Tutkimus: Pandemia vähensi päästöjä enemmän kuin mikään muu sitten toisen maailmansodan - Ulkomaat | HS.fi

Tutkimus: Pandemia vähensi päästöjä enemmän kuin mikään muu sitten toisen maailmansodan

Päästöt laskivat seitsemällä prosentilla, Ranskassa jopa 15 prosenttia viime vuoteen verrattuna.

Ranskassa koronapandemia pudotti päästöjä vuonna 2020 jopa 15 prosentilla. Ranskassa liikenne on suhteellisen suuri päästölähde.­

11.12.2020 12:59

Koronaviruspandemia ja siitä seuranneet sulkutoimenpiteet ovat pudottaneet hiilidioksidipäästöjä enemmän kuin mikään toisen maailmansodan jälkeen, tutkijat sanovat.

Earth System Science Data -tiedesivustolla julkaistu tutkimus toteaa, että päästöt ovat tänä vuonna laskeneet seitsemän prosenttia viime vuoteen verrattuna.

Asiasta kertoo muun muassa Britannian yleisradio BBC.

Eniten päästöjään ovat vähentäneet Ranska ja Britannia, jotka ovat sulkeneet yhteiskuntiaan pandemian ensimmäisen ja toisen aallon aikana. Kiina puolestaan toipui niin nopeasti, että sen päästöt saattavat kasvaa entisestään tänä vuonna.

Vuoden 2020 hiilipäästöpudotus lyö laudalta kaikki aiemmat pudotukset. Perjantaina Global Carbon Project -ryhmän julkaiseman raportin mukaan hiilipäästöt vähenivät 2,4 miljardia tonnia.

Esimerkiksi vuonna 2009 maailmantalouden syöksyessä lamaan pudotusta oli vain puoli miljardia tonnia. Toisen maailmansodan päättyminen pudotti päästöjä alle miljardi tonnia.

Eri puolilla Eurooppaa ja Yhdysvalloissa päästöpudotus oli jopa 12 prosentin luokkaa. Joillakin mailla laskua oli enemmänkin.

Ranskassa päästöt vähenivät 15 prosenttia ja Britanniassa 13 prosenttia.

”Pääsyy tälle on, että molemmissa maissa oli kaksi tartunta-aaltoa, jotka olivat molemmat melko vakavia verrattuna muihin maihin”, professori Corinne Le Quéré East Anglian yliopistosta Britanniasta sanoi BBC:lle.

Le Quérén mukaan Britannian ja Ranskan päästöistä merkittävä osa tulee liikennesektorilta, ja pandemia pysäytti ihmisten liikkumisen.

Pandemia on kurittanut maailmalla erityisesti lentoliikennettä. Lentoliikenteen päästöjen odotetaankin laskevan tänä vuonna jopa 40 prosenttia verrattuna edelliseen vuoteen. Poikkeus tästäkin vaikuttaisi olevan Kiina, vaikka täyttä varmuutta ei vielä ole.

”Kaikki tiedostomme osoittavat, että Kiinassa oli iso päästölasku helmikuussa ja maaliskuussa, mutta tiedostoissa on vaihtelua päästötason suhteen vuoden 2020 loppua kohti”, sanoi vanhempi tutkija Jan Ivar Korsbakken BBC:lle.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat