EU-johtajat pääsivät sopuun budjetista ja koronapaketista – Sopua uhanneet Puola ja Unkari taipuivat - Ulkomaat | HS.fi

EU-johtajat pääsivät sopuun budjetista ja koronapaketista – Sopua uhanneet Puola ja Unkari taipuivat

Sanna Marin: EU:n oikeusvaltio­mekanismi pitäisi saada käyttöön jo lähikuukausina.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron (vas.) keskusteli EU-komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin kanssa samalla kun Puolan pääministeri Mateusz Morawiecki ja Unkarin pääministeri Viktor Orban pitivät omia keskustelujaan Brysselissä torstaina.­

10.12.2020 14:40 | Päivitetty 10.12.2020 21:30

Bryssel/Berliini

EU-johtajat pääsivät sopuun tulevien vuosien budjetista ja koronakriisin takia laaditusta tukipaketista torstai-iltana Brysselissä.

Budjetti oli harvinaisella tavalla vaakalaudalla, koska Puola ja Unkari olivat uhanneet jättää sen hyväksymättä. Syynä vastustukseen oli oikeusvaltiomekanismi, joka nyt tulee mukaan EU:n rahanjakoon ensimmäistä kertaa.

Suomen pääministerin Sanna Marinin (sd) mukaan oikeusvaltiomekanismi EU:n rahanjaossa pitäisi saada käyttöön mahdollisimman pian.

”Itse lähtisin siitä, että puhumme kuukausista emmekä vuosista”, Marin sanoi torstaina Brysselissä saavuttuaan EU:n huippukokoukseen.

Torstain sopu syntyi EU-puheenjohtajamaa Saksan laatiman kompromissiesityksen pohjalta. Kolmesivuisessa paperissa tarkennettiin mekanismin käyttötarkoituksia ja painotettiin, että kaikkia jäsenmaita kohdellaan samanarvoisesti.

Puola ja Unkari ovat olleet huolissaan siitä, että mekanismin avulla hyökätään tarkoituksellisesti juuri heitä vastaan.

Hyväksytyssä tekstissä painotetaan, että jäsenmaiden on mahdollista hakea mekanismia koskevalle lakitekstille EU-tuomioistuimen arvio. Tämä on normaali osa EU:n lainsäädäntöprosessia.

Se kuitenkin hidastaa mekanismin käyttöön ottamista eikä mekanismi tule todennäköisesti käyttöön vielä budjettikauden alussa ensi vuoden tammikuussa.

Hyväksytyssä tekstissä johtajat antavat Euroopan komissiolle tehtäväksi laatia tarkempi suunnitelma mekanismin käytöstä. Suunnitelmaa ei voida hyväksyä ennen EU-tuomioistuimen arviota.

Prosessi saattaa hidastaa mekanismin käyttöön ottoa pisimpien arvioiden mukaan jopa kaksi vuotta. Aikataululla on suuri merkitys mekanismia aiemmin vastustaneen Unkarin näkökulmasta, sillä Unkarissa käydään seuraavat vaalit vuonna 2022. Unkarin pääministeri Viktor Orbán vastusti mekanismia viime hetkiin asti.

Pääministeri Marin ei yhtynyt arvioihin kahden vuoden viivästymisestä. Hänen mukaansa käsittelyn ei pitäisi kestää vuosia vaan kuukausia.

Torstain päätöksen jälkeen vuosien 2021–2027 budjettia ja 750 miljardin euron elpymispakettia päästään jälleen edistämään, ja budjetti voi tulla voimaan tammikuussa.

Suomelle oli tärkeää, ettei johtajien kompromississa puututtu itse lakitekstiin, josta oli jo saavutettu jäsenmaiden neuvoston ja EU-parlamentin sopu.

Oikeusvaltiomekanismi koskee EU:n budjettivarojen ja elpymisrahoituksen valvontaa. Sitä voidaan soveltaa vain, jos mahdolliset oikeusvaltiorikkomukset liittyvät rahankäyttöön. Mekanismia voi käyttää, jos esimerkiksi korruption tai petosten tutkinta ei onnistu, koska tuomioistuin, syyttäjät tai viranomaiset eivät toimi riippumattomasti.

Mekanismin käytöstä päätetään jäsenmaiden määräenemmistöllä. Komissio kerää todisteet ja ehdottaa mekanismin käyttöä. Rangaistuksena jäsenmaalta voidaan evätä esimerkiksi EU-tukia.

Varojen käyttöön liittyvien oikeusvaltiorikkomusten pitää olla laajamittaisia ja systemaattisia. Mekanismi ei puutu jäsenmaiden yleisiin oikeusvaltiorikkomuksiin kuten lehdistövapauden rajoittamiseen tai seksuaalivähemmistöjen sortamiseen.

Johtajien torstaina hyväksymässä tekstissä mekanismin käyttöä täsmennettiin. Mekanismi tulee käyttöön vasta 2021 alkavalla rahoituskaudella eikä takautuvasti. Mekanismin käyttökohteita ei saa laajentaa yleisimpiin tulkintoihin oikeusvaltiorikkomuksista, vaan sen pitää olla rajattu rahankäyttöön. Rikkeet pitää olla seikkaperäisesti todistettavissa, tekstissä sanotaan.

Marinin mukaan nyt aikaansaatu mekanismi on ”merkittävä ja iso saavutus”.

”Tämä on ensimmäinen askel, mutta tietenkin oikeusvaltioperiaatteen kunnioittaminen, noudattaminen ja vahvistaminen vaatii jokaiselta unionin jäsenvaltiolta ponnistelua. Oikeusvaltio ei ole asiaintila, joka on saavutettu, vaan sen eteen pitää tehdä jatkuvasti töitä.”

Saapuessaan huippukokoukseen Saksan liittokansleri Angela Merkel sanoi työskennelleensä viime päivinä hyvin intensiivisesti kompromissin hyväksi.

”Olisi myös tärkeä osoitus EU:n toimintakyvystä, jos saavuttaisimme tämän tavoitteen”, Merkel sanoi kameroille ennen kokousta.

Puolan pääministeri Mateusz Morawiecki sanoi lausunnossaan, että Puola ja Unkari halusivat ehkäistä vaaran, että mikä tahansa valtio olisi voinut joutua poliittisen hyökkäyksen kohteeksi, ellei niiden vaatimuksesta mekanismiin olisi lisätty julistusta, jossa poliittiset tarkoitusperät estetään.

”Tänään taistelemme maanosan yhtenäisyyden puolesta ja arkijärjen voitosta”, Orbán sanoi kameroille saapuessaan Brysseliin.

EU:n perussopimuksessa oikeusvaltio on listattu yhdeksi EU:n perusarvoista. Se tarkoittaa, että jäsenmaiden hallitusten tulee noudattaa lakia, että ne eivät saa tehdä mielivaltaisia päätöksiä ja että kansalaisten tulee voida haastaa niiden päätökset itsenäisissä tuomioistuimissa.

Oikeusvaltioperiaatteeseen kuuluu myös korruption vastainen toiminta sekä lehdistönvapauden puolustaminen, jotta kansa saa tietoa hallituksen toimista.

Puolassa on EU:n komission mukaan suuria ongelmia muun muassa tuomioistuinten riippumattomuudessa, ja Unkarissa lehdistönvapaudessa.

Huippukokouksen varsinaisella asialistalla ovat muun muassa EU:n ilmastotavoitteiden kiristäminen, suhde Turkkiin ja terrorismin torjunta.

Brexitiin liittyen kokouksessa yritetään löytää poliittista yhteisymmärrystä lento- ja maantieliikenteen jatkumisesta EU:n ja Britannian välillä. Neuvottelujen takaraja on sunnuntaina. Britannia erosi EU:sta virallisesti tammikuun 31. päivänä 2020, mutta siirtymäkautta on jatkettu tämän vuoden loppuun asti.

Pääministeri Sanna Marin osallistuu Brysselissä EU:n huippukokoukseen.­

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat