Trumpin kannattajat ja vastustajat mellakoivat Washingtonissa, useita loukkaantui - Ulkomaat | HS.fi

Trumpin kannattajat ja vastustajat mellakoivat Washingtonissa, useita loukkaantui

Noin kaksisataa äärioikeistolaista Proud Boys -liikkeen edustajaa ja antifasistiset vastamielenosoittajat ottivat yhteen. Myös poliiseja loukkaantui.

13.12.2020 9:49

Donald Trumpin kannattajat ja vastustajat saivat aikaan mellakan Yhdysvaltain Washingtonissa lauantaina paikallista aikaa, kertovat uutistoimistot ja The New York Times -lehti. Uutistoimisto Reutersin mukaan yhteenottoihin osallistuivat äärikonservatiivinen Proud Boys -liike ja Trumpia ja Proud Boysia vastustavat antifasistit.

Tiedot mielenosoittajien määrästä vaihtelevat. STT:n mukaan paikalla oli merkittävästi pienempi määrä mielenosoittajia kuin kuukausi sitten, jolloin Valkoisen talon liepeille saapui 10 000 ihmistä osoittamaan mieltään Trumpin tueksi.

The New York Timesin mukaan neljää ihmistä puukotettiin ja yhtä ammuttiin. Pormestarin toimiston mukaan puukotetut olivat kriittisessä tilassa. Viranomaiset eivät kertoneet, kumpaan mielenosoittajien ryhmään loukkaantuneet kuuluivat.

Päivän aikana ainakin 23 ihmistä otettiin kiinni, ja kuutta heistä epäillään virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta, pormestarin toimisto kertoi The New York Timesin mukaan.

Äärioikeistolaisen Proud Boys -ryhmän jäsenet marssivat kohti Freedom Plaza -aukiota Washingtonissa.­

Proud Boysin jäseniä ravintolan edustalla Washingtonissa lauantaina.­

Mielenosoittajat olivat kokoontuneet Washingtonissa Freedom Plazan ympäristöön muutaman korttelin päähän Valkoisesta talosta.

Yhdysvaltain korkein oikeus jätti varhain lauantaina Suomen aikaa käsittelemättä Texasin osavaltion kanteen, jossa vaadittiin neljän osavaltion äänestystulosten hylkäämistä. Tappio on ollut Trumpin kampanjalle raskas, ja mielenosoittajia kokoontui myös korkeimman oikeuden eteen.

Trumpia tukeva Stop The Steal -liike ja kirkolliset ryhmät kannustivat jäseniään marsseille ja rukoustapahtumiin. Tunnelma mielenosoituksessa oli aluksi rauhallinen, mutta Washingtonissa mielenosoitukseen liittyi Reutersin mukaan noin kaksisataa väkivaltaisina asefanaatikkoina pidettyä Proud Boys -liikkeen edustajaa.

Ilmapiiri kiristyi myöhemmin Trumpin tukijoiden ja paikalle saapuneiden vastamielenosoittajien välillä. Poliisi pyrki pitämään ryhmät erillään toisistaan, ja poliisin sekä vastamielenosoittajien välillä oli ainakin yksi yhteenotto.

Äärioikeistolaiset tappelivat vastamielenosoittajien kanssa kaupungin keskustassa.­

Proud Boysin jäsen oli ottanut mukaansa viskipullon ja kypärän.­

Poliisi otti kiinni joitakin mielenosoittajia.­

Myös presidentti Trump osoitti mielenosoittajille huomiotaan. Matkallaan West Pointiin seuraamaan maavoimien ja laivaston välistä jalkapallo-ottelua Trump lensi helikopterilla kannattajiensa ylitse ja sai aikaan väkijoukossa suosionosoituksia.

The New York Times kertoo, että Proud Boys -liikkeen johtaja Enrique Tarrio julkaisi viestialusta Parlerissa lauantaina päivällä valokuvan Valkoisesta talosta ja kehui saaneensa ”viime hetken kutsun”. Valkoisen talon tiedottaja tosin kiisti Tarriota kutsutun ja sanoi tämän olleen julkisella kiertokäynnillä.

Mielenosoituksia oli Reutersin mukaan myös ainakin Georgian osavaltiossa Atlantassa ja Alabamassa Mobilen kaupungissa. Kaikkialla ne eivät kuitenkaan äityneet väkivaltaisiksi.

Yhdysvalloissa presidentin valitsijamiehet kokoontuvat maanantaina valitsemaan seuraavan presidentin. Demokraattien Joe Bidenilla on 306 valitsijamiesääntä ja republikaanien Trumpilla 232. Presidentiksi valintaan tarvitaan 270 valitsijaa.

Korkeimman oikeuden varhain lauantaina käsittelemättä jättämä kanne oli pyytänyt neljän osavaltion vaalituloksen hylkäämisen lisäksi maanantain valitsijamiesäänestyksen lykkäämistä.

Proud Boysin johtaja Enrique Tarrio puhui joukoilleen mielenosoituksen aikana.­

Proud Boys -ryhmän edustajat potkivat antifasistista vastamielenosoittajaa.­

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat