Italia aikeissa syyttää Egyptin turvallisuus­viranomaisia opiskelijan murhasta - Ulkomaat | HS.fi

Italia aikeissa syyttää Egyptin turvallisuus­viranomaisia opiskelijan murhasta

Syyttäjät antavat neljälle egyptiläiselle turvallisuusviranomaiselle 20 päivää aikaa vastata haasteeseen.

Ihmisoikeusaktivistit osoittivat mieltään Egyptin ihmisoikeustilannetta vastaan Pariisissa maanantaina, kun presidentti Abdel Fattah al-Sisi oli Ranskassa vierailulla.­

10.12.2020 15:21

Italian syyttäjät kertoivat torstaina saaneensa valmiiksi tutkinnan italialaisen opiskelijan Giulio Regenin katoamisesta ja murhasta. Syyttäjät nimesivät neljä epäiltyä, joita epäillään osallisuudesta Regenin katoamiseen Kairossa tammikuussa 2016.

Syyttäjät kertoivat lausunnossaan, että neljää Egyptin turvallisuusviranomaista epäillään osallisuudesta Regenin sieppaukseen. Yksi epäillyistä on Egyptin tiedusteluviranomainen, jota epäillään myös osallisuudesta murhaan.

Syyttäjät antoivat nimetyille neljälle henkilölle 20 päivää aikaa jättää lausunto tai kuulemispyyntö. Määräajan jälkeen tehdään päätös, haastetaanko egyptiläiset viranomaiset oikeuteen.

Egyptin viranomaiset ovat toistuvasti kiistäneet, että heillä olisi osallisuus Regenin katoamiseen ja murhaan.

Regeni oli 28-vuotias jatko-opiskelija Cambridgen yliopistossa, kun hän katosi Kairossa tammikuussa 2016. Hänen ruumiinsa löydettiin viikko epäillyn murhan jälkeen. Regeniä oli kidutettu ennen kuolemaansa.

Italian syyttäjien päätös tuli vain viikko sen jälkeen kun Egypti oli ilmoittanut keskeyttävänsä murhan tutkinnan määräajaksi. Syynä oli se, että Egyptin viranomaisilla on epäilyksiä italialaisten löytämien todisteiden suhteen.

Italia ja Egypti ovat tehneet yhteistyötä yrittäessään selvittää rikosta. Uutistoimisto Reutersin mukaan italialaiset ovat pettyneitä egyptiläisen virkaveljiensä hitauteen, ja ovat siksi päättäneet edetä omalle tutkintalinjallaan, jotta rikoksen selvittäminen etenisi.

Alun perin Italia oli tutkinut viiden egyptiläisen osallisuutta tapaukseen, mutta syyttäjät kertoivat torstaina, että yhtä epäiltyä vastaan ei ole löytynyt riittävästi todisteita.

Regeni katosi arabikevään kansannousun viidentenä vuosipäivänä tammikuussa 2016. Egyptin turvallisuusviranomaiset kertoivat Reutersille 2016, että poliisi oli pidättänyt Regenin metroaseman ulkopuolella Kairossa ja vienyt hänet sisäministeriön tiloihin.

Poliisi kiisti tämän myöhemmin.

Marraskuun 30. päivä Egyptin yleinen syyttäjä kertoi, että heillä on todisteita rikollisjengiä vastaan, jonka epäillään ryöstäneen Regenin, mutta hänen murhaajastaan ei olisi tietoa.

Ihmisoikeusaktivistit osoittivat mieltään Egyptin ihmisoikeustilannetta vastaan Pariisissa maanantaina, kun presidentti Abdel Fattah al-Sisi oli Ranskassa vierailulla.­

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat