ovat katkeroittaneet monia alan työntekijöitä. Pandemian aikana henkilökunnasta on tuntunut siltä, ettei heitä kuunnella. He myös tietävät todellisen tilanteen, joka eroaa virallisesta tiedosta.

Tosin muutkaan eivät vaikuta paljon innokkaammilta. Talouslehti Vedomostin torstaina julkaisemassa mielipidemittauksessa 33,3 prosenttia sanoi ottavansa rokotteen varmasti. Lisäksi 11,4 prosenttia ottaa sen todennäköisesti mutta ei ole vielä päättänyt.

Rokotteeseen suhtautui kielteisesti 42,9 prosenttia. Näistä kielteisesti suhtautuneista 40 prosenttia ei pidä koronavirusta vakavana ja 60 prosenttia epäilee rokotteen tehoa.

Koronavirustilanne on Venäjällä vaikea. Viranomaiset kertoivat torstaina tuoreet vuorokausiluvut: 27 927 uutta todettua tartuntaa ja 562 kuolemaa. Todellisten lukujen arvellaan olevan selvästi suurempia kuin virallisten.

Moni uskoo, ettei rokotusten näin nopea aloittaminen johdu vain kansanterveydestä.

”Oli tarve osoittaa, ettemme ole jäljessä”, arvioi RNC Pharma -analytiikkayhtiön kehitysjohtaja Nikolai Bespalov VTimesille.

Ajatushautomo R.Politikin johtaja Tatjana Stanovaja sanoi puolestaan uutistoimisto AFP:lle, että rokote on tärkeä presidentti Vladimir Putinille.

”Se on hänelle keino todistaa Venäjän kyky kehittää monimutkaisia teknologioita ja asema maailman tieteellisen eliitin huipulla.”

Sputnik V:n nimi taas viittaa maailman ensimmäiseen satelliittiin Sputnik 1:een, jonka Neuvostoliitto laukaisi vuonna 1957.

Työntekijä annosteli rokotetta keskiviikkona ennen pistämistä klinikalla numero 62 Moskovassa.­

Rokottamisen aloittamisesta lauantaina ilmoitti Moskovan pormestari Sergei Sobjanin. Nyt rokottaminen onkin keskittynyt pääkaupunkiin.

Valmistuneiden rokoteannosten määrästä on monenlaista tietoa. Viranomaiset ovat kertoneet tavoitteena olevan valmistaa kaksi miljoonaa annosta tämän vuoden loppuun mennessä, mutta viime viikolla Putin ilmoitti Venäjän jo valmistaneen niin monta määrätessään hallitusta aloittamaan rokotukset viimeistään tällä viikolla.

Uutissivusto Meduzan mukaan Venäjällä on kuitenkin ollut vaikeuksia valmistaa rokotussarjan toista osaa. Rokotetta pitää antaa kaksi annosta, joiden välissä on odotettava kolme viikkoa.

Rokotuksia on myös jo annettu. Armeija kertoi aiemmin oman rokotusohjelmansa käynnistymisestä. Terveysministeri Mihail Murašenko taas sanoi viime viikolla, että jo 100 000 venäläistä on saanut Sputnik V -rokotteen. Kyse on ilmeisesti vapaaehtoisista koehenkilöistä.

Tatjana Motšalovan verenpaine mitattiin ennen rokotusta.­

Poliklinikan numero 62:n neljännen filiaalin viidennessä kerroksessa rokotusvuoronsa odottelivat haluavat rokotuksen.

”Päätin ottaa sen oman turvallisuuteni vuoksi. Meillä on jatkuva virta potilaita, ja monilla heistä on ollut positiivinen covid-19-näyte”, sanoo moskovalaisella poliklinikalla arkistonhoitajana työskentelevä Tatjana Motšalova.

Ensiksi hän varasi ajan sähköisen järjestelmän kautta. Poliklinikalla hän allekirjoitti suostumuksen rokotukseen, täytti taustatietolomakkeen, kävi lääkärintarkastuksessa ja mittautti verenpaineensa. Sitten piti odottaa, sillä rokote otetaan sulamaan vasta lääkärintarkastuksen jälkeen.

Jokaisesta ampullista riittää rokotetta viidelle. Vuorot on aikataulutettu niin, että viisi ihmistä rokotetaan aina peräkkäin.

Ajan saaminen oli helppoa.

”Aloitimme vasta lauantaina, joten vapaita aikoja on vielä”, kertoo johtava lääkäri Anna Matvejeva viidennen kerroksen käytävällä.

Hänetkin rokotettiin pari päivää sitten. Olo on hyvä, eikä Matvejeva muuta odottanutkaan, koska luottaa rokotteeseen.

Johtava lääkäri Anna Matvejeva kertoo itsekin ottaneensa alkuviikosta covid-19-rokotteen.­

Yksi iso ”haittavaikutus” on jo ehtinyt puhuttaa Venäjällä.

Venäjän terveysviraston johtaja Anna Popova sanoi tiistaina, että immuniteetin saa 21 päivää toisen annoksen jälkeen eli 42 päivää ensimmäisen jälkeen. Popovan mukaan sinä aikana ei saa käyttää alkoholia.

Popovan lausunto oli tietenkin suuri uutinen näin lähellä vuoden tärkeintä juhlaa uuttavuotta. Sputnik V -rokotteen kehittäneen Gamaljeja-instituutin johtaja Aleksandr Ginsburg ilmoittikin keskiviikkona, että alkoholista olisi hyvä pidättäytyä aina kolme päivää kunkin annoksen jälkeen.

Myös Matvejeva on huomannut joidenkin venäläisten pelästyneen pitkää ”tipattomuutta”.

”Yksikään lääkäri ei varmaan anna suositusta juoda”, hän sanoo ja naurahtaa.

Hänen mukaansa kyse on vain siitä, että pian rokotuksen jälkeen nautittu alkoholi voi viedä rokotteen tehoa, koska alkoholi heikentää immuunijärjestelmää.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat